Πολιτική

Απλήρωτοι εδώ και τρείς μήνες οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» Κιλκίς και Παιονίας

Δεκάδες είναι οι δήμοι σε όλη την Ελλάδα που δεν έχουν πληρώσει τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι» (μεταξύ αυτών και του Κιλκίς και της Παιονίας), οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημία του κορωνοϊού, ενώ σε άλλους δήμους έχουν ήδη πληρώσει το πρώτο τρίμηνο.

Όπως είχαμε γράψει και στις αρχές Απριλίου “Υποστήριξη ναι, αλλά…έμπρακτη” η κατάσταση στον δήμο Κιλκίς συνεχίζει να παραμένει η ίδια ενώ για τον δήμο Παιονίας έχει γίνει η πρώτη ανάρτηση μισθοδοσίας για το πρώτο τρίμηνο του 2020 και σύντομα θα καταβληθεί στους εργαζόμενους.

Έτσι, οι εργαζόμενοι αντί να επιβραβευτούν με κάποιο επίδομα ή δώρο Πάσχα, όπως οι συνάδελφοί τους στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και την Πολιτική Προστασία, παραμένουν απλήρωτοι ακόμη και για επτά μήνες!

Μεταξύ των δήμων που έχουν αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους, είναι οι:

-Αμφίπολης (νομός Σερρών): 7 μήνες.

-Άργους -Μυκηνών (νομός Αργολίδας): 4 μήνες.

-Ναυπλίου (νομός Αργολίδας): 2 μήνες.

-Καστοριάς: 4 μήνες.

-Νεστορίου (νομός Καστοριάς): 4 μήνες.

-Γρεβενών: 3 μήνες.

-Κιλκίς: 3 μήνες.

-Παιονίας : 3 μήνες.

-Δίου – Ολύμπου (νομός Πιερίας): 3 μήνες.

-Καρδίτσας: 3 μήνες.

-Παλαμά (νομός Καρδίτσας): 3 μήνες.

-Λέσβου: 2 μήνες.

-Φαιστού (νομός Ηρακλείου): 3 μήνες.

-Μαλεβιζίου (νομός Ηρακλείου): 3 μήνες.

-Μινώα -Πεδιάδος (νομός Ηρακλείου): 3 μήνες.

-Σφακιών (νομός Χανίων): 3 μήνες.

-Αίγινας (νομός Αττικής): 2 μήνες.

-Διρφύων -Μεσσαπίων (νομός Εύβοιας): 3 μήνες.

-Ερέτρειας (νομός Εύβοιας): 3 μήνες.

-Ιστιαίας-Αιδηψού (νομός Εύβοιας): 3 μήνες.

-Μαντουδίου -Λίμνης – Αγίας Άννας (Εύβοιας): 3 μήνες.

-Κύμης -Αλιβερίου (Εύβοιας): 3 μήνες.

-Λαμιέων (Φθιώτιδας): 2 μήνες.

-Καμένων Βούρλων (Φθιώτιδας): 2 μήνες.

-Λοκρων (Φθιώτιδας): 2 μήνες.

-Δομοκού (Φθιώτιδας): 2 μήνες.

-Στυλίδας (Φθιώτιδας): 2 μήνες.

-Μακρακώμης (Φθιώτιδας): 2 μήνες.

-Δωρίδος (Φωκίδας): 3 μηνες.

-Καρπενησίου (Ευρυτανίας): 2 μήνες.

-Αγράφων (Ευρυτανίας): 2 μήνες.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες απλήρωτοι παραμένουν, μεταξύ άλλων, εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» και σε δήμους των περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, καθώς και των νομών Λάρισας, Μαγνησίας και Βοιωτίας.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών μέσω της ΕΕΤΑΑ υποστηρίζει ότι έχουν πληρωθεί, μέχρι σήμερα, οι 270 δήμοι (από τους 276), για τις 860 δομές τους, ωστόσο στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για την Γ΄ δόση του 2019. Δηλαδή, δεν έχουν ακόμη καταβληθεί η Δ΄ δόση του 2019 και η Α΄ του 2020.

Επιστολή εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» που είναι απλήρωτοι επί μήνες
Δεκαέξι σωματεία των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» υπογράφουν επιστολή με την οποία ζητούν να εξωφληθούν οι μισθοί του προσωπικού, που ανά Δήμους καταγγέλεται πως είναι απλήρωτο επί μήνες, και να τους δοθούν τα αναγκαία μέσα προστασίας από τον κορονοϊό.

«Πριν λίγες μέρες και ενώ η μια μετά την άλλη δομή έκλειναν στην τοπική αυτοδιοίκηση ή έπαιρναν μέτρα προστασίας εργαζομένων και πολιτών, ανακοινώθηκε ότι το “Βοήθεια στο Σπίτι” (σ.σ.: ΒΣΣ) βρίσκεται στην “πρώτη γραμμή” για την αντιμετώπιση της πανδημίας», αλλά «βρέθηκε στην πρώτη γραμμή χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, χωρίς πρωτόκολλο λειτουργίας, με κίνδυνο να κολλήσει τον ιό και φυσικά να τον διασπείρει».

Αυτό τονίζεται σε επιστολή του Πανελλήνιου συντονιστικού εργαζομένων του ΒΣΣ που εκπροσωπεί 16 σωματεία σε όλη τη χώρα προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίες αλλά και την ΚΕΔΕ.

«Καμιά οδηγία για την προστασία των εργαζομένων και καμία μέριμνα για την ασφάλειά τους δεν έχει δοθεί, παρ’ ότι ζητήθηκε από την πρώτη στιγμή από το Πανελλήνιο συντονιστικό του ΒΣΣ», τονίζεται, ενώ αναφέρεται πως προηγούμενες επιστολές των σωματείων στους αρμόδιους φορείς έπεσαν στο κενό.

Από την άλλη, «το προσωπικό του ΒΣΣ σε πολλούς Δήμους της χώρας, εξακολουθεί να είναι απλήρωτο επί μήνες».

Συ συνέχεια των παραπάνω οι συνδικαλιστές ρωτούν «ποιος αλήθεια, αναλαμβάνει την ευθύνη για τον κάθε εργαζόμενο που μπαίνει σε σπίτι ηλικιωμένου χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, χωρίς εκπαίδευση σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού;

Οι επαγγελματίες των δομών εργάζονται όσο μπορούν κάτω από επικίνδυνες συνθήκες και κάτω από συνθήκες πίεσης, ικανοποιώντας τις ανάγκες των ωφελουμένων και διατηρώντας όσο γίνεται την αξιοπρέπειά τους.

Ωστόσο, δεν μπορούμε παρά να ρωτήσουμε τα εξής:

α) Γιατί έχουν αφεθεί οι δήμοι να αυθαιρετούν σε βάρος των εργαζομένων και να θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες; Τα Βοήθεια στο Σπίτι είναι μέρος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόνοιας. Εξαγγέλθηκαν σαφείς οδηγίες για εμάς;

β) Γιατί δεν έχει προβλεφτεί πρωτόκολλο λειτουργίας όπως ζητήσαμε;

γ) Γιατί επιτέλους δεν ζητήθηκε η συμμετοχή των επαγγελματιών του Βοήθεια στο Σπίτι σε έναν συντονισμό με το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, Υγείας και την ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση του ιού;

δ) Γιατί στην καινούρια προγραμματική σύμβαση, δεν αναφέρεται κουβέντα για την προκήρυξη του Βοήθεια στο Σπίτι;

ε) Αντί να γίνεται συζήτηση για αυξημένη χρηματοδότηση στους ΟΤΑ, η οποία κύριος οίδε που θα διοχετευτεί, γιατί δεν βγάζετε επιτέλους την προκήρυξη; Αλήθεια, ποιος άλλος κλάδος εργαζομένων είναι επί δεκαοκτώ (18) συναπτά έτη συμβασιούχος, απλήρωτος, ενώ έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή με αίσθημα ευθύνης, και ανιδιοτέλειας;

στ) Γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι του ΒΣΣ στο δώρο του Πάσχα όπως όλοι οι υπόλοιποι υγειονομικοί; Δεν είναι στην “πρώτη γραμμή”; Δεν αξίζουν κι αυτοί μια ηθική αλλά και οικονομική επιβράβευση;».

Εν συνεχεία, στην επιστολή του συντονιστικού αναφέρεται πως «στην δίνη της πανδημίας, μοναδική πληρωμή το ευχαριστώ των πολιτών, μοναδικό εργαλείο οι γνώσεις και η εμπειρία μας. Καιρός όμως, να σεβαστούμε τους εαυτούς μας, την δουλειά μας και την κοινωνία που εργαζόμαστε. Για όλους αυτούς τους λόγους :

Διεκδικούμε:

• Έκδοση της προκήρυξης για τα “Βοήθεια στο σπίτι” ΑΜΕΣΑ.

• Καταβολή δώρου Πάσχα 50% του μισθού, όπως σε όλους τους/τις εργαζόμενους/ες στην Υγεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και πρόνοιας (Υπάλληλοί ΥΠΕ, Κέντρων Υγείας, κ.α.).

• Ευελιξία στην παροχή βοηθείας στις ευπαθείς ομάδες, ώστε να διασφαλίζεται η υγεία των εργαζομένων και ωφελουμένων καθώς και η αξιοπρέπεια αμφοτέρων. Επιβολή στους ΟΤΑ τήρησης της κείμενης νομοθεσίας και των εγκυκλίων του Υπουργείου Εσωτερικών για τα μέτρα προστασίας στου χώρους εργασίας για την αποφυγή της διασποράς του COVID-19.

• Να πάρουν θέση οι ΟΤΑ και το Υπουργείο Εσωτερικών τόσο για τα «Βοήθεια στο Σπίτι», όσο και για την κοινωνική πολιτική για τις ευπαθείς ομάδες μετά την πανδημία.

• Γραμμή στήριξης και καταγγελιών αυθαιρεσίας των ΟΤΑ».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Μεγαλεία»… ο πρόεδρος!

Παρούσα στον τελικό του κυπέλλου ΕΠΣΚ… η αχρείαστη συστάσεων Βούλα Πατουλίδου! Παρών… ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κκ Βαρθολομαίος! […]