Κοινωνία

Επιτυχία σημείωσε το πρόγραμμα θεραπευτικής ιππασίας γιά τα ΑΜΕΑ

Ολοκληρώθηκε η δράση με τίτλο «ΒηματίΖΟΥΜΕ καλλιεργώντας τροφή γιά άλλογα. Η δική μας συμμετοχή στην θεραπευτική ιππασία», που ανέπτυξε ο σύλλογος γονέων ατόμων με αναπηρία νομού Κιλκίς «ΒηματίΖΩ» στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Νέα γένια σε δράση», σε συνεργασία με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Ν. Κιλκίς, κατά τη διάρκεια του οποίου οι νέοι με αναπηρία είχαν την ευκαιρία να συνεκπαιδευτούν με νέους της τυπικής ανάπτυξης, στην καλλιέργεια ενός κτηνοτροφικού φυτού και στην ιπποκομία.

Τα οφέλη, που αποκόμισαν από την υλοποίηση του προγράμματος ήταν πολλά.
Από την συνεκπαίδευση:
-Επικοινώνησαν και συναναστράφηκαν ισότιμα με άτομα τυπικής ανάπτυξης,
-Απέκτησαν ικανότητες και γνώσεις πολύτιμες για την ισότιμη ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Από την επαφή με τα άλογα και την θεραπευτική ιππασία:
-Καλλιεργήθηκε το αίσθημα σεβασμού και αγάπης προς τα ζώα, αυξήθηκε αισθητά ο αυτοσεβασμός και η αυτοπεποίθηση, μειώθηκε η εσωστρέφεια, αναπτύχθηκε η υπομονή, η επιμονή και ο αυτοέλεγχος, έγινε δυνατή η συναισθηματική έκφραση και εκτόνωση.
-Βελτιώθηκε αισθητά η σωματική τους κατάσταση όπως η ισορροπία, ο συντονισμός κινήσεων, η βάδιση, ο μυϊκός τόνος, η στάση σώματος, η καρδιοαναπνευστική λειτουργία και αντοχή.

Πρόκειται για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Ε.Ε «Νέα γένια σε δράση», και το πρόγραμμα «Υποστήριξη πρωτοβουλιών νέων για νέους 2013» που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας, με μέριμνα του κέντρου διά βίου μαθήσεως του ιδρύματος νεολαίας.

«Η πρωτοβουλία στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία αλλά και οι στόχοι που είχαν τεθεί επιτεύχθηκαν πλήρως και αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους ο σύλλογος «ΒηματίΖΩ» συνεχίζει την θεραπευτική ιππασία με ιδίους πόρους», τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.
Η υλοποίηση του προγράμματος έγινε σε συνεργασία με τον ιππικό όμιλο Κιλκίς «Ράντσο» και σημαντική ήταν και η συμβολή της εκπαιδεύτριας του ράντσου Ειρήνη Μητώνα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα