Πολιτική

Το ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή γιά την «Καπνική-Μιχαηλίδης»

Παρέμβαση γιά τους εργαζόμενους στην «Καπνική-Μιχαηλίδης» ΑΕ, ζητώντας να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και να διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας τους, έκανε το ΚΚΕ, καταθέτοντας στην Βουλή σχετική ερώτηση με τον βουλευτή Σάκη Βαρδαλή.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

«Η εταιρεία επεξεργασίας και εμπορίας καπνών «Καπνική-Μιχαηλίδης» ΑΕ στο Πολύκαστρο, έχει αφήσει απλήρωτους εδώ και πέντε μήνες τους πάνω από 500 εργαζόμενους μόνιμους και εποχικούς που απασχολεί, επικαλούμενη έλλειψη χρηματοδότησης και μη διάθεσης των προϊόντων της, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας από τις 10 Μάρτη.

Θύματά της είναι επίσης και χιλιάδες μικρομεσαίοι καπνοπαραγωγοί από την Θράκη μέχρι την Αιτωλοακαρνανία, που βρίσκονται σε απόγνωση, αφού εδώ και μήνες παραμένουν απλήρωτοι για την παραγωγή του 2016 που πούλησαν στην εν λόγω εταιρεία, ενώ υπήρξαν συνεπείς τις συμβάσεις που προβλέπουν οι νόμοι και οι κανονισμοί της ΚΑΠ, της ΕΕ, που εφαρμόζεται. Συμβάσεις σύγχρονης σκλαβιάς και υποταγής τους στους μεσάζοντες, μεγαλέμπορους, τραπεζίτες.

Η εταιρεία έχει μια πορεία που τα τελευταία χρόνια απέδειξε στην πράξη ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη και η κερδοφορία χτίζεται πάνω στον ιδρώτα και την εκμετάλλευση των εργατών και των καπνοπαραγωγών με βάση και τους νόμους της κυβέρνησής σας.

Τα παραπάνω προβλήματα με την «Καπνική-Μιχαηλίδης» ΑΕ είχαν εμφανισθεί από το 2015.
Σήμερα η δικαστική εμπλοκή και οι αντιθέσεις μεταξύ εταιρείας και τραπεζικού κεφαλαίου δεν προοιωνίζουν καμιά θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους στην εταιρεία και τους καπνοπαραγωγούς.

Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπως και οι προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υπερασπίζονται την δράση των επιχειρηματιών – εμπόρων που ασύδοτοι κερδοφορούν σε βάρος των εργαζομένων τους και των παραγωγών.

Η κυβέρνηση απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του ΚΚΕ, σε ρόλο «Ποντίου Πιλάτου», ισχυριζόταν ότι θα έδινε λύση μέσω της «αμαρτωλής» πανελλήνιας διεπαγγελματικής οργάνωσης ακατέργαστου καπνού. Όμως διεύρυνε το ρόλο της που λειτουργεί ως καρτέλ και μέσω της αυτής καθορίζονται τα πάντα στην καπνοπαραγωγή, αντί να οδηγήσει σε εξασφάλιση της άμεσης πληρωμής των καπνοπαραγωγών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί, ποιά άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση προκειμένου:
-Οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Καπνική-Μιχαηλίδης» ΑΕ στο Κιλκίς να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα τους και να εξασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας τους.

-Οι καπνοπαραγωγοί να πληρωθούν άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις για την περσινή καπνοπαραγωγή και να εξασφαλίζονται τιμές με βάση το κόστος παραγωγής και το εισόδημα επιβίωσης για τους μικρομεσαίους καπνοπαραγωγούς».

Περισσότερα

Β.Ρόκος: «Fly Over- Οι Θεσσαλονικείς έχουν πληρώσει πολλές φορές το τίμημα να παίρνουν άλλοι αποφάσεις για την πόλη»

Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Πρωτοβουλία Κατοίκων Μαλακαπής, Πυλαίας, Κρυονερίου, ο Σύνδεσμος Κωνσταντινοπολιτών, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης και η […]

Δείτε ακόμα