Οικονομία

Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας γιά την μείωση του ενεργειακού κόστους συζητήθηκαν στο Επιμελητήριο Κιλκίς

Σε δύο προτάσεις με τις οποίες επιδιώκεται να δοθεί βιώσιμη λύση στο μείζον πρόβλημα του κορεσμού των ηλεκτρικών δικτύων και ταυτόχρονα να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις και τους επενδυτές, να επενδύσουν σε νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς ενισχύοντας τη συνολική ενεργειακή θωράκιση, κατέληξε η συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κιλκίς, την Τρίτη 15.11.22, παρουσία του διευθυντή της ΔΕΔΔΗΕ Κιλκίς, Χρήστου Καραθόδωρου, μελών του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου του Φορέα και επιχειρηματιών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση.

Οι δύο προτάσεις είναι οι ακόλουθες:

Να επιτραπεί ο εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός (virtual net metering) στο σύνολο των επιχειρήσεων και όχι μόνο στις ενεργειακές κοινότητες όπως γίνεται έως σήμερα, με ταυτόχρονη άρση του γεωγραφικού περιορισμού που υποχρεώνει το σταθμό παραγωγής να βρίσκεται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα με την παροχή κατανάλωσης. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τον ενεργειακό συμψηφισμό και οι επιχειρήσεις που δεν έχουν για τεχνικούς λόγους τη δυνατότητα της εγκατάστασης ενός τέτοιου συστήματος στο χώρο τους ή αδυνατούν να αποκτήσουν τη νόμιμη χρήση χώρου εγκατάστασης στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα λόγω κόστους ή έλλειψης διαθεσιμότητας.

Να επιτραπεί η αντιστοίχιση μιας παροχής κατανάλωσης με πάνω από έναν σταθμό αυτοπαραγωγής.

«Η άνοδος του κόστους των τιμολογίων ενέργειας, ως απόρροια της πρωτοφανούς παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση του λειτουργικού κόστους των ελληνικών επιχειρήσεων, με τις επιπτώσεις αυτής να αγγίζουν περισσότερο τις ενεργοβόρες. Η λειτουργία υπό αυτό το καθεστώς δημιουργεί αμφιβολία για την επόμενη μέρα και απειλεί τη βιωσιμότητα πλήθους επιχειρήσεων, με σοβαρές συνέπειες για την εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία» υπογράμμισε – στην εισήγησή του – ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χρήστος Χατζημλάδης.

Επεσήμανε δε, ότι «με τις προβλέψεις των διεθνών αναλυτών να είναι δυσοίωνες και να αναφέρονται ξεκάθαρα σε περαιτέρω αύξηση του ενεργειακού κόστους, η ελληνική Πολιτεία καλείται να εφαρμόσει προοδευτικές πολιτικές που θα αποφέρουν μείωση του ενεργειακού κόστους στις ελληνικές επιχειρήσεις και θα ενισχύσει το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα στη διεθνή αγορά».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, «σημαντικό εργαλείο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ελληνικών επιχειρήσεων αποτελεί η εγκατάσταση από αυτές φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κιλκίς με το καθεστώς του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering)».

Από την πλευρά του ο διευθυντής της ΔΕΔΔΗΕ, έκανε μία αναδρομή αναφέροντας ότι οι πρώτοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί στην περιοχή μας εγκαταστάθηκαν από το 2010 και στη συνέχεια παρουσίασε τη σημερινή πραγματικότητα και την υπάρχουσα υποδομή τόσο του νομού (Δίκτυο- Υπαοσταθμοί -κλπ) όσο και της χώρας γενικότερα, καταθέτοντας προτάσεις και χρονοδιαγράμματα για λύση του τεράστιου προβλήματος.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γιά τέταρτη συνεχή χρονιά στην τελική φάση («φάιναλ έιτ») η χειροσφαιρική ομάδα εφήβων Αλέξανδρου Αξιούπολης

Νέο «κρίκο» στην μακρά «αλυσίδα» επιτυχιών και διακρίσεων του κιλκισιώτικου χειροσφαίρου πρόσθεσε η ομάδα εφήβων του Αλέξανδρου Αξιούπολης, καταλαμβάνοντας την […]