Εκπαίδευση

Επιστολή δημάρχου Κιλκίς στην υφυπουργό Παιδείας για τα ολιγομελή τμήματα στα ΓΕΛ Χέρσου και Καμπάνη

Την αναθεώρηση της απόφασης αναφορικά με τη μη έγκριση των ολιγομελών τμημάτων ομάδων προσανατολισμού στο Γενικό Λύκειο Χέρσου ζητά με επιστολή του στην αρμόδια υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέτα Μακρή ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης.

Ο δήμαρχος Κιλκίς επισημαίνει ότι μη αποδοχή των ολιγομελών τμημάτων καταδικάζει σε προσωρινή αναστολή το δημόσιο διδακτήριο του Χέρσου, εξέλιξη η οποία είναι ανεπιθύμητη όσο και άδικη η οποία θα προκαλέσει πρόσθετες ταλαιπωρίες στη μαθητική κοινότητα, μεταξύ αυτών και ενδεχόμενο συγχρωτισμού στα σχολεία υποδοχής του Κιλκίς, που είναι αποτρεπτικός λόγος εξαιτίας της πανδημίας. Υποστηρικτικά παρεμβαίνει ο κ. Κυριακίδης και για την έγκριση των ολιγομελών τμημάτων στο Γενικό Λύκειο Καμπάνη.

Σας επισυνάπτεται το κείμενο της επιστολής του δημάρχου Κιλκίς.

“Αξιότιμη κυρία υφυπουργέ

Με κατάπληξη πληροφορήθηκα την απόφασή σας να εξαιρέσετε από τον πίνακα των ολιγομελών τμημάτων ομάδων προσανατολισμού το Γενικό Λύκειο Χέρσου που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Κιλκίς.

Το Γενικό Λύκειο Χέρσου καίτοι αιτήθηκε της λειτουργίας δύο ολιγομελών τμημάτων

στη Β’ τάξη με επτά μαθητές και ισάριθμων τμημάτων στη Γ’ τάξη με οκτώ μαθητές, με την αρνητική απόφασή σας απειλείται με κλείσιμο για το σχολικό έτος 2021 – 2022 καθώς το διδακτικό του προσωπικό αδυνατεί να λειτουργήσει μόνο με την υφιστάμενη Α’ τάξη που αποτελείται από δεκατέσσερις μαθητές. Η αναστολή της εν λόγω σχολικής μονάδας συνιστά μια ανεπιθύμητη όσο και άδικη εξέλιξη δοθεισών της αποδοχής από πλευράς σας λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων σε άλλα δημόσια διδακτήρια της χώρας με πολύ μικρότερο αριθμό μαθητών, της διάθεσης του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού το οποίο εγγυάται την απρόσκοπτη λειτουργία του σχολείου αλλά και της καλής φήμης του Γενικού Λυκείου Χέρσου ως εκπαιδευτική κυψέλη με πολλές διακρίσεις μαθητών του.

Ο αποδεκατισμός των σχολείων γενικότερα, ελλείψει μαθητικού πληθυσμού, είναι ένα φαινόμενο που έχει δυσμενείς προεκτάσεις στις τοπικές κοινωνίες, πόσο μάλλον σε μια παραμεθόρια περιοχή όπως το Χέρσο που ήδη μετρά απώλειες σε δημόσιες κοινωνικές και οικονομικές υπηρεσίες και μια ενδεχόμενη αναστολή της λειτουργίας του σχολικού συγκροτήματος,ακόμη και προσωρινή, είναι φυσιολογικό ότι θα στοίχιζε πολύ στους κατοίκους του που αγωνίζονται φιλότιμα για να μην μαραζώσει ο τόπος τους.

Γονείς και μαθητές έχουν αναστατωθεί από την διαφαινόμενη τροπή της αναστολής λειτουργίας του σχολείου τους καθώς οι τελευταίοι θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε Λύκεια του Κιλκίς, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το σχολείο υποδοχής, θα ταλαιπωρούνται καθημερινά με τα δρομολόγια και κινδυνεύουν να χάσουν πολύτιμες ώρες από τη μελέτη τους. Εκτός από την προφανή αντιπαιδαγωγικότητα του μέτρου της υποχρεωτικής αποχώρησης από το οικείο σχολικό περιβάλλον, θέτω υπόψη σας και την κρίσιμη υγειονομική παράμετρο του συγχρωτισμού των μαθητών στα νέα και ήδη κορεσμένα σε μαθητικό δυναμικό σχολεία υποδοχής της πόλης, ως σκέψη αποθάρρυνσης της όποιας ενέργειας για τη φοίτησή τους στο Κιλκίς.

Άξιο προσοχής είναι ότι το Γενικό Λύκειο Χέρσου εξυπηρετεί τις μαθησιακές ανάγκες όχι μόνο οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Χέρσου αλλά και μαθητών από χωριά της Δημοτικής Ενότητας Δοϊράνης όπως επίσης και το γεγονός ότι η πληθυσμιακή του κάμψη είναι παροδική και από την επόμενη σχολική χρονιά θα φιλοξενεί στις τάξεις του διπλάσιο αριθμό μαθητών, όπως προκύπτει από στοιχεία του συστεγαζόμενου με το Λύκειο Γυμνασίου Χέρσου.

Συντασσόμενος με το δίκαιο αίτημα της Κοινότητας Χέρσου και των γονέων και με τη βεβαιότητα ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη τα υποστηρικτικά επιχειρήματα που σας εξέθεσα για τη διατήρηση της λειτουργίας του σχολείου, σας ζητώ να αναθεωρήσετε την απόφασή σας και να εγκρίνετε τη λειτουργία των τεσσάρων ολιγομελών τμημάτων ομάδων προσανατολισμού στο Γενικό Λύκειο Χέρσου.

Για λόγους παιδαγωγικούς ευελπιστώ σε ανάλογη θετική ενέργειά σας και για την έγκριση των τριών ολιγομελών τμημάτων προσανατολισμού στο Γενικό Λύκειο Καμπάνη της Δημοτικής Ενότητας Γαλλικού”.

Περισσότερα

Ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων (voucher) για τους Βρεφικούς, Παιδικούς, Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ

Ξεκίνησε από χθες Πέμπτη και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 1η Αυγούστου η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων […]

Δείτε ακόμα

Βελτιωτικές αλλαγές

Μετά τις βελτιωτικές αλλαγές στο δημοτικό πάρκο – «Κήπος» του Κιλκίς για την καλύτερη αισθητική και λειτουργική εικόνα του χώρου […]

Και οι συμμαθητές παρόντες

Εκτός από θεσμικούς, πολιτιστικούς και θεσμικούς παράγοντες στην ημερίδα το παρόν στην παρουσίαση του μεταπτυχιακού για την τουριστική ανάπτυξη της […]