Κοινωνία

Επίσκεψη της κινητής μονάδας μαστού του Θεαγενείου στον νομό


Ένα τριήμερο γεμάτο ….πρόληψη είχαν την ευκαιρία να βιώσουν στις 21, 22 και 23.11.14 γυναίκες του δήμου Παιονίας κατά την εκεί επίσκεψη της κινητής μονάδας μαστογράφου του Θεαγενείου αντικαρκινικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα η κινητή μονάδα επισκέφτηκε με πρωτοβουλία του συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Πολυκάστρου την Παρασκευή 21.11.14 το Πολύκαστρο. Την επόμενη μετέβη στην Αξιούπολη με πρωτοβουλία του συλλόγου Γραμμάτων και Τεχνών. Τέλος την Κυριακή 23.11.14 «έκλεισε» το τριήμερο στην Γουμένισσα με πρωτοβουλία του πολιτιστικού και λαογραφικού συλλόγου «Αγιος Τρύφων».
Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της μονάδας του Θεαγενείου αποτελούμενο από τους γιατρούς Δημήτρη Ζούζουλα και Βασίλη Πέτροβιτς, τις τομεάρχισσες Ξανθή Τσολάκη και Σοφία Σπαθοπούλου, τις τεχνολόγους Σοφία Κυριακίδου, Έφη Παλιόμπεη, και Παναγιώτα Σιούλα και τον οδηγό Μίλτο Τσακουρίδη με επικεφαλής τον Κιλκισιώτη χειρουργό και διευθυντή κλινικής μαστού του Θεαγενείου Γιώργο Συμπιλίδη πρόσφερε απλόχερα τις υπηρεσίες του οι οποίες εκτός από την δεδομένη πια πείρα είναι εμπλουτισμένες με ανεξάντλητη προθυμία και μεράκι.
Ο προληπτικός έλεγχος περιελάμβανε δωρεάν ψηλάφιση από τους εξειδικευμένους γιατρούς, με προτεραιότητα στις οι ανασφάλιστες γυναίκες. Κατόπιν προχωρούσαν στην εξέταση της μαστογραφίας όπου αυτή κρινόταν απαραίτητη.
Χορηγός σε όλη τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης ήταν ο δήμος Παιονίας και ο δήμαρχος Χρήστος Γκουντενούδης ενημερώθηκε προσωπικώς για τη λειτουργία της κινητής μονάδας προσερχόμενος και τις τρεις ημέρες στους χώρους όπου η μονάδα ήταν εγκατεστημένη.
Αρωγός της προσπάθειας αυτής ήταν ο τοπικός σύλλογος καρκινοπαθών νομού Κιλκίς «Ο Άγιος Ευγένιος”, σκοπός του οποίου είναι η ενημέρωση και η πρόληψη σε όλη την περιφερειακή ενότητα Κιλκίς.
Το γεγονός ότι η κινητή μονάδα μαστογράφου του Θεαγενείου η οποία επισκέπτεται περιοχές της Βόρειας Ελλάδας από την Ορεστιάδα μέχρι το Αμύνταιο ήρθε για τρεις ημέρες στην περιοχή της Παιονίας, είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο τον προληπτικό έλεγχο των τριακοσίων περίπου γυναικών που πραγματοποιήθηκε αλλά και συνέβαλε ώστε και γυναίκες που δεν εξετάστηκαν λόγω ωραρίου ή άλλων κωλυμάτων, να αναλογιστούν τη σημασία της πρόληψης παραμερίζοντας το φόβο ή οποιονδήποτε άλλο ανασταλτικό παράγοντα και να εντάξουν την ψηλάφιση και τη μαστογραφία (ηλικίες άνω των 30 ετών) στον ετήσιο γενικό έλεγχο («τσεκ απ») γιατί όπως τόνισε και ο γιατρός Γιώργος Συμπιλίδης και στις δημόσιες ομιλίες του αλλά και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, η πρόληψη σώζει ζωές και ο καρκίνος σε πρώιμο στάδιο αντιμετωπίζεται ενώ πολλές φορές υπάρχει πλήρης ίαση.
Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]