Πολιτισμός

Εύσημα Α.Βεργίδη γιά σημαντική διεθνή διάκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς

Ξεχωριστή τιμή γιά την περιφερειακή ενότητα Κιλκίς αποτελεί η βράβευση της μικρού μήκους ταινίας «Σέλευκος Α΄ Νικάτωρ”- Από την Ευρωπό στην Ελληνιστική Οικουμένη», που δημιουργήθηκε με την επιμέλεια της εφορείας αρχαιοτήτων Κιλκίς και την χρηματοδότηση του υπουργείου πολιτισμού και αθλητισμού, στον διεθνή διαγωνισμό “Museums in Short”*, υπογραμμίζει σε έγγραφη δήλωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης.

Το δεκάλεπτο αφηγηματικό ιστορικό ντοκυμανταίρ «Σέλευκος Α΄ Νικάτωρ – Από την Ευρωπό στην Ελληνιστική Οικουμένη», το οποίο τιμήθηκε με το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία κοινού, μετά από ψηφοφορία, είναι βασισμένο στην προσωπικότητα του Σελεύκου Α΄από την αρχαία Ευρωπό, παρά τον ποταμό Αξιό, ενός από τους σημαντικότερους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που έμελε να γίνει βασιλιάς και ιδρυτής της δυναστείας των Σελευκιδών.

Ειδικότερα, στην δήλωσή του ο κ.Βεργίδης αναφέρει τα εξής:

«Η διεθνής αυτή βράβευση αποτελεί ξεχωριστή τιμή τόσο γιά την εφορεία αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Κιλκίς, όσο και για την περιφερειακή ενότητα Κιλκίς, η οποία, τηρώντας την δέσμευσή της γιά την διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, στηρίζει εμπράκτως και αδιαλείπτως την ΕΦΑ Κιλκίς στο αδιάκοπο και σημαντικό της έργο γιά την ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων και των ιστορικών τόπων της περιοχής μας.

Η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς είναι μία κομβικής σημασίας περιοχή στην μεθόριο της χώρας, με πλούσιο κεφάλαιο αρχαιολογικών μνημείων και ιστορικών τόπων, τόσο για τους προϊστορικούς όσο και γιά τους ιστορικούς και τους βυζαντινούς-μεταβυζαντινούς χρόνους, όπως και γιά την νεώτερη Ιστορία της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Ανασκαφές, που “έγραψαν και γράφουν ιστορία”, όπως αυτές στους ταφικούς ελληνιστικούς τύμβους στην περιοχή της αρχαίας Ευρωπού, στον ταφικό τύμβο της εποχής του Σιδήρου και στο βυζαντινό φρούριο στο Παλαιό Γυναικόκαστρο ή στην ρωμαϊκή πολιτεία του Παλατιανού στα Κρούσια, με πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων τα οποία προσθέτουν στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, εμπλουτίζοντας τον αρχαιολογικό χάρτη, είναι ορισμένα μόνο από τα “κομμάτια” που συνθέτουν το “μωσαϊκό” του πλούσιου πολιτιστικού κεφαλαίου της περιοχής μας.

Αρχαιότητα (προϊστορική, αρχαϊκή, κλασική, ελληνιστική κ.ο.κ), ρωμαϊκή περίοδος, Βυζάντιο και μεταβυζαντινή εποχή είναι μερικές από τις “στρώσεις”, που διαποτίζουν την γη της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς με μνημεία πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας» .

*Το “Museums in Short” είναι διεθνής διαγωνισμός γιά ταινίες μικρού μήκους, η παραγωγή των οποίων έχει πραγματοποιηθεί για μουσεία με στόχο την ενίσχυση της επικοινωνίας τους και την ενημέρωση του κοινού. Η διοργάνωση ξεκίνησε το 2012.
Στον φετινό διαγωνισμό συμμετέσχον 16 χώρες με 57 ταινίες.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα