Γενικά

Έργα υποδομής γιά εγκατάσταση «κονταίηνερ» στην δομή φιλοξενίας της Νέας Καβάλας

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Εργασίες γιά την κατασκευή υποδομής, επί της οποίας θα μπορούν να εγκατασταθούν δεκάδες «κονταίηνερ» εκτελούνται εδώ και μερικές ημέρες στην δομή φιλοξενίας Νέας Καβάλας.

Πρόκειται γιά μία εργολαβία, που αφορά στην διαμόρφωση του χώρου εγκατάστασης σε δυο εκτάσεις βορείως και ανατολικώς της υπάρχουσας δομής, οι οποίες είχαν αποδοθεί προς χρήση από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων σε αυτό της Εθνικής Αμύνης, επί υπουργίας Παναγιώτη Καμμένου, περίπου στα μέσα της θητείας της προηγούμενης διακυβέρνησης.

Μία έκταση εμβαδού 37 στρεμμάτων (σ.σ.: πιθανόν στην πορεία να προστεθούν μερικά ακόμη) από τα συνολικώς 180 που καταλαμβάνει η δομή, την οποία υπενθυμίζεται ότι η δημοτική αρχή υπό τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Σιωνίδη έχει προτείνει, μεταξύ άλλων, στο αρμόδιο υπουργείο μετανάστευσης και στον υπουργό Νότη Μηταράκη, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην δομή στις αρχές Σεπτεμβρίου, ως χώρο κατάλληλο γιά την εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών της δομής, που διαμένουν στα «κονταίηνερ», τα οποία είναι εγκατεστημένα στον διάδρομο αποπροσγείωσης του αεροδρομίου.

Σκοπός, βεβαίως, η απελευθέρωση του διαδρόμου, ώστε αυτός να αποδοθεί και πάλι στην αεροπλοϊα, με την ελπίδα ότι η εν λόγω χρήση του θα λειτουργήσει αναπτυξιακώς γιά τον δήμο και την ευρύτερη περιοχή.

Ωστόσο, αυτό φαντάζει δύσκολο να υλοποιηθεί με την παρούσα εργολαβία, καθώς η λειτουργία ενός μικρού αεροδρομίου απαιτεί πολλές προϋποθέσεις, σε αντίθεση, βεβαίως, με την μετεγκατάσταση όσων διαμένουν στις οκτώ μεγάλες παραπλήσιες σκηνές, στις οποίες είχαν εγκατασταθεί πριν μερικούς μήνες όσοι είχαν έλθει από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στο πλαίσιο της τότε αποσυμφόρησής τους.

Υπενθυμίζεται, ότι γιά την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της δομής με σκοπό να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης όσων την χρησιμοποιούν αλλά και γιά να βελτιωθούν οι συνθήκες ελέγχου τους, έχει διατεθεί κονδύλιο ύψους περίπου έξι εκατομμυρίων ευρώ.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα