Γενικά

Ομάδα διαχείρισης ιστοσελίδας Ειδομένης: «Όχι στην ερήμωση των περιοχών μας»

Με αφορμή τις αντιδράσεις σε Δροσάτο και Χέρσο στις νέες καταργήσεις υπηρεσιών του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα η ομάδα διαχείρισης της ιστοσελίδας της Ειδομένης (www.idomeni.gr) ανήρτησε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με αφορμή τοπικά δημοσιεύματα που αφορούν τον προβληματισμό, για την συνεχιζόμενη «αφαίμαξη», των περιοχών Δροσάτου και Χέρσου, από υπηρεσίες του Δημοσίου και δημοσίων φορέων, θυμηθήκαμε τι έγινε στον τόπο μας.

Στην περιοχή του Δροσάτου και Χέρσου, ενεργοί πολίτες εκφράζουν την αντίθεση τους στην αναστολή λειτουργίας των πρακτορείων των ΕΛΤΑ στο Δροσάτο και στον Σ.Σ.Μουριών και του υποκαταστήματος της τράπεζας Πειραιώς στο Χέρσο.

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών γίνονται μάρτυρες μιας συνεχιζόμενης κατάστασης ερήμωσης από κρατικές υπηρεσίες και αναφέρονται στο κλείσιμο του στρατοπέδου του Δροσάτου και του συνοριακού φυλακίου της Δοϊράνης, το αστυνομικού τμήματος Δροσάτου, των τοπικών πρακτορείων των ΕΛΤΑ στο Δροσάτο και στις Μουριές, το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στο Χέρσο για το οποίο αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας του τον Φεβρουάριο.

Όλα τα παραπάνω έδιναν ζωή στην τοπική κοινωνία, ενίσχυαν το αίσθημα ασφάλειας και προστασίας των κατοίκων ενώ αποτελούσαν και σημαντική οικονομική πηγή εσόδων στις τοπικές επιχειρήσεις.

Οι ανησυχίες τους αυτές, μας ξύπνησαν αναμνήσεις και με οδήγησαν πίσω στην δεκαετία του 90 όπου ο τόπος μας, η Ειδομένη, βρέθηκε σε παρόμοια θέση. «Ταξιδέψαμε σε μιάν εποχή, όπου στην Ειδομένη κυρίαρχες εικόνες η λειτουργία του τοπικού ταχυδρομείου, του αστυνομικού τμήματος, του τελωνείου, του ΟΣΕ, του ανταλλακτηρίου της Εθνικής τράπεζας, του φυλακίου της Ειδομένης, του γραφείου του ΟΤΕ, του σταθμό κτηνιατρικού ελέγχου (ΣΥΚΕ), του δημοτικού σχολείου και πιο παλαιότερα του νηπιαγωγείου.

Η παρουσία δημόσιων υπηρεσιών ενίσχυσε και συνέβαλλε οικονομικά στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Καφενεία, ταβέρνες, κρεοπωλεία, κουρείο, ξυλουργείο, σιδηρουργείο, περίπτερο με άδεια λειτουργία τυχερών παιγνίων ΟΠΑΠ (Προ-Πο), κυλικείο σταθμού, πρατήρια άρτου και πρατήριο υγρών καυσίμων. Η ένδοξη Ειδομένη.

Σήμερα όλα αυτά δεν υπάρχουν. Τίποτε δεν θυμίζει εκείνη την εποχή και ο τόπος μας ακολουθεί την φθίνουσα πορεία προς την ερήμωση.

Το «Αποκέντρωση τώρα» έγινε «Αποκέντρωση …ποτέ» . Οι αποφάσεις των αρμοδίων συνετέλεσαν και συντελούν στην ερήμωση των τόπων μας…

Στην Ειδομένη όταν συνέβαιναν αυτά, κανείς δεν αντέδρασε, ενώ οι αρμόδιοι «σφύριζαν αδιάφορα». Μας επέβαλαν μια φθίνουσα πορεία, μια εικόνα ερήμωσης, μας επέβαλαν μια μουντή ζωή χωρίς πρόοδο και προοπτική.

Λέμε ΟΧΙ στην ερήμωση.

Όλοι πρέπει να προσπαθούμε ασυμβίβαστα να αγωνιζόμαστε για την αναστροφή της φθίνουσας πορείας του τόπου μας.

Πρέπει να αγωνιζόμαστε …για τον τόπο μας».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα