Γενικά

Επιστημονική συνάντηση αφιερωμένη στην μνήμη Σ.Ελευθεριάδη-Τεριάντ

Σε συνδυασμό με την έκθεση «Tιμή στον Tériade» (14.11.14-18.3.15) το Τελλόγλειο ίδρυμα τεχνών-ΑΠΘ διοργανώνει επιστημονική συνάντηση με θέμα «Tériade: Γαλλία – Ελλάδα». Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου ιδρύματος.
Στόχος της συνάντησης είναι να διερευνηθούν οι διάφορες πτυχές του έργου και της προσωπικότητας του κριτικού τέχνης, εκδότη και συλλέκτη Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ (1897-1993). Ως τεχνοκρίτης, στη συνέχεια, ως διευθυντής του περιοδικού Verve και των ομώνυμων εκδόσεων με έδρα το Παρίσι, ο Τεριάντ συνδέθηκε και συνεργάστηκε στενά με δημιουργούς όπως ο Ματίς, Πικασό, Σαγκάλ, Μιρό, Λεζέ Τζιακομέττι ή Λε Κορμπυζιέ και συνέβαλε σημαντικά στην προβολή της μοντέρνας γαλλικής τέχνης. Σε πρωτοβουλίες του οφείλεται επίσης η «ανακάλυψη» του ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ(1868;-1934), το έργο του οποίου έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τις αναζητήσεις της λεγόμενης γενιάς του 1930.
Η δράση του Τεριάντ πρόκειται να μελετηθεί κυρίως μέσα από τα δίκτυα διανοουμένων, συγγραφέων και καλλιτεχνών που συγκροτήθηκαν γύρω του και επέτρεψαν συναντήσεις ανθρώπων και μεταφορά ιδεών μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Αναδεικνύοντας την σημασία του Τεριάντ ως διαμεσολαβητή, η συνάντηση επιδιώκει να συνεισφέρει στη μελέτη των ελληνογαλλικών σχέσεων και ανταλλαγών στον 20ο αιώνα, ερευνητικό πεδίο με ιδιαίτερη δυναμική τα τελευταία χρόνια.
Στην πρώτη αυτή επιστημονική συνάντηση με θέμα τον Τεριάντ συμμετέχουν πανεπιστημιακοί και επιμελητές μουσείων, αλλά και νέοι ερευνητές από την Ελλάδα και τη Γαλλία. Oι ανακοινώσεις θα γίνουν στα ελληνικά και τα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση και στις δυο γλώσσες.

Περισσότερα

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]

Δείτε ακόμα