Επιχείρηση καθαρισμού του λόφου Α.Γεωργίου από μαθητές του 2ου πειραματικού ΓΕΛ Κιλκίς
Ο όμιλος του 2ο πειραματικού γενικού λυκείου Κιλκίς «Διαβίωση σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον» συμμετέσχε ενεργώς, την Κυριακή 3-4-22 στην εθελοντική δράση καθαριότητας στον λόφο Αγίου Γεωργίου Κιλκίς. Ο καθαρισμός του λόφου διοργανώθηκε από την εταιρεία «Eurimac» σε συνεργασία με το δασαρχείο και τον δήμο Κιλκίς.
Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής:
« … Πριν την έναρξη του καθαρισμού οι μαθητές ενημερώθηκαν από τον προϊστάμενο του δασαρχείου κ. Γεώργιο Βούρτσα για τις μελλοντικές αναπλάσεις του δάσους στον λόφο και από τον πρόεδρο της εταιρείας «Eurimac» κ. Σταύρο Κωνσταντινίδη, για τις δράσεις της εταιρείας με στόχο το υγιές φυσικό περιβάλλον.
Στους μαθητές διανεμήθηκαν γάντια μιάς χρήσεως, προστατευτικά γυαλιά, μπλουζάκια με το λογότυπο της εταιρείας. Μετά τον καθαρισμό σε κάθε συμμετέχοντα προσφέρθηκε χυμός, νερό και σνακ».
Την δράση των μαθητών του 2ου πειραματικού γενικού λυκείου Κιλκίς συντόνισαν οι εκπαιδευτικοί Ισαάκ Παπαδόπουλος ( πρόεδρος του ομίλου), Αικατερίνη Ρώσσιου (διευθύντρια), Εμμανουέλα Γαλεντέρη και Παρθένα Κυριακίδου.
Το πείραμα του Ερατοσθένη
Το ίδιο σχολείο συμμετέσχε και στο πείραμα του Ερατοσθένη, για το οποίο στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Το Πείραμα του Ερατοσθένη είναι η διαδικασία που ακολούθησε ο Ερατοσθένης τον 3ο μ.Χ. αιώνα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με σκοπό τη μέτρηση της περιμέτρου της γης, αξιοποιώντας τις ακτίνες του ηλίου. Πραγματοποιείται κατά την Εαρινή Ισημερία.
Φέτος η Εαρινή Ισημερία ήταν την Δευτέρα 21 Μαρτίου γι αυτό και η πραγματοποίησή του προγραμματίστηκε για το μεσημέρι της Δευτέρας 21ης Μαρτίου 2022. Στην ουσία, αφιερώσαμε μέρος του ωρολογίου προγράμματος σε μια βιωματική προσέγγιση ενός επιστημονικού πειράματος Φυσικής.
Η δραστηριότητα περιελάμβανε δύο μέρη: το θεωρητικό και το πρακτικό.
Το θεωρητικό μέρος πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα μαθημάτων της Ε΄-ΣΤ΄Τάξης του σχολείου, όπου οι μαθητές της Ε΄-ΣΤ΄ τάξης παρακολούθησαν δύο παρουσιάσεις. Η πρώτη αφορούσε στην αναλυτική διαδικασία του πειράματος και η δεύτερη στο ιστορικό πλαίσιο κατά το οποίο ο Ερατοσθένης πραγματοποίησε τη μέτρηση της Γης αλλά και γενικότερα στο έργο του. Την παρουσίαση έκανε η εκπ/κός της Τάξης η Ζούρου Καλλιόπη.
Το πρακτικό μέρος πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του σχολείου υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού. Ομάδες μαθητών από την τάξη, σημείωσαν και μέτρησαν τη σκιά του ξύλου που διαθέτει το σχολείο και υπολόγισαν την περίμετρο της γης, χρησιμοποιώντας τον τριγωνομετρικό πίνακα και το φύλλο εργασίας που είχαν στη διάθεσή τους. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε την ώρα που μεσουρανούσε ο ήλιος (12.00-12.30).
H περιφέρεια της Γης βρέθηκε 39.382,88χιλιόμετρα και υπολογίστηκε σ’ απόσταση 4594,67χιλιόμετρα από τον Ισημερινό με γωνία φ=40◦.
Tο εναλλακτικό αυτό βιωματικό μάθημα χαροποίησε τα παιδιά και απέδειξε πως πέτυχε το σκοπό του».