Πολιτική

«Στον αέρα» οι πρώην εργαζόμενοι της ΑΛΜΑΚΟ

Σε 2,1 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι οφειλές της πτωχευμένης «Αλουμίνιον Μακεδονίας» ΑΕ προς τους πρώην εργαζόμενούς της, οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και ιδιαιτέρως επισφαλή θέση σε σχέση με την εργασία και την ασφάλισή της.
Στο θέμα παρενέβησαν η βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου και η Κιλκισιώτισσα βουλευτής α’ Θεσσαλονίκης και πρώην υποψήφια περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας του ιδίου κόμματος Δέσποινα Χαραλαμπίδου.
Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται τα εξής:

«Μετά από συνάντηση που πραγματοποίησαν η Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου και η Δέσποινα Χραλαμπίδου με πρώην εργαζόμενους της βιομηχανίας ΑΛΜΑΚΟ, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας, με θέμα «Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε. «ΑΛΜΑΚΟ» εξ αιτίας σταδιακής μεθοδεύσεως της εργοδοσίας για πτώχευση της εταιρείας σε βάρος τους»

Οι βουλευτές τονίζουν, ότι η επιχείρηση από το 2010 επικαλούμενη το γνωστό πλέον άλλοθι των εργοδοτών περί οικονομικής κρίσεως άρχισε να καθυστερεί την καταβολή των οφειλών και έως το 2013 που έκλεισε οριστικά χρησιμοποίησε όλα τα αντιεργατικά μέσα και νόμους που διέθετε: Εκ περιτροπής εργασία, μειώσεις μισθών, συμφωνίες για υπογραφή αδειών άνευ αποδοχών, εκβιασμούς εργαζομένων ώστε να μην κινηθούν ποινικά εναντίον της εταιρίας. Δύο μήνες πριν το κλείσιμο της επιχείρησης η διοίκηση της ΑΛΜΑΚΟ μεταβίβασε και πούλησε εξοπλισμό, όπως οχήματα και 2.000 μήτρες για την παραγωγή προϊόντων σε άλλη Α.Ε. του ίδιου ιδιοκτήτη-επιχειρηματία. Τον Μάιο του 2014 κατέθεσε αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Τα χρέη της ΑΛΜΑΚΟ ανέρχονται πλέον σε 2,1 εκατομμύρια ευρώ προς τους εργαζόμενους.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τον υπουργό να λάβει μέτρα για την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων των εργαζομένων από την επιχείρηση, να εξασφαλίσει τη χορήγηση έκτατου οικονομικού βοηθήματος για τους εργαζόμενους και κυρίως να μεριμνήσει για τη συνέχιση του επιδόματος ανεργίας των απολυμένων της επιχείρησης, δεδομένου ότι λόγω της επιβολής από την επιχείρηση της εκ περιτροπής εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι εργαζόμενοι δεν κατόρθωσαν να έχουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων με αποτέλεσμα να λάβουν ταμείο μόνον για λίγους μήνες».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα