Αγροτικά

Σε επίπεδα επίδοσης δεκαετίας η φετινή συγκομιδή σιτηρών

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα δεκαετίας κυμάνθηκε ο εφετινός αλωνισμός σιτηρών γιά αρκετές περιοχές του νομού μας, οδηγώντας σε αποδόσεις που ξεπερνούν τα τετρακόσια κιλά ανά στρέμμα γιά το σκληρό σιτάρι και κατά πολύ περισσότερα γιά τα μαλακά σιτάρια και κριθάρια.

Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις των χωραφιών υψηλής αποδοτικότητας από παραγωγούς του κάμπου της Αξιούπολης αλλά και χωραφιών βορειοδυτικά αυτού σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο, όπου σε αποδόσεις γιά το «σκληρό» κυμάνθηκαν από 500 έως 550 κιλά ανά στρέμμα και γιά το «μαλακό» και κριθάρι σε αποδόσεις άνω των 600 κιλών, ενώ δεν έλλειψαν περιπτώσεις όπως αυτή παραγωγού στην περιοχή της Γουμενισσας, που ξεπέρασε σε παραγωγή κριθαριού τα 800 κιλά ανά στρέμμα.

Ο ισχυρότερος παράγοντας γιά την εφετινή, αντιστρόφως ανάλογη με την αντίστοιχη περισυνή περίοδο, υψηλή παραγωγή ήταν η φροντίδα και η ποιότητα των χωραφιών που καλλιεργήθηκαν γιά σιτηρά, ενώ αποφασιστικός υπήρξε και ο παράγοντας του χρόνου σποράς των την περίοδο του Φθινοπώρου καθώς ευνοήθηκαν όσοι εσπάρησαν κυρίως το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, σε συνθήκες ευνοϊκές γιά την σπορά και ανάπτυξη των σπόρων με βάση τις βροχοπτώσεις την επίμαχη περίοδο.

Κάτι που σε ένα σημαντικό βαθμό εξηγεί και τις σημαντικές μεταπτώσεις, που υπήρχαν σε επίπεδο παραγωγής σε αρκετές περιπτώσεις όπως χαφρακτηριστικώς ανέφερε στην «Η» ένας από τους πλέον σημαντικούς σιτοπαραγωγούς από την περιοχή του Κιλκίς ο Δημήτρης Βαφειάδης.

Βεβαίως, εκτός από τις περιπτώσεις των υψηλών και μέτριων αποδόσεων δυστυχώς υπήρξαν και ωρισμένες περιπτώσεις ολοκληρωτικών καταστροφών εξ αιτίας χαλαζοπτωσης αλλά και ισχυρών βροχοπτώσεων που επηρρέασαν ταυτοχρόνως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής, οπως στην ευρύτερη περιοχή Φύσκας, Μελισσουργιού.

Κάτι το οποίο παρατηρήθηκε και στα χωράφια, που είχαν υψηλές αποδόσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά στην μειωμένη συγκέντρωση πρωτεϊνης δυσκολεύοντας το ζήτημα της εμπορευσιμότητας των από τους μύλους που αναζητούν σιτάρι συγκεκριμένων ποιοτικών χαρακτηριστικών κατάλληλων γιά την παραγωγή αλευριοού και προϊόντων από ζυμαρικά.

Δυστυχώς, σταθερές λόγω βεβαίως και της υπερπαραγωγής σε εθνικό επίπεδο εξακολουθούν να παραμένουν ετούτη την περίοδο οι τιμές πώλησης των σιτηρών με το σκληρό να παραμένει 2-3 λεπτά κάτω από το όριο των 20 λεπτών το κιλό και το μαλακό και το κριθάρι να διαμορφώνονται αντιστοίχως χαμηλότερα, καθώς εκτός των άλλων δεν υπάρχουν ισχυρές θεσμικές παρεμβάσεις διαμόρφωσης καλύτερων τιμών γιά τους παραγωγούς, όπως γιά παράδειγμα συνέβη στην ΕΑΣ Βόλου που αγοράζει σκληρό σιτάρι έναντι 25 λεπτών το κιλό καθώς οι αντίστοιχες τοπικές όπως τους συνεταιρισμού Παιονίας έχουν ουσιαστικώς χαρακτήρα μεσιτικό και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην παρούσα φάση λόγω αντικειμενικών δυσκολιών σε έναν πιό ευνοϊκό ρόλο διαμόρφωσης τιμών.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την επίσκεψη της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη στον δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη