Πολιτική

Εργαζόμενοι ΟΤΑ ν.Κιλκίς:«Ο αγώνας μας είναι αγώνας όλης της κοινωνίας»

Σε κατάληψη των δημαρχείων Κιλκίς και Παιονίας προέβησαν την Τετάρτη 4.11.15 τα μέλη του συλλόγου εργαζομένων στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) από τις 10 το πρωί έως την 1 μετά το μεσημέρι στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που είχε εξαγγείλει η πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ/ΟΤΑ0 με αφορμή την πανελλαδική ημέρα κατάληψης όλων των δημαρχείων.

Οπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ υποστηρίζουν ότι η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική αποσκοπεί στα εξής:

-Κατάργηση κάθε έννοιας αξιοπρεπούς αμοιβής γιά την εργασία και την ανθρώπινη διαβίωση και η αντικαταστάση της κοινωνικής ασφάλισης με το πιό συντηρητικό-νεοφιλελεύθερο πρότυπο ασφάλισης, που μόνο θα πληρώνεις, και ποτέ δεν θα παίρνεις. Δημιουργήθηκε μία επιτροπή των «σοφών» όπου με το πόρισμά της προαναγγέλλει το τέλος της κοινωνικής ασφάλισης και την δημιουργία ενός νέου ασφαλιστικού κατά τα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Αυτό σημαίνει φυσικά αναγκασμός σε περισσότερα χρόνια εργασίας.

-Περικοπή των συντάξεων και φυσικά κατάργηση των επικουρικών ταμείων. Ειδικά για τους εργαζόμενους που έχουν πολλά χρόνια υπηρεσίας και έχουν προσφέρει πολλές εισφορές, σίγουρα αυτά που θα τους επιστραφούν είναι πολύ λιγότερα.

-Πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των ΟΤΑ (πχ καθαριότητα, ληξιαρχείο).

-Μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, ειδικότερα από 1.1.16 με το νέο μισθολόγιο όπου σίγουρα θα έχουμε μείωση του μισθού μας και «πάγωμα» της μισθολογικής εξέλιξης, ενώ θα συνδυασθεί με ένα νέο σύστημα αξιολόγησης.

-Κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και κατά προέκταση καταργείται το επίδομα των εργαζομένων της καθαριότητας. Η ΠΟΕ/ΟΤΑ έδωσε ένα μήνυμα με μία προειδοποιητική μηχανοκίνητη κινητοποίηση έξω από το υπουργείο εργασίας. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάληψη στο γενικό λογιστήριο του κράτους.

-Πλήρη απαγόρευση προσλήψεων στους ΟΤΑ και ειδικά στις κοινωνικές, προνοιακές και ανταποδοτικές υπηρεσίες (πχ καθαριότητα, παιδικοί σταθμοί). Αντικαταστάθηκαν με πεντάμηνες συμβάσεις απασχόλησης, που έως πριν λίγες ημέρες δεν είχαν ούτε δικαίωμα γιά άδεια ούτε τίποτε (αναγνώριση προϋπηρεσίας, πτυχίου). Ολα αυτά έχουν οδηγήσει σε ένα «τσουνάμι» ιδιωτικοποιήσεων σε όλη την χώρα που μόνο τυχαίο δεν είναι! Σε συνδυασμό και με την ενέργεια της κυβέρνησης να περάσει διάταξη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα όπου σε όποια σύμβαση παραχώρησης γίνεται σε ιδιώτες (πχ λιμάνι, Ελληνικό, λοιπά αεροδρόμια) δεν θα υποχρεούνται στην καταβολή των δημοτικών τελών και έτσι καθίσταται ξεκάθαρο, ότι η βούληση της κυβέρνησης δεν είναι ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των υπηρεσιών των ΟΤΑ ούτε η οικονομική βιωσιμότητά τυς.

Το επόμενο διάστημα θα πρέπει για μιάν ακόμη φορά να μας βρει ενωμένους και αποφασιστικούς να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Την δουλειά μας, τον μισθό μας, την σύνταξή μας, την υγειονομική μας περίθαλψη, το μέλλον των παιδιών μας…. την ίδια την ζωή μας».

Τέλος, ο σύλλογος εργαζομένων στους ΟΤΑ κατά την διάρκεια της κινητοποίησης διένειμε στους πολίτες ενημερωτικό φυλλάδι ζητώντας την κατανόηση γιά την ταλαιπωρία τους, αλλά και τονίζοντας ότι ο αγώνας δεν αφορά μόνο στον κλάδο αλλά σε όλη την τοπική κοινωνία.

Περισσότερα

Χρήστος Σπίγκος: Οι καιροί ου μενετοί

Η συναρπαστική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, και αργότερα με τη διασταλτική προσθήκη «ΠΣ», θα προσελκύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον αρκετών πολιτικών επιστημόνων, […]

Δείτε ακόμα