Γενικά

Επιτυχής η πανελλήνια διαδικτυακή εκδήλωση είκοσι κέντρων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Πραγματοποιήθηκε Τετάρτη 20.1.21, μέσω της «πλατφόρμας» τηλεδιασκέψεων Webex events, επιμορφωτική εκδήλωση, που διοργανώθηκε από είκοσι κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και 19 υπευθύνους περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και σχολικών δραστηριοτήτων.

Την επιμορφωτική συνάντηση παρακολούθησαν χίλιοι και πλέον εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα με αυξημένο ενδιαφέρον.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η γενική γραμματέας του Υ.ΠΑΙ.Θ.  Αναστασία Γκίκα, η οποία συνεχάρη τους διοργανωτές γιά την πρωτοβουλία, ενώ ανέδειξε την σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης γιά όλους τους μαθητές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις γιά τα φλέγοντα περιβαλλοντικά ζητήματα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Αλέξανδρος Κόπτσης, περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας,  Θοδωρής Μαρδίρης, περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Δ. Μακεδονίας,  Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος.

Το πρόγραμμα της επιμορφωτικής εκδήλωσης περιελάμβανε:

-Εισαγωγική εισήγηση της Χρυσούλας Αθανασίου, υπεύθυνης του ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, με θέμα: “Ρύπανση από πλαστικά! Μας ενδιαφέρει;”

-Παρουσίαση του εξ αποστάσεως εκπαιδευτικού προγράμματος “ Μια θάλασσα για μας και τις μελλοντικές γενιές: ρύπανση από πλαστικά“ του ΚΠΕ Δραπετσώνας με διαδραστικές δραστηριότητες για τους συμμετέχοντες, από τις Σταυρούλα Τριανταφύλλου και Θεολογία Αβδελλή, υπεύθυνη και αναπληρώτρια υπεύθυνη του ΚΠΕ Δραπετσώνας

-Εισηγήσεις από τους εκπροσώπους της οργάνωσης WWF Ελλάς, Αχιλλέα Πληθάρα και Ντίνο Τσουκαλά σχετικά με το περιβαλλοντικό κόστος των πλαστικών μιας χρήσης και την ανάγκη αντικατάστασή τους, καθώς και την παρακολούθηση της παράκτιας ρύπανσης με βάση την προσέγγιση της επιστήμης των πολιτών (citizen science) .

Οι χίλιοι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα συμμετέσχον ενεργητικώς  καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης. Τα ερωτήματά τους ανέδειξαν την εθνική εμβέλεια του ζητήματος και την άμεση ανάγκη της κινητοποίησης όλων των σχολείων  γιά την επιτυχή εφαρμογή της νομοθεσίας απόσυρσης των πλαστικών μιάς χρήσης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη άμεσης αντικατάστασης των συσκευασιών των σχολικών γευμάτων με ανακυκλώσιμες. Απασχόλησε, επίσης, εντόνως τους συμμετασχόντες εκπαιδευτικούς η ανάγκη ενίσχυσης των υποστηρικτικών ενεργειών προς τα περιβαλλοντικά προγράμματα, είτε με χρόνο μέσα στο ίδιο το ωρολόγιο πρόγραμμα, είτε με αύξηση των ωρών της ευέλικτης ζώνης και επέκτασής της στο γυμνάσιο. Η κοινότητα των συμμετεχόντων εκδήλωσε έντονα την επιθυμία συνέχειας των επιμορφωτικών αυτών πρωτοβουλιών εθνικής εμβέλειας και διερεύνησης μιάς κοινής διοργάνωσης δράσεων στο μέλλον.

Στην  ανακοίνωση γι’ αυτήν την πρωτοβουλία αναφέρονται και τα εξής:

« …Τα κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και οι υπεύθυνοις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και σχολικών δραστηριοτήτων, δεσμευμένοι στη στοχοθεσία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης/εκπαίδευσης για την αειφορία που την υπηρετούν πάνω από 25 χρόνια, υπόσχονται να κρατήσουν ζωντανή την πρωτοβουλία, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, με διακίνηση εκπαιδευτικού υλικού σε όλους τους συμμετέχοντες, σχεδιασμό νέων επιμορφωτικών δράσεων και διεύρυνση της συνεργασίας σε όλη τη χώρα.

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση/εκπαίδευση για την αειφορία πρέπει να ενισχυθεί, ώστε οι νέες γενιές να κατανοούν τα σύνθετα περιβαλλοντικά ζητήματα αλλά και να κάνουν συνειδητά σωστές επιλογές στην καθημερινή τους ζωή. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουν, μαζί με τις οικογένειες τους, στην επίτευξη της Ατζέντας 2030 που έχει προσυπογράψει και η χώρα μας, και, συγκεκριμένα, στην επίτευξη ενός από τους 17 Στόχους της ΒΑ του ΟΗΕ για τις βιώσιμες πόλεις και τη διαχείριση των απορριμμάτων, επενδύοντας στην πρόληψη, μειώνοντας τη χρήση πλαστικών απορριμμάτων, και ακολουθώντας ορθές πρακτικές ανακύκλωσης.

Κοινός στόχος μας είναι η συνεργασία και η ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης/εκπαίδευσης για την αειφορία, μέσα από όλους τους θεσμούς που την υπηρετούν. Η ανάδειξη του ζητήματος της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων θέτει ζητήματα κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, φτώχειας, ίσης πρόσβασης στους φυσικούς πόρους και, αναμφίβολα, το ζήτημα της κλιματικής κρίσης που γίνεται ορατή όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Η ομάδα διοργάνωσης:

Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου, Αρχανών-Ρούβα-Γουβών, Βάμου, Βιστωνίδας, Δραπετσώνας, Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, Ελευσίνας, Καλαμάτας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κιλκίς, Λιθακιάς Ζακύνθου, Μακρινίτσας, Μαρώνειας, Μεσολογγίου, Μουζακίου, Παρανεστίου, Πεταλούδων Ρόδου, Σικυωνίων, Φιλιππιάδας και οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Α΄ Αθήνας, Ανατ. Αττικής, Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Γ΄ Αθήνας, Δυτικής Αττικής, Δυτικής Θεσσαλονίκης, Δωδεκανήσου, Πέλλας και των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Αργολίδας, Αχαΐας, Δ΄ Αθήνας, Δράμας, Δυτικής Θεσσαλονίκης, Έβρου, Μαγνησίας, Χανίων και Χίου.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα