Γενικά

Πότε θα αρχίσουν οι εργασίες και πόσο θα κοστίσουν στα τέσσερα δικαστικά μέγαρα σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Έδεσσα και Σέρρες

Στη Β` φάση του διαγωνισμού μπαίνει το έργο-ΣΔΙΤ που αφορά σε τρία νέα Δικαστικά Μέγαρα σε Έδεσσα, Σέρρες και Κιλκίς καθώς και στην ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. Με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εγκρίθηκε η πρόσκληση στα σχήματα τα οποία πέρασαν από τη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, όπως αναφέρει το ypodomes.com.

H πρόσκληση συμμετοχής στη Β`φάση απευθύνεται σε: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΑΒΑΞ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΑΤΕΣΕ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ-REDEX. Να θυμίσουμε πως η εκδήλωση ενδιαφέροντος πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2021, ενώ το περασμένο καλοκαίρι ανακοινώθηκαν οι εταιρείες που πέρασαν επιτυχώς την Α` φάση του διαγωνισμού.

Στο έργο το οποίο υλοποιείται με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα συμπεριλαμβάνεται η συντήρηση και η διαχείριση τους. Είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα και αναμένεται να ακολουθήσουν ακόμα δύο διαγωνισμοί για ένα γκρουπ Δικαστικών Μεγάρων στη Θεσσαλία και ακόμα ένα στην Κρήτη.

Σχεδόν 150 εκατ. ευρώ το κόστος για τα 4 Δικαστικά Μέγαρα

Το κόστος του έργου για τα 4 Δικαστικά Μέγαρα στην Κεντρική Μακεδονία ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 148,81 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 120 εκατ. ευρώ).Η διάρκεια της σύμβασης προγραμματίζεται για 360 μήνες (30 έτη), εκ των οποίων τα πρώτα 3 χρόνια (κατά μέγιστο) θα αφορά την κατασκευαστική περίοδο.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν. 4412/2016 [αι στο Ν. 3389/2005 («Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα»), όπως έχουν τροποποιηθεί. Η διαδικασία ανάθεσης περιλαμβάνει δύο φάσεις: Την Α΄ Φάση (προεπιλογή) όπου ολοκληρώθηκε με την παραπάνω απόφαση, και τη Β’ Φάση η οποία διακρίνεται περαιτέρω σε δύο επιμέρους στάδια, ήτοι: Στάδιο Β.Ι (ανταγωνιστικός διάλογος) όπου εισέρχεται ο διαγωνισμός για να καταλήξουμε στο Στάδιο Β.ΙΙ που είναι η υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Στόχος είναι το έργο να τρέξει και να φτάσουμε γρήγορα στη Β.ΙΙ`φάση και στην κατάθεση των προσφορών. Τα έργα χωρίς να υπολογίζονται τυχόν καθυστερήσεις πιθανόν να μπορούν να ξεκινήσουν στα τέλη του 2023.

Η ταυτότητα του έργου

Το αντικείμενο της προς ανάθεση Σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή ή ανακατασκευή, ασφάλιση, διαχείριση και συντήρηση για διάστημα τριάντα (30) ετών τριών (3) νέων Δικαστικών Μεγάρων στο Κιλκίς, στην Έδεσσα και στις Σέρρες και του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, στο αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης περιλαμβάνεται η λειτουργική ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης και η ανέγερση τριών νέων Δικαστικών Μεγάρων στο Κιλκίς, την Έδεσσα και τις Σέρρες, που περιλαμβάνει τα νέα κτίρια με τον απαραίτητο εξοπλισμό τους καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου τριών νέων κτιριακών εγκαταστάσεων.

Οι ανάδοχοι θα αναλάβουν την κατασκευή των νέων κτιρίων ή την αναβάθμιση των υφιστάμενων, αλλά και τη συντήρηση και λειτουργία τους για χρονικό διάστημα 27 ετών εκ των οποίων τα πρώτα δύο-τρία χρόνια θα αφορούν τα απαραίτητα έργα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γ.Γεωργαντάς από το Κιλελέρ: Τιμούμε τους αγώνες των αγροτών μας και παλεύουμε για το σήμερα και το αύριο του πρωτογενούς τομέα

113 χρόνια μετά την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς βρέθηκε στο Κιλελέρ προκειμένου […]