Γενικά

«Εστία» κινδύνων ο δρόμος Πλατανιάς – Ποντοηρακλείας!

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, οι οποίοι χρησιμοποιούν τον οδικό άξονα που συνδέει τα χωριά της Ποντοηρακλείας και της Πλατανιάς, έχει προκαλέσει η κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το οδόστρωμα, ιδίως τον τελευταίο χρόνο, λόγω μη εκτελέσεως εργασιών συντηρήσεώς του για πολλά χρόνια.

Οι καταστροφές στο οδόστρωμα σε ένα μήκος περίπου δύο χιλιομέτρων είναι τόσο εκτεταμένες, που οδήγησαν την τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Παιονίας, στην ευθύνη του οποίου ανήκει η συντήρηση του επίμαχου οδικού τμήματος, να τοποθετήσουν εσχάτως πινακίδες σήμανσης, προειδοποιώντας τους επίδοξους χρήστες για τον κίνδυνο που θα αντιμετωπίσουν, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η διέλευση των με όριο τα 30 χιλιόμετρα λαμβάνει χώρα με ατομική τους ευθύνη (!), καθώς η οδός τελεί υπό συντήρησιν.

Το εν λόγω τμήμα, το οποίο χρησιμοποιούν ευρέως κυρίως οι κάτοικοι των βορείων οικισμών της δημοτικής ενότητας Πολυκάστρου, είναι κομμάτι ενός οδικού άξονα μήκους περίπου δέκα χιλιομέτρων από τους ελαχίστους στην περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς εκτός οικισμών, που δεν είναι χαρακτηρισμένος ως επαρχιακή οδός, αλλά ως δημοτική, και γι’αυτό η ευθύνη συντήρησής του ανήκει στον δήμο Παιονίας.

Πέραν, βεβαίως, της ευθύνης συντήρησης, αυτό, το οποίο έχει ουσιαστική σημασία, είναι όπως δήλωσε στον “Μαχητή” ο πρόεδρος του ποντιακού πολιτιστικού συλλόγου Ποντοηρακλείας “Διγενής Ακρίτας” Ιορδάνης Φρονιμόπουλος, εκ των κατοίκων της περιοχής που συχνά-πυκνά διέρχονται από το κακοτράχαλο και επικίνδυνο αυτό οδικό τμήμα, το γεγονός ότι εν έτει 2020 υψηλώς φορολογούμενοι πολίτες μιας ακριτικής περιοχής, που, πέραν των άλλων, καταβάλλουν και τέλη κυκλοφορίας, υποχρεούνται να διέρχονται από μία οδό “με δική τους ευθύνη”!

Για το πρόβλημα, ερωτηθείς σχετικώς, μίλησε στον “Μαχητή”‘ και ο αντιδήμαρχος έργων Παιονίας Ιωάννης Αδαμόπουλος, αναφερόμενος στα προβλήματα που πράγματι υπάρχουν στην επίμαχη οδό και τις πρωτοβουλίες που έλαβε η τεχνική υπηρεσία εσχάτως σε σχέση με την σήμανση της, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που υφίστανται για την ανακατασκευή του, η οποία και θα επέλυε για μεγάλο χρονικό διάστημα το υπάρχον πρόβλημα.

Δυσκολίες, οι οποίες εστιάζονται στο γεγονός, ότι στο τεχνικό πρόγραμμα όλης της δημοτικής κοινότητας Πολυκάστρου έχουν εγγραφεί σχετικώς πόροι ύψους 150.000 ευρώ και για το εν λόγω έργο ανακατασκευής θα απαιτούνταν να δαπανηθούν τα δύο τρίτα εξ αυτών.

Κάτι πρακτικώς αδύνατο να επιλεχθεί, όπως επεσήμανε, καθώς θα περιόριζε δραματικώς τις τεχνικές παρεμβάσεις σε όλη την υπόλοιπη δημοτική ενότητα.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις συζητήσεις με την τοπική περιφερειακή διοίκηση, ώστε να χαρακτηρισθεί ο άξονας των δέκα χιλιομέτρων ως περιφερειακός και αντιστρόφως το τμήμα από τον κόμβο του Πολυκάστρου μέχρι την είσοδο της πόλης του Πολυκάστρου από περιφερειακός σε δημοτικός , με στόχο, βεβαίως, να αναλάβει το κόστος κατασκευής και συντήρησής του η περιφέρεια.

Κάτι το οποίο δεν έχει τελεσφορήσει έως σήμερα, και είναι αμφίβολο εάν θα συμβεί στο άμεσο μέλλον, καθώς, πέραν της πολιτικής βουλήσεως, που απαιτείται, και η οποία προς το παρόν δεν διαφαίνεται, και τα οικονομικά δεδομένα των τεχνικών υπηρεσιών της περιφερειακής ενότητας του Κιλκίς είναι εξαιρετικά περιορισμένα για μία τέτοια παρέμβαση ,σύμφωνα με όσα δήλωσε στον “Μαχητή” ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης.

Κάτι που σημαίνει ότι εν έτει 2020 πολίτες του ακριτικού τόπου μας θα συνεχίσουν να διέρχονται από μία δημοτική οδό , της οποίας η συντήρηση πρακτικά δεν έχει ξεκινήσει, “με δική τους ευθύνη”!

Περισσότερα
Δείτε ακόμα