Αγροτικά

Μικρές οι ζημιές στον αμπελώνα της ΠΕ Κιλκίς παρά τις αντίξοες συνθήκες περιόδου 2023-24

Την ενδυνάμωση της αμπελουργικής «ζώνης» της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς, την περίοδο 2023-24, είχαν ως αποτέλεσμα οι προσπάθειες των αμπελουργών, των οινοποιείων και της ΠΕ Κιλκίς, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, οι οποίες προκάλεσαν προβλήματα στην καλλιέργεια αμπέλου.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται και τα εξής:

« … Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τον έλεγχο των δηλώσεων παραγωγής οίνων για την περίοδο 2023-24 από την διεύθυνση αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής Κιλκίς, με τον οποίο ολοκληρώθηκε η εν λόγω αμπελοοινική περίοδος γιά τον αμπελώνα του Κιλκίς, τα κρασιά, που παράχθηκαν στα 16 οινοποιεία της ΠΕ Κιλκίς, έφτασαν τους 660 τόννους, εκ των οποίων 138 είναι δυνάμει οίνοι προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) «Γουμένισσα» και οι 380 δυνάμει προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) «Μακεδονία» και « Πλαγιές Πάικου».

Στις ποικιλίες, που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή οίνων από τα οινοποιεία της περιοχής, στην πρώτη θέση βρίσκεται το Ξινόμαυρο, με τις γαλλικές ποικιλίες Μερλώ και Καμπερνέ Σωβινιόν να ακολουθούν και μαζί με την δική μας Νεγκόσκα να αποτελούν τις βασικές ποικιλίες, που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του 70% των οίνων της ΠΕ Κιλκίς.

Ακόμη και αυτήν την δύσκολη γιά το σταφύλι χρονιά επιβεβαιώθηκε η εμπιστοσύνη των μεγάλων οινοποιείων της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας στην ποιότητα των σταφυλιών της περιοχής, καθώς μεγάλα οινοποιεία των διαμερισμάτων αυτών, αγόρασαν σταφύλια τόσο από μεμονωμένους παραγωγούς όσο και από την ομάδα παραγωγών της περιοχής μας, η οποία διέθεσε κοντά στους 1.200 τόννους σταφυλιών στους ενδιαφερόμενους.

Την δύσκολη αυτή χρονιά, παρά την μεγάλη προσπάθεια των αμπελοκαλλιεργητών, η παραγωγή οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ στην περιοχή είχε μείωση της τάξης του 15%.

Σε ό, τι αφορά στα “χαρακτηριστικά” της αμπελοοινικής περιόδου γιά την «ζώνη» παραγωγής οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ στην περιοχή της Γουμένισσας Κιλκίς, από τα στοιχεία της ΔΑΟΚ Κιλκίς προκύπτει, ότι ξεκίνησε με δύσκολες για την αμπελοκαλλιέργεια καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά στοιχεία από το σύστημα παρακολούθησης της «ζώνης», που έχει εγκατασταθεί στην περιοχή, τους πρώτους μήνες του 2023, η μέση τιμή θερμοκρασίας στην περιοχή ήταν αυξημένη κατά τρεις βαθμούς από τον μέσο όρο των θερμοκρασιών, που επικρατούν στην περιοχή. Την μεγάλη, όμως, διαφορά στην επιβάρυνση της καλλιέργειας έκαναν οι υψηλές και συνεχείς βροχοπτώσεις, που ξεκίνησαν τον Μάρτιο, γιά να κορυφωθούν τον Ιούλιο. Οι συνθήκες αυτές με την αυξημένη υγρασία γύρω από τα νέα βλαστάρια αποτέλεσαν το ιδανικό περιβάλλον για τη εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών και κυρίως του περονόσπορου.

Οι αμπελοκαλλιεργητές αναγκάσθηκαν να αυξήσουν της επεμβάσεις στον αμπελώνα, γιά να προστατεύσουν τον αμπελώνα τους. Οι επεμβάσεις συνεχίσθηκαν με αμείωτους ρυθμούς την Άνοιξη αλλά και τους πρώτους θερινούς μήνες. Δεν ήταν λίγες οι εκτάσεις, που δεν κατάφεραν να φτάσουν στην συγκομιδή λόγω των αντίξοων αυτών καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σωτήρια γιά την χρονιά αποδείχθηκε η απότομη μείωση των βροχοπτώσεων στα μέσα του Αυγούστου, καθώς οι αμπελουργοί, που κατάφεραν να διατηρήσουν υγιή τον αμπελώνα, να καρπωθούν την ομαλή ωρίμανση των σταφυλιών, ειδικά στις όψιμες ποικιλίες του Ξινόμαυρου και της Νεγκόσκα που συμμετέχουν στην παραγωγή των οίνων ΠΟΠ Γουμένισσα. Ήταν ίσως από τις λίγες χρονιές, που κατά την ωρίμανση των δύο ποικιλιών δεν είχαμε βροχοπτώσεις».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Εντελώς αναμενόμενο

Τον Γιώργο Γεωργαντά βράβευσε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κιλκίς την περασμένη Κυριακή κατά την διάρκεια του ετήσιου χορού του, στο  «Κτήμα των Ευχών». […]

Ο δήμος Κιλκίς σε ρόλο… Πόντιου Πιλάτου διέλευσης οχημάτων αποκομιδής βαρέων απορριμμάτων από ιδιοκτησίες περιοχής Ηρώου

Νέα “επεισόδια” προστίθενται στο “σήριαλ” της αυθαίρετης διέλευσης οχημάτων αποκομιδής βαρέων απορριμμάτων από ιδιοκτησίες στην περιοχή του λόφου του Ηρώου, […]