Οικονομία

Καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα ηλεκτρονικής τεχνολογίας και εφαρμογών υλοποιεί η «Εtris»

Στην τελική ευθεία προς ολοκλήρωσή τους με απόλυτη επιτυχία οδεύουν τα δύο ερευνητικά προγράμματα που υλοποιεί η εταιρεία «Εtris Εlectronic Αpplications» του Κιλκίς στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ».

Ειδικότερα:

ee RIS: Σε συνεργασία με το τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών της πολυτεχνικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η «Εtris» έχει σχεδιάσει έναν καινοτόμο οικιακό μετρητή ενέργειας.

Ο μετρητής τοποθετείται στον ηλεκτρικό πίνακα του κάθε σπιτιού και μέσω μετρήσεων ακριβείας και αλγορίθμων ανάλυσης των ηλεκτρικών μετρήσεων αναγνωρίζει τις εν λειτουργία ηλεκτρικές συσκευές, ενημερώνει σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας (σε πραγματικό χρόνο) ανά ηλεκτρική συσκευή και αποστέλλει τα απαραίτητα στατιστικά στοιχεία, που θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να πετύχουν εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο χρήστης έχει πρόσβαση στον μετρητή και στα δεδομένα του μέσω της εφαρμογής (application) eeRIS η οποία έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά γιά αυτόν το σκοπό.

Περισσότερα σχετικά με τον έξυπνο μετρητή ενέργειας eeRIS θα βρείτε στον ιστότοπο του έργου http://eeris.web.auth.gr/

Μέχρι στιγμής η «Εtris» έχει παραδώσει τριάντα πρωτότυπους μετρητές, οι οποίοι εγκαθίστανται πιλοτικά σε σπίτια στη Θεσσαλονίκη, ώστε μέσω της εφαρμογής, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο αλλά και μέσω εβδομαδιαίων αναφορών για το πόση ενέργεια χρησιμοποιούν, ποιες συσκευές ευθύνονται γι’ αυτό κ.α. Επίσης, θα δέχονται συμβουλές για μικρές ή μεγάλες αλλαγές που μπορούν να κάνουν στο σπίτι ή στη συμπεριφορά τους, ώστε να εξοικονομήσουν ενέργεια.

BioPoC: Μαζί με το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (τμήμα χημείας και γαστρεντερολογική κλινική πανεπιστημιακού νοσοκομείου Χατζηκώστα) η «Etris» υλοποιεί μία νέας γενιάς φορητή ιατροδιαγνωστική συσκευή, η οποία βασίζεται σε καινοτόμους βιοαισθητήρες πολυμερικών μεμβρανών αποκρινόμενους σε χημικό ερέθισμα.

Η συσκευή αυτή δέχεται ένα βιοχημικό δείγμα και προσδιορίζει την ουρία, την κρεατινίνη, το ουρικό οξύ και το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Έχουν ήδη διενεργηθεί πιλοτικές μετρήσεις στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο σχετικά με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού με άκρως ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Ο στόχος είναι, να μπορεί το BioPoC στο τελικό στάδιο να μετρά πάνω από διακόσιους διαφορετικούς βιοχημικούς δείκτες με τις αντίστοιχες μεμβράνες. Σε αυτό το στάδιο η «Etris» έχει ολοκληρώσει την κατασκευή των πρωτοτύπων συσκευών γιά την μέτρηση ουρίας, κρεατινίνης και ουρικού οξέως.

Πρόκειται γιά μία πολύ μικρή συσκευή, φορητή και αυτόνομη (τροφοδοτείται με μπαταρία) η οποία επικοινωνεί με smart devices (κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ) με bluetooth. Μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής (application) “BioPoC” η οποία έχει αναπτυχθεί πλήρως από την «Etris», ο χρήστης μπορεί να δει τα αποτελέσματα των μετρήσεών του καθώς και το ιστορικό τους στο κινητό του.

Λεπτομέρειες σχετικώς με την έξυπνη διαγνωστική συσκευή BioPoC μπορεί να βρει κάποιος στον ιστότοπο του έργου http://biopoc.project.uoi.gr/

Ευχαριστίες

Σε αυτό το σημείο η «Etris» θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά για τη συνεργασία:

Από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: Τον επίκουρο καθηγητή του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και συντονιστή του προγράμματος Γιώργο Ανδρέου καθώς και τον αναπληρωτή καθηγητή του τομέα ηλεκτρονικής και υπολογιστών Ανδρέα Συμεωνίδη και, φυσικά, τις ομάδες τους, για την άψογη συνεργασία και την πολύτιμη τεχνογνωσία τους.

Από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Τον δρα Μάμα Προδρομίδη του τμήματος χημείας και συντονιστή του έργου, τον δρα Δημήτριο Χριστοδούλου του τμήματος ιατρικής και τον δρα Απόστολο Αυγερόπουλο του τμήματος μηχανικών επιστήμης των υλικών καθώς και τις ομάδες τους γιά την άρτια συνεργασία και επικοινωνία καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Ποιά είναι η «Etris»

Σε πείσμα των καιρών, και παρ’ όλες τις δυσκολίες των δύο τελευταίων ετών, σε παγκόσμιο επίπεδο, η etris, σε συνεργασία με όλους του φορείς των δύο πανεπιστημίων, κατάφερε να προχωρήσει και να υλοποιήσει όλα τα απαιτούμενα παραδοτέα, φροντίζοντας παράλληλα να υποστηρίζει και να εξυπηρετεί αδιάλειπτα τον τομέα της βιομηχανίας, παρέχοντας, όπως πάντα, άμεσες και αξιόπιστες λύσεις.

Η «Etris» είναι μία εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, που εδρεύει στο 2ο χιλιόμετρο Κιλκίς – Μεταλλικού και ασχολείται με τις ηλεκτρονικές εφαρμογές, παρέχοντας εξειδικευμένες λύσεις και υπηρεσίες στην βιομηχανία και στον ευρύτερο τεχνολογικό τομέα.

Εκτός από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πρωτότυπων και καινοτόμων λύσεων, ασχολείται και με επισκευές βιομηχανικών ηλεκτρονικών συσκευών και πλακετών, καλύπτοντας έτσι ένα κομμάτι της μεγάλης ανάγκης, που έλειπε για χρόνια από την Ελλάδα.

Η «Etris» ιδρύθηκε το 2013 από τους Κωνσταντίνο Γκόβαρη, Λάζαρο Παναγιωτίδη και Σοφία Παναγιωτίδου και προχωρεί συνεχίζει με σταθερά και αποφασιστικά βήματα την ανάπτυξη και την εξέλιξή της, επενδύοντας συνεχώς στην εκπαίδευση και κατάρτιση των στελεχών της καθώς και στην αναβάθμιση του εξοπλισμού της

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την επίσκεψη της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη στο δημαρχείο Κικίς