Με έργα του Β.Παυλή ξεκινούν οι εικαστικές εκδηλώσεις της «Τέχνης»

Πολιτισμός /

Εκθεση ανάγλυφων έργων του Βασίλη Παυλή με τίτλο «Τα δελφίνια» θα εγκαινιασθεί στις 7 το βράδυ της Παρασκευής 24.10.14, στην αίθουσα «Κούρος Ευρωπού» της «Τέχνης», παράλληλα με έκθεση έργων μαθητών του.
Ο Βασίλης Παυλής φιλοξενείται για τρίτη φορά στους χώρους της «Τέχνης». Η ιδιαιτερότητα της έκθεσης αυτής είναι ότι ο γλύπτης εκθέτει για πρώτη φορά ανάγλυφα έργα του, και ότι τα συγκεκριμένα έργα των μαθητών του θα αποτελέσουν δωρεά στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΥΛΗΣ

Ο Βασίλης Παυλής γεννήθηκε στην Άφυτο της Χαλκιδικής. Το ταλέντο του είναι πηγαίο, δέχθηκε ωστόσο, τις επιδράσεις του Γιώργου και Νίκου Παραλή. Με τα έργα του έχει μετατρέψει την Άφυτο κυριολεκτικώς σε υπαίθριο μουσείο. Διδάσκει γλυπτική στο ΚΔΑΠ Ν. Φώκαιας του Δήμου Κασσάνδρας.
Οι δημιουργίες του είναι επηρεασμένες από τη φύση της Αφύτου και τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής. Δουλεύει αποκλειστικά πωρόλιθο, υλικό που αφθονεί στην Άφυτο. Η πρωτοπορία του στη χρήση του υλικού αυτού, έγινε αφορμή να ενεργοποιηθούν τεχνίτες της πέτρας σε μια τέχνη που από καιρό είχε εγκαταλειφθεί.
Η ιστορικός τέχνης Κάτια Κιλεσοπούλου αναφερόμενη στο έργο του Β. Παυλή, λέει μεταξύ άλλων τα εξής: «Μια γλυπτική ανεξάρτητη από δαιδαλώδη ιδεολογήματα, αυθεντική, ειλικρινής, αναβαπτισμένη στα νάματα αρχέγονων μηνυμάτων, που αντλούνται αβίαστα από το συλλογικό ασυνείδητο, η τέχνη του Παυλή διαθέτει τη δυναμική να καταλάβει μια αξιοσημείωτη θέση στη σύγχρονη εικαστική ιστορία, αγγίζοντας τόσο τον ειδήμονα όσο και τον απλό θεατή άμεσα…
Σημασία έχει ότι, με καταβολές στο ντόπιο λαϊκό πολιτισμό, αδέσμευτος από άλλες εικαστικές επιρροές, λόγω έλλειψης πληροφόρησης και ακαδημαϊκών σπουδών, ο Παυλής κατορθώνει να φτάνει σε υπερβάσεις και ριζοσπαστικές μορφοπλαστικές λύσεις ανάλογες με εκείνες της μοντέρνας τέχνης, την οποία όμως αγνοεί. Το γεγονός αυτό καθορίζει την ιδιομορφία του…
Ο Β. Παυλής με την τέχνη του αντιστάθηκε στην απομυθοποιητική σύγχρονη πραγματικότητα και έχει τη χαρά να δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα που ζει πλέον ολόγυρά του στην Άφυτο».
Ο Β. Παυλής πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις και έλαβε μέρος σε ανάλογες ομαδικές. Είναι μέλος του ΣΚΕΤΒΕ. Έργα του υπάρχουν σε πολλές πινακοθήκες της Ελλάδας και σε αυτήν της «Τέχνης». Είναι ο δημιουργός που φιλοτέχνησε τη βρύση του προαυλίου της πινακοθήκης της «Τέχνης», στο Μεταλλικό, και δώρισε την ενεπίγραφη πινακίδα αυτής. Πολύ πρόθυμα, τέλος, δέχθηκε να διοργανώσει για μαθητές δημοτικών σχολείων, εργαστήριο γλυπτικής κατά τη διάρκεια της έκθεσης.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 9.11.14, με ώρες λειτουργίας καθημερινώς 10π.μ.-12 μ και 4-8μ.μ.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Η βασιλόπιτα του ΧΩΜΑ Κιλκίς

Ο αθλητικός σύλλογος ΧΩμάτινος Μηχανοκίνητος Αθλητισμός (ΧΩ.Μ.Α.) Κιλκίς απευθύνει κάλεσμα στα μέλη και σε όλους τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού […]