Πολιτισμός

Το έθιμο «Κόλ(ι)ντε» αναβιώνει όπως κάθε χρόνο την Τετάρτη 23.12 στο Πολύπετρο

Το πατροπαράδοτο χριστουγεννιάτικο έθιμο του Κόλ(ι)ντε θα αναβιώσει και φέτος στο Πολύπετρο, την Τετάρτη 23.12.15 με διοργανωτική μέριμνα όπως κάθε χρόνο του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου. Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Στο χωριό μας το Πολύπετρο κάθε χρόνο το βράδυ της προπαραμονής των Χριστουγέννων (23 Δεκεμβρίου) οι κάτοικοι του χωριού, πιστοί στην παράδοση του τόπου τους, ζωντανεύουν ένα έθιμο το οποίο κληρονομήσαν από τους προγόνους τους, το «Κόλ(ι)ντε».
Ανάβουν μεγάλη φωτιά στη πλατεία του χωριού προαναγγέλλοντας με τον τρόπο αυτό τη γέννηση του Χριστού.

Το έθιμο ανάγεται στα χρόνια της γέννησης του Χριστού και έχει σχέση με αυτην. Συσχετίζουν το έθιμο, με τους ποιμένες της Βηθλεέμ, που άναβαν φωτιές για να υποδεχθούν το θείο Βρέφος και να το ζεστάνουν. Συμπληρώνουν ακόμη οτι το έθιμο έχει σχέση με την σφαγή των παιδιών από τον Ηρώδη όταν αυτός έψαχνε να βρει το Χριστό, στηρίζοντας την άποψή τους στη λέξη ΄΄Κολ(ι)μαντε΄΄ που στη τοπική διαλεκτό τους σημαίνει η «ημέρα της σφαγής». Και οι χριστιανοί, έκτοτε για να εκδικηθούν τους Ρωμαίους ειδωλολάτρες, τους καίνε στη φωτιά.

Οι «ρίζες» του εθίμου βεβαίως, χάνονται στο προχριστιανικό παρελθόν των προγόνων μας, στην εποχή των αρχαίων Ελλήνων και των ρωμαϊκών χρόνων, με τις γιορτές που και αργότερα, έκαναν για να τιμήσουν τον αήττητο Θεό Ήλιο (25 Δεκεμβρίου). Ο Δεκέμβρης ήταν ο μήνας που συνέπιπτε με το χειμερινό ηλιοστάσιο (22 Δεκεμβρίου) με τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου και τη μικρότερη ημέρα. Θεωρούσαν τον ήλιο αδύναμο τη μέρα αυτή και άναβαν φωτιές για να τον δυναμώσουν.

Η φωτιά του Κόλιντε όμως, κατά την παράδοση κατάλοιπο εθνικής εορτής, έχει σχέση και με τους Καλικάντζαρους. Στο χωριό μας από τη φωτιά της πλατείας, όπως μας πληροφορούν οι παππούδες μας, έπαιρναν κάρβουνα το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων και άναβαν τα τζάκια των σπιτιών τους. Η φωτιά αυτή φρόντιζαν να μη σβήσει ως τα Φώτα, διότι το διάστημα αυτό του Αγίου δωδεκαημέρου τις νύχτες κυκλοφορούν οι ενοχλητικοί για τους ανθρώπους Καλικάντζαροι.
Τα παιδιά ξεκινούσαν να πουν τα κάλαντα των Χριστουγέννων το πρωί της παραμονής από το σημείο της φωτιάς όπου ακόμα έκαιγε.

Το κείμενο είναι απόσπασμα από το βιβλίο του Πολυκράτη Παντσίδη «-Κόλ(ι)ντε- Η φωτιά των Χριστουγέννων στο Πολύπετρο». Έκδοση του Πολιτιστικού συλλόγου Πολυπέτρου. (1999).

Σας καλούμε και φέτος να ζωντανέψουμε όλοι μαζί το έθιμο στο χωριό μας το Πολύπετρο. Στο κόσμο προσφέρετε η παραδοσιακή φασολάδα, κόκκινο κρασί και άλλα παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα, ενώ υπό τον ήχο των «Χάλκινων» της Γουμένισσας ο κόσμος χορεύει και διασκεδάζει έως τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας
Η εκδήλωση ξεκινά στις 7 το βράδυ.

Τη διοργάνωση της εκδήλωσης αναλαμβάνει, η τοπική κοινότητα Πολυπέτρου σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο και το ποδοσφαιρικό αθλητικό σύλλογο του χωριού «Μακεδονικός».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γ.Φλωρίδης: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη στελεχών σε τράπεζες, ΝΠΔΔ και Δημόσιο

Την επαναφορά του αυτεπάγγελτου στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών, των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η διάταξη, […]