Εσπερίδα με θέμα την βία εις βάρος των γυναικών
Από τον συμβουλευτικό σταθμό νέων της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς ανακοινώθηκαν τα εξής:
«Το φαινόμενο της κακοποίησης των γυναικών, δυστυχώς, αποτελεί θέμα επικαιρότητας και απασχολεί «μικρές» αλλά και «μεγάλες» κοινωνίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Μια ματιά στις στατιστικές καταγραφές και στις μαρτυρίες είναι αρκετή για να προκαλέσει την αγανάκτηση και την έκπληξή μας.
Πρόκειται για μια νοσηρή πραγματικότητα που αφορά σε όλων των τύπων τις σύγχρονες κοινωνίες και εμφανίζεται με ποικίλες μορφές, είτε με τη μορφή της οικογενειακής βίας, είτε με τη μορφή της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, ενώ υπάρχουν κοινωνίες στις οποίες οι γυναίκες γίνονται αποδέκτες πιο πρωτόγονων μορφών βίας. Ωστόσο, είναι οφθαλμοφανές ότι ο τρόπος έκφρασης της βίας κατέχει το δεύτερο ρόλο στο εγκληματικό επεισόδιο που πρωταγωνιστεί η γυναίκα και το χειροκρότημα «κερδίζει» το αποτρόπαιο έγκλημα της άσκησης βίας σ ΄ένα παιχνίδι εξουσίας κα επιβολής της δύναμης.
Τα αίτια μιας τόσο διαταραγμένης συμπεριφοράς, οι παράγοντες που επωάζουν τη βία, οι μορφές βίας που ασκεί ο θύτης και οι αιτίες που ναρκώνουν την αντίδραση του θύματος και η σχετική νομοθεσία (Ν.3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία, Ν.3064/2002 για την καταπολέμηση της εμπορίας και Ν.3386/2005 για την Είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια) αποτέλεσαν θέματα προς ενημέρωση στην Εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο εργατικό κέντρο Κιλκίς. Στην πρωτοβουλία μιας συνεργασίας του συλλόγου επιστημόνων «Αριστοτέλης» με τον συμβουλευτικό σταθμό νέων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς ανταποκρίθηκε με προθυμία η Βασιλική Μπογιατζάκη, κοινωνική λειτουργός – ψυχολόγος, από την διεύθυνση δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς.
Η αναφορά σε ένα τόσο σημαντικό θέμα μόνο σε περιπτώσεις παγκόσμιων ημερών, όπως η 25η Νοεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών δεν αρκεί για την πιο ειδεχθή συστηματική και διαδεδομένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Απαιτείται εφαρμογή προληπτικών μέτρων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Καθίστανται αναγκαία τα μέτρα ενάντια στην εμπορευματοποίηση του σώματος των γυναικών και τα σεξιστικά πρότυπα στη διαφήμιση και το διαδίκτυο. Γιατί είναι αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα μιας γυναίκας, να αποφασίζει για τη ζωή και το σώμα της! Τότε θα μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατική ανάπτυξη της κοινωνίας μας».