Γενικά

Έργα συντήρησης στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο του νομού

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων στο τεράστιο, για το μέγεθος της, οδικό δίκτυο της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς εκτελεί ετούτη την περίοδο η αρμόδια τοπική περιφερειακή διεύθυνση τεχνικών έργων.

Οι εν λόγω παρεμβάσεις έρχονται ως συνέχεια παρόμοιων έργων αλλά και διαφόρων άλλων, τα οποία έχει εκτελέσει το προηγούμενο διάστημα η περιφερειακή διοίκηση και τα οποία θα συνεχισθούν το αμέσως προσεχές διάστημα μέσω έξι σχετικών εργολαβιών.

Στην παρούσα φάση “τρέχει” μία εργολαβία ύψους 4,2 εκατομμυρίων ευρώ, όπως δήλωσε στον “Μαχητή” ο προΐστάμενος της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών της περιφερειακής μας ενότητας Νικόλαος Γρηγοριάδης και αφορά έργα συντήρησης και ασφαλτόστρωσης σε δύο οδικούς άξονες.

Ο πρώτος αφορά την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Κιλκίς – Προμαχώνα Σερρών, στο τμήμα από την Καλίνδρια μέχρι τον κόμβο Μαυρονερίου στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, σε συνέχεια του εκτελεσμένου έργου στο αντίθετο ρεύμα και ο δεύτερος στην περιφερειακή οδό Κιλκίς – Πολυκάστρου – Αξιούπολης, όπου μετά τα τρία χιλιόμετρα ασφαλτοστρώσεων τα οποία έχουν υλοποιηθεί τις προηγούμενες εβδομάδες ξεκινά ένα νέο κύμα ασφαλτοστρώσεων επί αναλόγου αποστάσεως (30.9-2.10.19).

Παράλληλα σε εξέλιξη είναι και μία ακόμη μικρότερη εργολαβία ύψους 950.000 ευρώ για παρεμβάσεις σε διάφορες περιφερειακές οδούς (βλ. σε σχετικό ρεπορτάζ), όπως για παράδειγμα αυτές που οδηγούν στο Σκρά, Κούπα σε συνέχεια αυτώνν που έχουν υλοποιηθεί στην Μεταμόρφωση και Καστανιές, με την εργολαβία να “κλείνει” με τις εκτελέσεις έργων στον περιφερειακό δρόμο της Γουμένισσας και τμημάτων στις οδούς προς Φιλυριά και Πολύπετρο.

Τον δρόμο της εκτέλεσης πρόκειται να ακολουθήσει λίαν συντόμως και μία τρίτη εργολαβία ύψους 900.000 (βλ σχετικό ρεπορτάζ) ευρώ καθώς έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση χρηματοδοτώντας αντίστοιχες παρεμβάσεις στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονος και των Μεγάλων Λειβαδίων, στην ανατολική είσοδο της πόλης του Κιλκίς και σε τμήμα της οδού Δαφνοχωρίου – Μεσιανού.

Στο στάδιο υλοποίησης έχουν εισέλθει και δύο ακόμη εργολαβίες η μία στον «άξονα» Αξιοχωρίου – Πολυκάστρου –Ευζώνων κυρίως στο τμήμα Μικρού Δάσους – Ευζώνων, ο οποίος δέχεται έναν ιδιαίτερα αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο, λόγω των διοδίων στην περιοχή του μεθοριακού σταθμού Ευζώνων και μια δεύτερη ύψους 400.000 ευρώ τα οποία θα κατευθυνθούν σε εργασίες γενικής συντήρησης και μικροζημιών σε όλο το δίκτυο ευθύνης της περιφέρειας επί αποστάσεως 800 περίπου χιλιομέτρων!

Τέλος σε εξέλιξη βρίσκεται και μία έκτη εργολαβία, η οποία όμως αφορά προμήθεια λευκού ακρυλικού χρώματος, με το οποίο θα πραγματοποιηθούν οι διαγραμμίσεις όλων των οδών από το ιδιαίτερα έμπειρο και ικανό συνεργείο το οποίο διαθέτει κατά κοινή ομολογία η περιφερειακή μας ενότητα.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα επαναδημοπρατείται και ένα ακόμη σημαντικό έργο με πόρους ύψους 1,2 εκατομμυρίου ευρώ για τον οδικό άξονα Αξιούπολης – Γοργόπης – Γουμένισσας το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα αφορά την παρέμβαση στην κεντρική οδό της Γοργόπης για την πλήρη ανάπλαση του.

Παρά ταύτα η σχετική χρηματοδότηση για την εξυπηρέτηση των αναγκών της περιφερειακής μας ενότητας εξακολουθεί να παραμένει σε επίπεδα που χρήζουν ενίσχυσης, πέραν του προβλεπομένου των 1,610 εκατομμυρίων για την τριετία 2020-2022 με βάση την σχετική κατανομή από πλευράς της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθώς το τοπικό δίκτυο είναι ιδιαίτερα μεγάλο σε σχέση με τα αντίστοιχα ωρισμένων άλλων περιφερειών έχοντας παράλληλα την καταλυτική ιδιαιτερότητα ότι σε αρκετά σημεία του εμφανίζει εξαιρετικά ύψη κυκλοφοριακού φόρτου και επιβάρυνσης του αντιστοίχου οδικού δικτύο, ως πύλη εισόδου στην χώρα μας.

Περισσότερα

Νέα σύσταση δήμου στους υπόχρεους για τον καθαρισμό και την αποψίλωση ιδιωτικών οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων

Ο δήμος Κιλκίς υπενθυμίζει στους ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός […]

Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Συνάντηση Σ.Παραστατίδη με τον δήμαρχο Κιλκίς Δ.Κυριακίδη