Πολιτισμός

Το έθιμο της 1ης του Μάρτη αναβίωσε το δεύτερο γυμνάσιο Κιλκίς

Το παραδοσιακό έθιμο των Χελιδονισμάτων ή του «Μάρτη» αναβίωσε με επιτυχία το δεύτερο γυμνάσιο Κιλκίς.

«Τα όμορφα έθιμα πρέπει να τηρούνται… Έτσι για μιάν ακόμη χρονιά (ξεπεράσαμε πια τη δεκαετία) το έθιμο τηρήθηκε στο Κιλκίς από τους μαθητές του 2ου γυμνασίου.

Το έθιμο της «Χελιδόνας» με ρίζες στην αρχαιότητα είναι διαδεδομένο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας όπου τα παιδιά περνούν από τα σπίτια και τα καταστήματα κρατώντας ένα αρθρωτό ομοίωμα χελιδονιού, την «Χελιδόνα» και τραγουδούν ένα είδος καλάντων για τον ερχομό των χελιδονιών.

Το έθιμο του «Μάρτη» με ρίζε«Ζωντάνεψαν» τα «Χελιδονίσματα» από μαθητές του 2ου γυμνασίου Κιλκίς στα Ελευσίνια Μυστήρια είναι διαδεδομένο κυρίως στην περιοχή των Βαλκανίων όπου άτομα νεαρής κυρίως ηλικίας φορούν καθ’ όλη την διάρκεια του μήνα βραχιόλι φτιαγμένο από άσπρη και κόκκινη κλωστή για να μην καούν από τον ήλιο και όταν το βγάλουν το κρεμούν σε ένα κλαδί τριανταφυλλιάς ως ένδειξη ότι τα μάγουλά τους κοκκίνησαν.

Μαθητές από το 2ο γυμνάσιο Κιλκίς συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριες Δήμητρα Ζιώγα (μουσικό), Μαρία Κωνσταντινίδου (φιλόλογο) και τον καθηγητή φυσικής αγωγής Ισαάκ Παπαδόπουλο ξεκίνησαν την Τετάρτη 1.3.17 από τον προαύλιο χώρο του σχολείου τραγουδώντας τα κάλαντα της Χελιδόνας κάτω από τους ήχους των μουσικών οργάνων, τραγούδησαν τα «χελιδονίσματα» στον δήμαρχο Κιλκίς Δημήτριο Σισμανίδη, έκαναν μιαν στάση στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανταλλάσσοντας ευχές με τον προϊστάμενο Κωνσταντίνο Αθανασόπουλο, στη συνέχεια και κατευθύνθηκαν προς το κέντρο της πόλης χαιρετίζοντας την Ανοιξη.

Τα παιδιά μοίρασαν «Μάρτηδες» στους πολίτες του Κιλκίς για να μην τους κάψει ο ήλιος.

Τα «Χελιδονίσματα» του «Μάρτη» ας θυμίζουν σε όλους μας εκτός από τα πατροπαράδοτα έθιμα της Ανοιξης και τις ζημιές που μπορεί να μας προκαλέσει ο ήλιος, αν τον πλησιάσουμε χωρίς προφύλαξη».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Τριαντάφυλλος Ναλμπάντης: “Κύριε Γκουντενούδη η ανεπάρκεια της διοίκησης σας είναι αποδεδειγμένη και καταχωρημένη στην συνείδηση των πολιτών

Αυτό δεν αλλάζει με την παραπληροφόρηση που επιχειρείτε συνέχεια. Στις 1 Σεπτεμβρίου του 2019 εσείς σαν πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ παραδώσατε […]