Ετήσιο συνέδριο Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων

Πολιτισμός /

Με επιτυχίαδιεξήχθη και φέτος το ετήσιο συνέδριο της πανελλήνιας ένωσης φιλολόγων (Π.Ε.Φ.) στην Αθήνα, από τις 20 έως και 22.11.14. Οι εργασίες του πραγματοποιήθηκαν στον ιστορικό χώρο του διλολογικού συλλόγου «Παρνασσός» με θέμα «Η αρχαία λυρική ποίηση και η διαχρονική της επίδραση».

Στο συνέδριο συμμετέσχαν φιλόλογοι από όλη την Ελλάδα, ενώ εισηγητές ήταν καθηγητές πανεπιστημίων, σχολικοί σύμβουλοι φιλολόγων αλλά και καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Σημαντική και αξιόλογη υπήρξε και η συμμετοχή συναδέλφων από την Κύπρο «γῆν ἐναλίαν», και των συμβούλων τους, οι οποίοι, σημειωτέον, φέρουν τον τίτλο του επιθεωρητή.

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Στο συνέδριο εκπροσώπησαν το Κιλκίς οι φιλόλογοι Σοφία Μεσίγκου-Κρικώνη και Μιχαήλ Ρέμπας,εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στο 2ο γενικό λύκειο Κιλκίς
Αναφερόμενη στις εργασίες η κ. Μεσίγκου-Κρικώνη τόνισε, μεταξύ άλλων, και τα εξής: «Η συμμετοχή στο συνέδριο υπηρξε και φέτος ιδιαίτερα εποικοδομητική. Αποκομίσαμε πολύτιμες γνώσεις σχετικά με την αρχαία λυρική ποίηση, αλλά και ενημερωθήκαμε σχετικά με νέες μελέτες στο συγκεκριμένο θέμα.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν, τόσο σε εμάς όσο και σε όλους τους συνέδρους, εισηγήσεις σχετικές με τη διαχρονικότητα της λυρικής ποίησης, αλλά και τη διαθεματικότητα. Η συνομιλία των έργων των αρχαίων λυρικών ποιητών μας με τη φιλοσοφία, την Ιστορία, τη νεότερη ελληνική ποίηση και πεζογραφία, αλλά και έννοιες όπως αυτή του ανθρωπισμού διαπιστώθηκε και τεκμηριώθηκε επιστημονικά. Αξίζει μία σύντομη αναφορά στη διαπίστωση όλων μας ότι η λυρική ποίηση παραμένει επίκαιρη στην εποχή μας με όλα όσα συμβαίνουν στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων. Ενδεικτικά σας αναφέρω σε μετάφραση στίχους από το απόσπασμα 148 της Σαπφούς: «Τα πλούτη χωρίς αρετή είναι κακοί γειτόνοι».

Πραγματικά, με σχετική ευκολία θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει πως η αρχαία λυρική ποίηση μπορεί να μας προσφέρει πολύτιμη αρωγή τόσο στην εκπαιδευτική μας ζωή, όσο και στην πολιτική (όχι κομματική!).
Το έλλειμμα της παρουσίας των κειμένων αυτών στο εκπαιδευτικό μας σύστημα επισημάνθηκε ιδιαίτερα από τους συνέδρους στο σύνολό τους. Ήδη έχει σταλεί υπ΄όψιν του υπουργείου παιδείας και θρησκευμάτων πρόταση από την Π.Ε.Φ. σχετικά με την επαναφορά της διδασκαλίας των έργων αρχαίας λυρικής ποίησης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ας ευχηθούμε πως οι προτάσεις της Π.Ε.Φ. θα γίνουν αφόρμηση και κίνητρο για τη διδασκαλία της αρχαίας λυρικής ποίησης στα σχολεία μας με απώτερο στόχο, όχι μόνο την επαφή των μαθητών μας με ένα μοναδικό είδος της αρχαίας μας γραμματείας, αλλά και την καλλιέργεια του ανθρωπιστικού ιδεώδους στους σημερινούς νέους. Σε διαφορετική περίπτωση καλούμαστε ν΄απαντήσουμε γι’ καλούμαστε ν΄απαντήσουμε για μια ακόμη φορά στο διαχρονικό ερώτημα « Πῶς βιωτέον;».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Να βρεις μιμητές

Μία από τις ευχάριστες “νότες” της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς της Δευτέρας 23.1.23 υπήρξε αναμφιβόλως η παρουσία πολυμελούς ομάδας […]