Γενικά

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον δήμαρχο Παιονίας από κάτοικο του Πολυπέτρου

Κύριε δήμαρχε,

Με αφορμή την εν εξελίξει υλοποίηση του έργου πεζοδρόμησης και κατασκευής αγωγού ομβρίων υδάτων της δυτικής εισόδου της κοινότητας Πολυπέτρου, που κατασκευάζεται τμηματικά από το 2017 από τον δήμο Παιονίας με χρηματοδότηση από το τεχνικό πρόγραμμα της κοινότητας Πολυπέτρου, θα ήθελα να σας ενημερώσω εκ νέου ότι:

 1. Η υλοποίηση του ανωτέρω έργου αποτελούσε για εμένα ένα σημαντικό επίτευγμα του δήμου, διότι ήλπιζα ότι μέσω αυτού θα επιλυόταν το μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα συσσώρευσης βρόχινων υδάτων στην αυλή της οικίας μου, η οποία κινδυνεύει σε περίπτωση δυνατής βροχόπτωσης να δεχθεί καταστρεπτιική πλημύρα, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα διεξόδου των νερών προς κάποιο κεντρικό αγωγό απορροής. Επισημαίνω, ότι γιά το εν λόγω πρόβλημα δεν ευθύνομαι σε καμμία περίπτωση εγώ ο ίδιος.
 2. Παρά τις διαβεβαιώσεις που έλαβα τον Αύγουστο του 2020, πριν την έναρξη των προγραμματισμένων εργασιών από τους αρμόδιους φορείς του δήμου (αντιδήμαρχο τεχνικών έργων, μηχανικό του δήμου και τους προέδρους, πρώην και νυν του Πολυπέτρου), ότι θα αντιμετωπισθεί το δίκαιο αίτημά μου, κατά την διάρκεια των εργασιών, διαπίστωσα με έκπληξή μου, ότι στην μελέτη της μηχανικού δεν συμπεριλαμβάνεται η λύση του προβλήματός μου, ήτοι η απορροή των όμβριων υδάτων από την αυλή μου.

Επισημαίνω δε, ότι σε παλαιότερη μελέτη του έργου για την «Ανάπλαση της δυτικής εισόδου Πολυπέτρου»,  έργο ενταγμένο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Θησέας», επί δημαρχίας Ευθυμίου Κουρτζανίδη (2007–2010), προβλεπόταν, μεταξύ άλλων, και η απορροή των ομβρίων υδάτων της οικίας μου. Δυστυχώς, το έργο ανεστάλη λόγω της οικονομικής κρίσεως και των μνημονίων, παρ’ ότι βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο δημοπράτησης του.

 1. Στις απεγνωσμένες προσπάθειες μου να ζητήσω εξηγήσεις γιά το συγκεκριμένο φλέγον και ιδιαίτερο σημαντικό για την προσωπική, οικογενειακή και οικονομική μου κατάσταση θέμα, οι απαντήσεις, που ελάμβανα τόσο από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, όσο και την μηχανικό του έργου, στηρίζονταν στο εντελώς αβάσιμο και ως εκ τούτου ψευδές επιχείρημα, ότι δεν δύναται να εφαρμοστεί άλλη λύση διότι δεν το επιτρέπει η κλίση του αγωγού λόγω της μη κατάλληλης υψομετρικής διαφοράς κ.α. Η δε συμπεριφορά τους προς το πρόσωπο μου ήταν άκρως εχθρική και απαξιωτική, που δεν συνάδει με τους κανόνες συμπεριφοράς που οφείλουν να έχουν αιρετοί και υπάλληλοι του Δήμου προς τους πολίτες. Χαρακτηριστικώς αναφέρω, ότι στις 28 Αυγούστου 2020, ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων μέσα στο γραφείο (του;), παρουσία της μηχανικού του έργου, του νυν προέδρου Πολυπέτρου, και άλλων παρευρισκομένων, ούτε λίγο ούτε πολύ με “πέταξε” από το γραφείο με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.

Επιτρέψτε μου να γνωρίζω πολύ καλά τους κανόνες και τις αρχές της διοίκησης, καθώς επί πολλά έτη υπήρξα υπάλληλος της αρχαιολογικής υπηρεσίας, από την οποία και συνταξιοδοτήθηκα.

 1. Στις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις μου να συναντήσω εσάς τον ίδιο, με στόχο να σας ενημερώσω, εύρισκα μονίμως έναν “τοίχο’ μπροστά μου, καθώς ήσασταν πάντα απασχολημένος και δεν είχατε χρόνο να με ακούσετε παρ’ ότι ανήγγειλα στην γραμματέα σας την σοβαρότητα του θέματος και την άμεση αντιμετώπισή του. Πρόκειται, όπως ήδη ανέφερα, γιά θέμα που θίγει την οικογενειακή, προσωπική και οικονομική μου κατάσταση.

Ως εκ τούτου, το 2021, λίγους μήνες πριν την έναρξη των εργασιών, τον Μάιο (24-5-21), και αφού έως και τότε δεν κατάφερα να σας συναντήσω, σας απέστειλα μία επιστολή (αρ. πρωτ. 8065 / 24-5-21) προκειμένου να σας εκφράσω τους προβληματισμούς και τις σκέψεις μου γιά το εν λόγω θέμα. Η επιστολή μου κοινοποιούνταν και στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου προς ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι ουδέποτε ενημερώθηκαν σχετικά. Επί πλέον, ουδέποτε έλαβα από μέρους σας κάποια γραπτή ή έστω προφορική απάντηση, όπως οφείλατε θεσμικώς να κάνετε προς έναν πολίτη του τόπου σας.

Για εμένα ήταν πλέον ολοφάνερο, ότι αντιμετωπιζόμουν ως δημότης δεύτερης κατηγορίας, γιά λόγους που μόνο εσείς γνωρίζετε και οφείλετε να εξηγήσετε. Με την βεβαιότητα αυτή, αναγκάσθηκα να ενημερώσω προσωπικώς αρκετούς στενούς σας συνεργάτες, εξαντλώντας ιεραρχικώς κάθε προσπάθειά μου να επικοινωνήσω μαζί σας για να ακούσετε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δημότης σας. Αρχικώς οι συνεργάτες σας έδειξαν να κατανοούν το πρόβλημά μου και μάλιστα εξέφρασαν την απορία, για πιο λόγο ένα τόσο απλό πρόβλημα δεν επιλύετε με την ευκαιρία του έργου αυτού, όταν μάλιστα, σκοπός των έργων είναι να επιλύουν προβλήματα και να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής στους δημότες. Πίστευα, ότι η παρέμβαση τους θα βοηθούσε να κατανοήσετε την σοβαρότητα του θέματός μου και να λειτουργήσετε με ενσυναίσθηση και αίσθημα ευθύνης, δίνοντας οριστικό τέλος στην περιπέτεια που οι ενέργειές σας με οδήγησαν. Δυστυχώς, όπως φάνηκε στην πορεία δεν έγινε τίποτα απολύτως. Γιά ‘μένα φυσικά μένει έως σήμερα αναπάντητη η απορία μου, αν ενδιαφέρθηκαν όπως μου υποσχέθηκαν οι παραπάνω σύμβουλοι, ή όχι!

 1. Στις 30-Σεπτεμβρίου 20219 το έργο, μετά από διακοπή, ξεκίνησε και πάλι. Αυτήν την φορά, μάλιστα, θα υλοποιούνταν μπροστά ακριβώς από την οικία μου, γεγονός ιδιαιτέρως σημαντικό γιά εμένα. Σε μία εκ νέου έκθεση του προβλήματός μου στην αρμόδια μηχανικό και τον πρόεδρο της κοινότητας Πολυπέτρου, δέχθηκα εκ νέου απαξιωτική και άκρως επιθετική συμπεριφορά, η οποία φυσικά και δεν αρμόζει στην θέση που ο καθείς κατέχει. Μου επανέλαβαν, μάλιστα, εκ νέου το επιχείρημα της μη επιτρεπομένης κλίσης του εδάφους.

Την επόμενη ημέρα, 1η Οκτωβρίου2021, ήρθα και πάλι στο γραφείο σας, προκειμένου να σας συναντήσω και να σας ενημερώσω για την εξέλιξη της υπόθεσης. Η γραμματέας σας μου είπε, ότι είσθε απασχολημένος και δέχεστε μόνο με ραντεβού. Πήρε το τηλέφωνο μου γιά μία ακόμη φορά και μου είπε, ότι θα μου τηλεφωνήσετε. Ούτε αυτήν την φορά κάνατε το κόπο να με ακούσετε!

Τους προβληματισμούς μου αναγκάστηκα να γνωστοποιήσω σε πολλούς συγχωριανούς μου και φίλους, και, ως εκ θαύματος, την άλλη μέρα το πρωί με την παρέμβαση τρίτου προσώπου με δεχθήκατε στο γραφείο σας. Είναι λυπηρό, κύριε δήμαρχε, να σας συναντά ο δημότης με παρέμβαση τρίτου προσώπου! Στην συνάντησή μας, μου επαναλάβατε το επιχείρημα της μηχανικού γιά την μη επαρκή κλίση του εδάφους. Το επιχείρημα σας κατέρρευσε, όταν σας έδειξα την τοπογραφική μελέτη ιδιώτη τοπογράφου, στον οποίο αναγκάστηκα με προσωπικά μου έξοδα να προσφύγω. Η εν λόγω μελέτη αποδείκνυε περίτρανα, ότι η μηχανικός του δήμου είτε ψευδόταν είτε δεν είχε τις απαιτούμενες γνώσεις γιά την επίλυση ενός τέτοιου απλού κατά άλλους θέματος. Η κλίση του εδάφους ήταν επαρκής κατά πολύ περισσότερο από αυτό που χρειαζόταν! Άλλωστε, δια γυμνού οφθαλμού μπορεί και ένα μικρό παιδί να αντιληφθεί, ότι δεν είναι δυνατόν η κοίτη του Πλατανορέματος να είναι υψηλότερη από το επίπεδο του οικοπέδου μου! Μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη αναγκαστήκατε, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποδεχτείτε την πρότασή μου, η οποία ήταν: Η τοποθέτηση ενός σωλήνα pvs (Φ/120) κάτω από τον τσιμεντένιο αγωγό όμβριων του δήμου, μιάς και η μελέτη της μηχανικού το τοποθετούσε ψηλά στο οδόστρωμα και ήταν πλέον αργά να αλλάξει την μελέτη, αφού το έργο ήταν σε εξέλιξη. Μάλιστα, τα έξοδα αγοράς του αγωγού (εφ’ όσον δεν δεχθήκατε να τα επιβαρυνθεί ο δήμος, όπως έχει υποχρέωση) ανέλαβα να τα επιβαρυνθώ εγώ.

Συμφωνήσαμε και την ίδια στιγμή ενημερώσατε παρουσία μου την μηχανικό και αυτή με την σειρά της τηλεφωνικώς τον εργολάβο να υλοποιήσει την απόφασή σας. Πράγματι την άλλη ημέρα στο επίμαχο αυτό τμήμα του έργου μπροστά από το σπίτι μου έως το τέλος του τμήματος που προέβλεπε το έργο για το 2021 τοποθετήθηκε ο σωλήνας δίχως κανένα απολύτως πρόβλημα. Πίστεψα πως ο Γολγοθάς μου τελείωσε!

 1. Κατά το τρέχον έτος, ήτοι τον Ιούνιο του 2022, με την έναρξη των εργασιών του επόμενου τμήματος του έργου, για είκοσι μέτρα περίπου συνεχίσαμε την τοποθέτηση του σωλήνα με τον συμφωνηθέντα ίδιο τρόπο, δίχως κανένα πρόβλημα. Παραδόξως την επόμενη μέρα των εργασιών (7-6-22) ο εργολάβος, έθεσε νέο πρόβλημα, επικαλούμενος τον φόβο να βρεθεί κατά την εκσκαφή ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης και να τον σπάσει, σταματώντας την τοποθέτηση του αγωγού μου!

Τι συνέβη κύριε δήμαρχε;

Ποιός έδωσε εντολή στον εργολάβο να θέσει ένα ανύπαρκτο πρόβλημα, την στιγμή που το έργο εξελισσόταν ομαλά; Ο φόβος του εν λόγω κυρίου θα είχε κάποια λογική, αν εύρισκε τον κεντρικό αγωγό και ζητούσε από την μηχανικό να του δώσει λύση. Δυστυχώς, την άποψή του αυτή την συμμερίσθηκε και η μηχανικός του δήμου, δίχως να μπει στον κόπο να διερευνήσει σε τι βάθος είναι ο κεντρικός αγωγός, που πολύ εύκολα και απλά μπορούσε να το διαπιστώσει.

Εξ όσων γνωρίζω τόσο εγώ ο ίδιος, όσο και οι γείτονές μου, που ήμασταν παρόντες στην αρχική εκσκαφή και τοποθέτηση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης, αλλά και στις μεταγενέστερες επισκευές του αγωγού προς τις οικίες, ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης βρίσκεται σε βάθος κατά πολύ μεγαλύτερο από το σημείο τοποθέτησης του δικού μου αγωγού που είναι στα 1,20 μ. και του αγωγού του δήμου που βρίσκεται στο ένα μέτρο από την επιφάνεια του οδοστρώματος.

Αμέσως, απευθύνθηκα διαμαρτυρόμενος σε εσάς κύριε δήμαρχε. Μου υποσχεθήκατε πως θα λυθεί το θέμα και με συμβουλέψατε να μην ανησυχώ.Αποχώρησα από το γραφείο σας με την απόλυτη βεβαιότητα και την υπόσχεση που με δώσατε.

Δυστυχώς όμως, κύριε δήμαρχε, μόλις την επομένη ημέρα, ο εργολάβος προχώρησε τις εργασίες και τις ολοκλήρωσε δίχως να τοποθετήσει τον αγωγό μου, επικαλούμενος ένα ανύπαρκτο και υποτιθέμενο πρόβλημα.

Από τότε έως σήμερα, περίμενα να μου δώσετε κάποιες εξηγήσεις, όπως οφείλατε να πράξετε. Δυστυχώς δεν θεωρήσατε αναγκαίο να με ενημερώσετε, ούτε με ένα τηλεφώνημα. Άκρα του τάφου σιωπή τέσσερις μήνες τώρα από όλους τους αρμόδιους του δήμου! Και εγώ σε κάθε νεροποντή ημέρα ή νύχτα να καρδιοχτυπώ, μην εισέλθει το νερό στο σπίτι μου, μην καταστρέψει την περιουσία μου και, κατά συνέπεια, την οικογενειακή και οικονομική κατάστασή μου.

Λυπάμαι, κύριε δήμαρχε, που δεν μεριμνήσατε γιά την σωστή και δίκαιη επίλυση του προβλήματος. Δεν αντιμετωπίσατε το θέμα με την απαιτουμένη ενσυναίσθηση και λογική, μου φερθήκατε ανέντιμα. Λειτουργήσατε μικροπολιτικά ικανοποιώντας εμπάθειες προς το πρόσωπο μου δικές σας και άλλων αιρετών. Ενεργήσατε με εκδικητικότητα και την παλαιοκομματική λογική του «αυτός δεν είναι δικός μας», ξεχνώντας πολύ εύκολα τα υποκριτικά προεκλογικά σας συνθήματα ότι, θα είστε δήμαρχος όλων των δημοτών!

Οφείλω να σας τονίσω γιά πολλοστή φορά, δεδομένου δε ότι η κατοικία μου έχει πλημυρίσει αρκετές φορές στο παρελθόν, πως η τυχόν εκδήλωση νέου πλημυρικού φαινομένου στο σπίτι μου θα έχει ως μοναδικό υπεύθυνο εσάς τον ίδιο. Άλλωστε με τις επικρατούσες πλέον καιρικές συνθήκες είναι θέμα χρόνου να συμβεί κάτι τέτοιο.

Τέλος, επιτρέψτε μου να σας θέσω τα κάτωθι ερωτήματα:

 1. Γιατί δεν μου απαντήσατε γραπτώς ή προφορικώς στην επιστολή (αρ. πρωτ. 8065 / 24-5-21), όπως ο νόμος προβλέπει;
 2. Γιατί ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν κοινοποίησε την επιστολή (αρ. πρωτ. 8065 / 24-5-21), στους δημοτικούς συμβούλους όπως ο νόμος προβλέπει;
 3. Γιατί η μηχανικός του δήμου, μου δήλωνε ψευδώς ότι δεν επαρκεί η κλίση του εδάφους, για να πάρει τα νερά της αυλής μου;
 4. Γιατί έστω και την τελευταία στιγμή, όταν μου υποσχεθήκατε ότι το αίτημα μου θα υλοποιηθεί, εν τέλει δεν υλοποιήθηκε;
 5. Γιατί τέσσερις μήνες τώρα δεν με ενημερώνετε, για ποιό λόγο δεν λύσατε το πρόβλημα;
 6. Γιατί αυτή η απαξιωτική συμπεριφορά της μηχανικού του αντιδημάρχου και του προέδρου της κοινότητας Πολυπέτρου στο πρόσωπό μου;
 7. Αν ήμουν ψηφοφόρος σας ή σύμβουλός σας θα με συμπεριφερόσασταν το ίδιο;

Τέλος, με την παρούσα επιστολή, σας γνωρίζω ότι επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου.

Πολυκράτης Παντσίδης

δημότης Παιονίας, κατοίκου Πολυπέτρου

 

Περισσότερα
Δείτε ακόμα