Εκπαίδευση

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Ευρωπού στην Πράγα στο πλαίσιο προγράμματος ERASMUS+

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη κινητικότητα εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Ευρωπού Παιονίας στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού σχεδίου ERASMUS+ ΚΑ122 Σχολικής Εκπαίδευσης με τίτλο: «Πολυμορφία στη σχολική τάξη: Αδυναμία ή Πλεονέκτημα;» (κωδικός: 2024-1-Ε101-ΚΑ122-SCH-000209767). Τρεις εκπαιδευτικοί μετέβησαν στην Πράγα της Τσεχίας από τις 16/03/2025 έως τις 23/03/2025, όπου συμμετείχαν στο επιμορφωτικό σεμινάριο «Ανακαλύπτω τα 7Cs: Μαθαίνοντας για τη ζωή (και την εργασία) στον 21ο αιώνα / Discover the 7Cs: Learning for Life (and Work) in the 21st Century».

 

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου διερευνήθηκαν καινοτόμες πρακτικές γύρω από τις επτά σημαντικότερες ήπιες δεξιότητες (soft skills) του 21ου αιώνα: κριτική σκέψη (critical thinking), επικοινωνία (communication), συνεργασία (collaboration), δημιουργικότητα (creativity), διαπολιτισμική κατανόηση (cross-cultural understanding), υπολογιστικός και ψηφιακός γραμματισμός (computing & digital literacy), δεξιότητες σταδιοδρομίας και ζωής (career and life skills).

Στόχος του σεμιναρίου ήταν η ανάδειξη της σημασίας της καλλιέργειας των ήπιων δεξιοτήτων στο σύγχρονο σχολείο, ως απάντηση στην αυξανόμενη μετανάστευση του πληθυσμού, τις επιταχυνόμενες αλλαγές στο εργατικό δυναμικό και την έντονη τεχνολογική ανάπτυξη. Μέσα από τη συμμετοχή τους σε ομαδικές δραστηριότητες, παιχνίδια ρόλων, εργαστηριακές ασκήσεις και συζητήσεις, οι εκπαιδευτικοί έλαβαν ερεθίσματα, εξοικειώθηκαν με καινοτόμες διδακτικές πρακτικές και απέκτησαν μια συστηματικότερη κατανόηση όλων των «7Cs» και του τρόπου με τον οποίο μπορούν να ενσωματωθούν αποτελεσματικά στη διδασκαλία και στα σχολικά προγράμματα προς όφελος των μαθητών/τριών τους.

 

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία, την Κύπρο και την Ολλανδία. Διαμορφώθηκε έτσι μια πολιτισμική ποικιλομορφία που επέτρεψε τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών και, παράλληλα, έδωσε στους εκπαιδευτικούς την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς τους και να αναστοχαστούν πάνω σε διάφορες εκπαιδευτικές πρακτικές.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου έγινε παρουσίαση των σχολείων όλων των συμμετεχόντων. Κατά την παρουσίαση του Γυμνασίου Ευρωπού, ενός μικρού επαρχιακού σχολείου στην άκρη της Ευρώπης, έγινε σύντομη αναφορά στην ιστορική θέση και σύνδεση της περιοχής με την αρχαία Εύρωπο και τον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο και υπογραμμίστηκε ο σύγχρονος ρόλος του σχολείου ως χώρου Υποδοχής Προσφύγων και ανάδειξης της πολυμορφίας και της διαπολιτισμικής κατανόησης.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Ευρωπού Αλεξάνδρα Δημητρούκα (ΠΕ02), Κυριακή Δημοπούλου (ΠΕ02) και Αλεξάνδρα Κούσκουρη (ΠΕ06).

Το σχέδιο «Πολυμορφία στη σχολική τάξη: Αδυναμία ή πλεονέκτημα;», διάρκειας 18 μηνών (Νοέμ. 2024-Απρ. 2026), συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει εγκριθεί από την Εθνική Μονάδα Συντονισμού Erasmus+ Ι.Κ.Υ. (αρ. 8601/01.08.2024).

Περισσότερα

Στην παρουσίαση περιβαλλοντικής εργασίας του γυμνασίου Νέου Γυναικοκάστρου οι αντιδήμαρχοι Α.Σημαιοφορίδης και Ε.Πατλάκη

Μια οικολογική και ανεμπόδιστη μετακίνηση στην πόλη οραματίσθηκαν οι μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Νέου Γυναικοκάστρου και παρουσίασαν, χθες, […]

Δείτε ακόμα

Να μην βρεθούν στην ανεργία οι εργαζόμενοι της ΔΠ14/2022 και να συνεχίστει η κάλυψη αναγκών στην Δομή Πολυκάστρου

Ειίμαστε 19 εργαζόμενοι του κοινωφελούς προγράμματος ΔΠ14/2022 του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου απο την ελεγχόμενη Δομή προσωρινής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο […]