Κοινωνία

Παρέμβαση σεβασμιωτάτου κκ Δημητρίου γιά το νοσοκομείο Γουμένισσας

Γράφει ο σεβασμιώτατος κκ Δημήτριος

Γράφει ο σεβασμιώτατος κκ Δημήτριος

«Κύριε υπουργέ υγείας, άλλο ο σχεδιασμός επί χάρτου και άλλο η πραγματικότητα με την περίθαλψη»
Συνεχίζει να προκαλεί σάλο η απαράδεκτη στάση του διοικητή της 4ης υγειονομικής περιφέρειας (ΥΠΕ) Θρασύβουλου Βεντούρη έναντι του νομού στο θέμα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του, ιδίως δε σε σχέση με το νοσοκομείο της Γουμένισσας.
Στο θέμα παρενέβη ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κκ Δημήτριος, με ανοικτή επιστολή του προς τον υπουργό υγείας Μαρουδή Βορίδη, με την οποία σε ύφος που συνδυάζει την ευγένεια με την αυστηρότητα, τεκμηριώνει τους λόγους, οι οποίοι συντρέχουν στην συνέχιση της λειτουργίας και αναβάθμιση του νοσοκομείου, και ζητεί από αυτόν να επιληφθεί προσωπικώς του θέματος.
Ειδικότερα, στην επιστολή του ο σεβασμιώτατος κκ Δημήτριος αναφέρει τα εξής:
« Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,
Σας παρακαλώ με δυό λιτές αιτιολογίες και δυό απλές προτάσεις για τη στοιχειωδέστερη κρατική πρόνοια από την Αθήνα χάριν της εδώ Μακεδονίας που συνορεύει άμεσα με την ΠΓΔΜ. Είμαστε η πρώτη-πρώτη εικόνα της Ελλάδας που σχηματίζει ο καθένας που περνάει τα σύνορα. Κάθε οικονομικός σχεδιασμός επί χάρτου δεν δικαιούται να αφήσει χιλιάδες ανθρώπων παραμελημένους από τη στοιχειώδη προνοιακή μέριμνα.
Σε μας επιμερίζεται το δεύτερο διοικητικό ήμισυ του Ν. Κιλκίς, χωροθετικά και πληθυσμιακά μεγάλο τμήμα της συνοριακής εδώ περιοχής, με αναλογικό επιμερισμό σε όλες τις ηλικίες. Την τελευταία 20ετια αναπτύσσουμε καίριες υποδομές για τη σύγχρονη πρώτη “βαριά βιομηχανία” της χώρας, τον τουρισμό και ειδικά το θρησκευτικό τουρισμό, ευρείας ελληνικής, βαλκανικής, ουκρανικής, ρωσικής, μεσανατολικής (κυπριακής και λιβανέζικης) διαδικτύωσης. Η αναπτυξιακή εταιρεία ΑΝ.ΚΙ. ομιλεί για δεκάδες δεκάδων χιλιάδες επισκέπτες. Και η τωρινή δημογραφική απορροή γηγενούς πληθυσμού από Θεσσαλονίκη, Αθήνα και α. αστικά κέντρα προς την περιοχή μας, λόγω της κρίσης, μεγενθύνει αυτά τα αριθμητικά στοιχεία.
Οι κάτοικοι εδώ είναι άνθρωποι χαμηλών τόνων, μα έχουν την ανάγκη πατρικής κηδεμονίας από το Κέντρο και τους εντολοδόχους Διοικητές. Για να αξιοποιήσουν τα διδάγματα του εξωτερικού όσοι επανακάμπτουν από Γερμανία κυρίως (π.χ. Γρίβα). Να συνεχίσουν επενδύοντες παραγωγικά πρωτογενώς και δευτερογενώς (κρασιά Α ποιότητας Γουμένισσας, σε εταιρική συνεννόηση εκμετάλλευσης). Να αναδείξουν ακόμη περισσότερο τη γεωφυσική και την ιστορική αξία του τόπου (Αξιούπολη-αρχαϊκοί πύραυνοι πρόσφατα ανευρεθέντες• Ευρωπός-μακεδονικός κούρος πρόσφατα ανευρεθείς• Πολύκαστρο με το Διασυμμαχικό μνημείο ετήσιας συνάντησης Άγγλων-Γάλλων-Σέρβων-Ιταλών-Ρώσων-Ελλήνων κ.λπ.). Να προωθήσουν ενθουσιαστικά με τους δραστήριους συλλόγους τη δημιουργική λαϊκή εμψύχωση. Να αξιοποιήσουν τις ακμαίες εστίες θρησκευτικού τουρισμού (80.000 επισκέπτες ετησίως, στοιχεία ΑΝ.ΚΙ.). Και τόσα άλλα σε χρόνια δίσεκτα…
Το Νοσοκομείο μας χρειάζεται ως η ελαχιστότερη κρατική κοινωνική υποδομή εδώ στα σύνορα. Τα λειτουργικά του έξοδα είναι πάγια. Αλλά και η προσφορά του μοναδική για τον τόπο μας, με ανταποδοτικά οφέλη για την Ελλάδα. Δεν θα είναι μια χαριστική πράξη σε αργόσχολους, σας το λέω από πείρας με βεβαιότητα, αφού κι εγώ επανειλημμένα προσέφυγα στην αρωγή των εδώ γιατρών μας και αρκετοί κληρικοί μας νοσηλευθέντες για κρίσιμα είτε πάγια σοβαρά περιστατικά (έκτακτα καρδιακά η αναπνευστικά οριακά επεισόδια, ακρωτηριασμούς από συνέπειες σακχαροδιαβήτη κ.π.α). Διαθέτουμε πολλά άλλα στοιχεία κυριολεκτικά διάσωσης ανθρώπων από βέβαιο θάνατο, καθώς πρόλαβαν να διακομισθούν και να τύχουν άμεσης νοσοκομειακής αρωγής στο Γ.Ν.Γουμένισσας (άλλως θα κατέληγαν, σε ενδεχόμενη μεταφορά τους σε άλλα περιφερειακά νοσοκομεία: του Κιλκίς είτε των Γιαννιτσών, που σήμερα αποκλείει ασθενείς άλλης Περιφερειακής Ενότητας, είτε της Θεσσαλονίκης).
Το Γ.Ν.Κιλκίς αντικειμενικά είναι πολύ μακριά και ανεπαρκές για να εξυπηρετήσει νοσοκομειακά τον πληθυσμό της Παιονίας: σε απόσταση 40+40 χιλιομέτρων, δίχως την απαραίτητη συγκοινωνία, με υποδομές αντικειμενικά “μηδενικές” για τον πληθυσμό μας και τους πολλαπλούς επισκέπτες μας του θρησκευτικού τουρισμού.
Και όμως• έχουμε επίμονες τα τελευταία χρόνια απόπειρες για σταδιακό κλείσιμο του Γεν. Νοσοκομείου-Κ.Υ. και τη μετατροπή του σε Κέντρο Χρονίων Παθήσεων (τ.ε. Γηροκομείο).
Πρόκειται για σχεδιασμό επί χάρτου, χωρίς την αντικειμενική πραγματική άμεση εικόνα της ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑΣ του Γεν. Νοσοκομείου (με Παθολογική και Χειρουργική Κλινική).
Σ᾽ αυτό πρωτοστατεί ο κ. Βεντούρης, Διοικητής της 4ης Υ.ΠΕ., καθώς αρνείται οριστικά να αποσπάσει Αναισθησιολόγο, οπότε η Χειρουργική Κλινική οδηγείται σε κλείσιμο. Σημειωτέον επιπλέον ότι δεν έχει σταλεί ποτέ από την 4η Υ.ΠΕ Παιδίατρος, και τα περίπου 3.000 παιδιά της περιοχής δεν έχουν την απαραίτητη περίθαλψη.
Σ᾽ αυτόν τον εξωπραγματικό σχεδιασμό αντιδρούν η Τοπική Κοινωνία με τα θεσμικά της όργανα ομόφωνα καθώς και κάθε άλλος θεσμικός είτε ιδιωτικός παράγοντας.

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,
Σας παρακαλώ, λοιπόν, κι από πλευράς μου, από πλευράς όλου του κοινωνικού σώματος της συνοριακής Ελλαδικής ΚΔ Μακεδονίας μας, με φερεγγυότητα δεδομένων-στοιχείων και βάσιμη αναλογία αντικειμενικών αριθμών:
―δώστε ανάσα πνοής και εγκαρδιώσατε το μεγάλο τμήμα της μεγάλης Ελλαδικής (αναλογικά) κοιλάδας του Αξιού, με τη στελεχιακή βιωσιμότητα του Γεν. Νοσοκομείου ― Κ.Υ. Γουμένισσας•
―να συνεχίσουν να λειτουργούν απαραίτητα με στοιχειωδέ-στατη επάρκεια (χειρουργών και ενός αναισθησιολόγου) η Χειρουργική και η Παθολογική Κλινική (έστω κι αν μετατραπούν 10 θέσεις σε Κλινική Χρονίων Παθήσεων)•
―ένας παιδίατρος αποσπασμένος στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Γουμ. είναι εξ αντικειμένου απαραίτητος για τις πολύ μεγάλες πληθυσμιακά ανάγκες της Ελλαδικής Παιονίας.
Όλοι οι ακρίτες μας και αναπόφευκτα περιστατικά επισκεπτών–τουριστών θα Σας είμεθα υπερευγνώμονες. Είμεθα στη διάθεσή Σας προσωπικά η διαδικτυακά, να επιβεβαιώσουμε τα στοιχεία και το σκεπτικό μας.
Καλή δύναμη για το δύσκολο υπουργικό-πολιτικό Σας ρόλο με τόσες εκκρεμότητες και τόσα ανοικτά “μέτωπα” στις μέρες μας».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα