Βούληση γιά το θέμα των αδέσποτων από το δημ.συμβούλιο Κιλκίς
Η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς γιά το 2014 που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 29.12.14, ανέδειξε τις δυνατότητες επίλυσης σοβαρών θεμάτων του τόπου, όταν γι’ αυτήν επικρατεί βούληση σε όλους τους αιρετούς εκπροσώπους του λαού τούτου του τόπου.
Και είναι γεγονός, ότι στο θέμα τις λυσιτελούς αντιμετώπισης και επίλυσης του οξύτατου προβλήματος των αδεσπότων ζώων, ιδίως δε σκύλων, σε όλη την περιοχή ευθύνης του δήμου Κιλκίς αλλά ειδικότερα την πόλη του Κιλκίς, όχι μόνον περίσσεψε η βούληση, αλλά υπήρξε και ομοφωνία ως προς την προσέγγιση όλων των παραμέτρων του.
Παρουσία εκπροσώπων του φιλοζωικού συλλόγου Κιλκίς και πολιτών, που υπήρξαν θύματα επιθέσεων αδέσποτων σκύλων η συζήτηση διεξήχθη σε ιδιαιτέρως φιλικό κλίμα και με πνεύμα συνεννόησης ανάμεσα σε όλες τις πλευρές και περιεστράφη γύρω από δύο βασικούς άξονες.
Ο ένας έχει να κάνει με την οργάνωση της περίθαλψης, φροντίδας και στείρωσης των αδεσπότων σκύλων (στο τελευταίο πλειοδότησε μετ’ επιτάσεως ο φιλοζωικός σύλλογος) σε έναν κατάλληλο νέο χώρο, με το σημερινό κυνοκομείο να χαρακτηρίζεται προ το παρόν ως χώρος μεταστάθμευσης, και εν συνεχεία την επαναφορά τους στο φυσικό περιβάλλον, και ο δεύτερος με τον κατά περίπτωσιν ορισμό του φυσικού περιβάλλοντος, κάτι γιά το οποίο θα μεριμνήσει ειδική πενταμελής επιτροπή, η οποία θα συγκροτηθεί έως το τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του 2015. (Κατά την διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων γιά τον ορισμό της έννοιας του φυσικού περιβάλλοντος ειπώθηκε χαρακτηριστικώς, ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ως φυσικό περιβάλλον γιά ένα μαντρόσκυλο …η οδός 21ης Ιουνίου!).
Την προαναφερθείσα επιτροπή θα συγκροτούν δύο εκπρόσωποι του δήμου, δύο του φιλοζωικού συλλόγου και ο συνεργαζόμενος με τον δήμο κτηνίατρος Τάσος Κουμαρτζής, τα δε καθήκοντά της θα είναι, όπως αναφέρθηκε, ο ορισμός της έννοιας του φυσικού περιβάλλοντος γιά την επαναφορά των σκύλων μετά την περίθαλψή τους στο κυνοκομείο και η θανάτωση των αδέσποτων εκείνων, που βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, θα κρίνονται επικίνδυνα γιά την σωματική ακεραιότητα των πολιτών και την δημόσια υγεία.
Εν τω μεταξύ επισημάνθηκε το φαινόμενο της μαζικής εγκατάλειψης σκύλων εντός της περιοχής ευθύνης του δήμου Κιλκίς από όμορους δήμους.
Ως προς αυτό αποφασίσθηκε η στο εξής επίδειξη μηδενικής ανοχής, με τον δήμο να αντιδρά αμέσως και αποφασιστικώς, ακόμη και με νομικά μέσα.
Συμφωνήθηκε, επίσης να ειδοποιηθούν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής ευθύνης του δήμου Κιλκίς, με δημόσιες ανακοινώσεις και ενημερωτικά φυλλάδια (μέσω ΔΕΥΑΚ), σχετικώς με τα αποφασισθέντα από το δημοτικό συμβούλιο, όσον αφορά στα αδέσποτα ζώα, αλλά και στα δεσποζόμενα με υποδείξεις γιά το πώς θα πρέπει να τα φροντίζουν τα τελευταία και ποιά μέτρα πρέπει να λαμβάνουν, με υπενθύμιση της υποχρεωτικής, βάσει της νέας νομοθεσίας, τοποθέτησης ηλεκτρονικής ταυτότητας (τσιπ) σ’ αυτά.
Επίσης, θα καθίσταται σαφής η απαγόρευση να ταϊζονται τα αδέσποτα σε μη επιτρεπόμενα σημεία.
Όσον αφορά στο κόστος γιά την εφαρμογή των προαναφερθέντων, προϋπολογίσθηκε γιά το 2015 ποσό 90.000 ευρώ γιά περισυλλογή, περίθαλψη, διατροφή, περιποίηση και στείρωση σκύλων, με πρόβλεψη βελτίωσης των προδιαγραφών και συνθηκών στο υφιστάμενο σήμερα κυνοκομείο.
Επίσης, θα καταβληθεί προσπάθεια ένταξης σε κοινοτικό πρόγραμμα, με σκοπό την πρόσληψη σχετικού προσωπικού, ενώ θα επιδιωχθεί η εξασφάλιση νέου καταλληλότερου χώρου γιά νέο κυνοκομείο.
Τέλος, αποφασίσθηκε η κατάλληλη διαμόρφωση άλλου χώρου προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως χώρος περιπάτου με σκύλο, προκειμένου να περιορισθεί και εξαλειφθεί το φαινόμενο της ρύπανσης από αφοδεύματα σκύλων.