Πολιτισμός

Το έθιμο των «Μάρτηδων» αναβίωσε από μαθητές των 2ου γυμνασίου και 2ου ΕΠΑΛ


Από τον δήμο Κιλκίς ανακοινώθηκαν τα εξής:
«Οι μαθητές του 2ου γυμνασίου και του 2ου ΕΠΑ.Λ. Κιλκίς έφεραν την Ανοιξη στον δήμο Κιλκίς, «εν χορδαίς και οργάνοις», με χαρούμενα χελιδονίσματα και με τα παραδοσιακά ασπροκόκκινα νήματα του Μάρτη.
Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας ο αντιδήμαρχος κοινωνικής πρόνοιας, πολιτισμού, δόμησης, διαφάνειας Δημήτρης Τσαντάκης επισκέφθηκε το 2ο γυμνάσιο και μετά από συνεννόηση με το διευθυντή μοίρασε διακόσιους «Μάρτηδες» στους μαθητές και λευκά και κόκκινα κουβαράκια. Με ενθουσιασμό οι μαθητές έπιασαν δουλειά στα θρανία φτιάχνοντας βραχιολάκια από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή και στην συνέχεια πήραν κιθάρες, νταούλι και τρομπέτα για να τραγουδήσουν τον ερχομό της άνοιξης και των χελιδονιών και να διώξουν με τον τρόπο αυτό τον Χειμώνα.
Η πρώτη στάση έγινε στο δημαρχείο όπου οι χελιδονιστές της μαθητικής χορωδίας του 2ου γυμνασίου και του 2ου ΕΠΑ.Λ. τραγούδησαν στον δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Σισμανίδη τα χελιδονίσματα, ενώ όπως επιτάσσει το έθιμο, του πέρασαν στο χέρι το βραχιολάκι του Μάρτη για να μην καεί από τον πρώτο ήλιο της Ανοιξης.
Συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους Κωνσταντίνο Ντίνου, Βασίλη Αντωνιάδη και τη μουσικό Δήμητρα Ζιώγα, διέσχισαν, στην συνέχεια, με τραγούδια την κεντρική οδό 21ης Ιουνίου, ”έδεσαν” Μάρτηδες στους εμπόρους της πόλης και κατέληξαν στην πλατεία Ειρήνης όπου έδωσαν μουσική συναυλία.
Την μαρτιάτικη παραδοσιακή δράση διοργάνωσαν από κοινού το αρμόδιο γραφείο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης νομού Κιλκίς και η αντιδημαρχία κοινωνικής πρόνοιας, πολιτισμού, δόμησης, διαφάνειας.
Με την συμμετοχή των παιδιών η Ανοιξη ξεκίνησε όμορφα στην πόλη του Κιλκίς!».
Περισσότερα

Στα ‘’Ελευθέρια’’ του δήμου Κιλκίς μεταφέρεται η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων ‘’Σήκω ψυχή μου!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22″

O δήμος Κιλκίς εγκαινιάζει μια πολύ αξιόλογη συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη […]

Δείτε ακόμα