Κοινωνία

Ημέρα εθελοντικής δράσης του 2ου δημοτικού σχολείου Αξιούπολης

Με το σύνθημα «Ώρα για δράση» τυπωμένο στην πλάτη ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής 24.4.15 οι μαθητές και οι μαθήτριες συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και εθελοντές πολίτες, να καθαρίσουν προκαθορισμένα σημεία της πόλης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα δράσης οι μικρές τάξεις (α΄ και β΄) ανέλαβαν με επιτυχία τον καθαρισμό των παιδικών χαρών ενώ οι μεσαίες (γ΄ και δ΄) τον καθαρισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων και των πλατειών της Αξιούπολης.

Η ε΄ τάξη τον καθαρισμό των 2ων δημοτικού και νηπιαγωγείου σχολείων και του Δρέβενου, ενώ η στ΄ τάξη ανέλαβε να καθαρίσει 300 μέτρα της όχθης του ποταμού Αξιού, βορείως της γέφυρας Αξιούπολης – Πολυκάστρου.

Στο τέλος τα τμήματα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας της Αξιούπολης, όπου ο δήμος Παιονίας προσέφερε γλυκά και χυμούς σε όλους τους συμμετασχόντες, μπροστά από το δημοτικό κατάστημα.

Στην μικρή ομιλία του ο δάσκαλος του σχολείου Ιωάννη Αναγνωστίδη τόνισε ιδιαίτερα την αξία του εθελοντισμού για τα παιδιά στην σημερινή κοινωνία σε συνάρτηση με τις δράσεις του σχολείου και το παράδειγμα δασκάλων και γονέων, λέγοντας, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«…Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής. Η οικογένεια και το σχολείο πρέπει να καλλιεργούν στα παιδιά τις ανθρωπιστικές αξίες, πρωτίστως, με το δικό τους φωτεινό παράδειγμα. Το να αφιερώσεις μερικές ώρες από το χρόνο σου δεν είναι πρόβλημα. Το να είσαι αμέτοχος στα προβλήματα της πόλης σου είναι πρόβλημα. Ο εθελοντισμός είναι ο δείκτης του πολιτισμού της κοινωνίας μας…»

Ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης συνεχάρη μαθητές και εκπαιδευτικούς για την πρωτοβουλία τους και τόνισε ιδιαίτερα ότι με την δράση αυτή «γινόμαστε όλοι άτομα θετικά για την κοινωνία».

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα τραγουδάκι – σύνθημα από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 2ου δημοτικού σχολείου Αξιούπολης.
Σε ανακοίνωση του σχολείου γιά τα συμπεράσματα σημειώνονται τα εξής:
«….Στα συμπεράσματα της δράσης μπορούμε να αναφέρουμε την εθελοντική συμμετοχή μαθητών, γονέων και πολιτών της Αξιούπολης (ο εθελοντισμός άλλωστε είναι οργανωμένη, εκούσια και ανιδιοτελής προσφορά υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο, ό,τι κάνει με τη θέλησή του ο άνθρωπος έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από αυτό που του επιβάλλεται και είναι υποχρεωμένος να το κάνει), τη θερμή υποδοχή και υποστήριξη της ¬¬
Η συλλογική δράση των πολιτών προστατεύεται ιδιαιτέρως από το Σύνταγμα στο άρθρο 11, αλλά και μεμονωμένα στο άρθρο 10 που κατοχυρώνει τη συλλογική διάσταση του αναφέρεσθαι στις αρχές. Τα δικαιώματα συλλογικής δράσης των πολιτών παρέχουν την συνταγματική έδραση για την ανάπτυξη μιας “κοινωνίας των πολιτών”, δηλαδή φορέων πέραν των κρατικών υποκειμένων.

Ο ενεργός πολίτης είναι ο υπεύθυνος πολίτης, που είναι ενημερωμένος, ξέρει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, εκφράζει την άποψή του και συμμετέχει ενεργά στην κοινωνία. Ο ενεργός πολίτης είναι αυτός που είναι υπεύθυνος απέναντι στον εαυτό του, προστατεύει το περιβάλλον, διεκδικεί τα δικαιώματά του στο δημόσιο χώρο, σέβεται τη διαφορετικότητα και ενεργεί.

Αν τα λόγια μείνουν λόγια, δε θα πάμε πουθενά,
μα αν τα λόγια γίνουν έργα, δρούμε πάντα θετικά»

Περισσότερα
Δείτε ακόμα