Πολιτική

Πλημμύρες στην Αρτζάν Αματόβου από επιζήμια ολιγωρία

Το θέμα των πλημμυρισμένων εκτάσεων στην περιοχή της Αρτζάν-Αματόβου και των αρνητικών συνεπειών, που έχει στην καλλιέργεια χιλιάδων στρεμμάτων γιά δεκάδες παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής, συζητήθηκε, με αφορμή μάλιστα διαφορετικά θέματα, γιά ακόμη μία φορά στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Παιονίας.

Ενα θέμα με αρκετές διαστάσεις και πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις που απειλεί την αγροτική, και όχι μόνον οικονομία της περιοχής την εφετινή χρονιά, καθώς το ύψος των βροχών έχει ανέλθει σε πρωτοφανή επίπεδα όχι μόνο στην περιοχή του δήμου Παιονίας, αλλά και σε άλλες πολλές περιοχές της χώρας μας.

Ένας από τους παράγοντες, που έχει επιδράσει αρνητικώς προς την κατεύθυνση αποπλημμυρισμού της περιοχής σχετίζεται με την λειτουργία των αποχετευτικών των αντλιοστασίων της επίμαχης περιοχής καθώς το σχετικό έργο που αφορούσε στην λειτουργικότητα, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του, παρελήφθη διοικητικώς από πλευράς του δήμου με βάση την σχετική απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο την Πέμπτη 12.3.15.

Μία παραλαβή που έρχεται αρκετά καθυστερημένα κυρίως με ευθύνη της νέας δημοτικής αρχής, καθώς όπως διετυπώθη και στην συνεδρίαση, ενώ το έργο έχει περαιωθεί επισήμως με σχετικό έγγραφο από τις 27.5.14 δεν έχει παραληφθεί έως σήμερα παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις προς τον δήμο από πλευράς της αρμόδιας περιφερειακής διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας.
Και τούτο, διότι, όπως καθίσταται σαφές από τις ημερομηνίες αποστολής των εγγράφων γιά την διοικητική παραλαβή του έργου από το την περαίωση του έως σήμερα, η σημαντικότερη μερίδα ευθύνης γιά την μη παραλαβή του προκύπτει γιά την παρούσα διοίκηση.
Δεδομένο, ότι επί της θητείας της έχουμε την αποστολή των τεσσάρων εγγράφων από πλευράς της περιφέρειας προς τον δήμο, λλά και εκ του γεγονότος, ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη μέχρι προ τινος σε χρόνο διπλάσιο σε σχέση με τον αντίστοιχο της απελθούσας διοίκησης του δήμου.

Μάλιστα, το τελευταίο εξ αυτών που εξεδόθη στις 6 Φεβρουαρίου με τον χαρακτήρα του εξαιρετικά επειγόντος και παρελήφθη από τον δήμο τρεις ημέρες αργότερα επισημαίνει τον πλήρη καταλογισμό ευθυνών του δήμου σε περιπτώσεις μεταξύ άλλων πλημμυρικών φαινομένων, καταστροφών σε καλλιέργειες, αλλά και πιθανών κλοπών ή καταστροφών στις εγκαταστάσεις δεδομένης της προοπτικής απόσυρσης του φύλακα του αναδόχου του έργου.
Επισημαίνεται, ότι η μέχρι πρότινος μη παραλαβή του συνδέεται και με το γεγονός της μη εκτέλεσης του υπουργού που αφορά στην υποδομή ηλεκτροδότησης των αντλιών, η οποία όμως δεν μπορεί λόγω του σχετικά χαμηλού της κόστους να αποτελεί ουσιαστικό άλλοθι γιά την αργοπορία της παραλαβής του.
Γι’ αυτό, άλλωστε όπως προέκυψε και στην πρόσφατη σύσκεψη στην περιφέρεια με θέμα την αποπλημμύριση της επίμαχης περιοχής αυτό ξεπεράσθηκε και πλέον θα τεθούν σε λειτουργία οι αντλίες.
Βεβαίως η παραλαβή ενός τέτοιου έργου και το κόστος λειτουργίας και συντήρησής του συνεπάγεται, ότι έχουν «συνεισφέρει» στην έως τώρα «απροθυμία» της δημοτικής αρχής να το παραλάβει, όμως όπως απεδείχθη αυτή η καθυστέρηση έχει επιδεινώσει την έτσι κι αλλιώς πολύ δύσκολη κατάσταση στην περιοχή της Αρτζάν-Αματόβου και αποτελούσε μέχρι τώρα βαρίδιο λειτουργίας των αντλιοστασίων.

Αλλωστε είναι γνωστή και η θέση του δημάρχου Παιονίας Χρήστου Γκουντενούδη γιά την απόδοση του εν λόγω έργου στον τοπικό ΤΟΕΒ καθώς κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε θετικά στην όλο διαχείριση τέτοιου είδους καταστάσεων, η οποία όμως «σκόνταψε» στην απροθυμία των ίδιων των παραγωγών και της διοίκησης του ΤΟΕΒ.
Και τούτο διότι πέραν της ανάληψης των οποίων ευθυνών θα συνεπαγόταν αυτή η λύση, που αδιαμφισβήτητα αποτελεί την βέλτιστη επιλογή, εμπεριέχει και ένα τέλος ανταποδοτικότητας, καθώς όπως έχει δηλωθεί από μέρους του δημάρχου η δημοτική αρχή είναι διατεθιμένη να καλύψει το σημαντικό κόστος κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος γιά την λειτουργία τους.

Η απόρριψη όμως της πρότασης είναι δεδομένη, όπως και οι πλημμύρες χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης.
Κάτι το οποίο σημαίνει, όπως τόνισε και ο κ. Γκουντενούδης ότι δεν θα καλλιεργηθούν και μάλιστα σε μία κομβική χρονιά όπως είναι η επόμενη καθώς περιλαμβάνει ενεργοποίηση δικαιωμάτων.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα