Πολιτική

Επί ποδός» οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας

Σε κατάσταση ετοιμότητας είναι στην περιφερειακή ενότητά μας οι αρμόδιες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας καθώς και των δύο δήμων Κιλκίς και Παιονίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν τα επόμενα εικοσιτετράωρα κυρίως σήμερα και τ προσεχές σαββατοκύριακο σύμφωνα και με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, που έχει εκδοθεί και σχετικό ανακοινωθέν.

Οπως δήλωσαν στην «Η» οι υπεύθυνοι πολιτικής προστασίας σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης, γιά τον δήμο του Κιλκίς ο αντιδήμαρχος Χριστόφορος (Ακης) Πιπερίδης και γιά τον αντίστοιχο της Παιονίας ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Λευτέρης Γαρόπουλος έχουν γίνει οι σχετικές ενημερωτικές συσκέψεις με τους εργαζόμενους και έχουν τεθεί σε επιφυλακή, προκειμένου να επιχειρήσει ένας ολόκληρος στόλος από μηχανήματα, όπως προωθητές γαιών, εκχιονιστικά, αλατιέρες, φορτηγά και Τζαίη Σι Μπι, ενώ υπάρχουν και οι απαραίτητες ποσότητες αλατιού, με στόχο να κρατηθούν ανοικτές σε περίπτωση πυκνών χιονοπτώσεων βασικές οδικές αρτηρίες, προσβάσεις σε οικισμούς και υπηρεσίες.
Παράλληλα, έχουν γίνει όπως ανέφεραν άπαντες, οι σχετικές επαφές με ιδιώτες ιδιοκτήτες μηχανημάτων σε περίπτωση που η ένταση των καιρικών φαινομένων είναι μεγάλη και χρειασθεί να εμπλακούν στους αποχιονισμύς και περαιτέρω μηχανήματα.
Οπως δήλωσε ο κ. Βεργίδης πρόβλημα δεν τίθεται σε μια τέτοια περίπτωση, ούτε σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάδειξης αναδόχου που προκηρύχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης προβλέποντια οι διαδικασίες γιά τον ορισμό με βάση τις προσφορές των, του ενός εκ των πέντε συνολικώς που επέδειξαν ενδιαφέρον.
Συνολικώς περιφερειακή διοίκηση και δήμοι έχουν θέσει σε επιφυλακή γιά τον σκοπό αυτό τέσσερις προωθητές γαιών που με την χρήση λεπίδας αποχιονίζουν, εννέα μηχανήματα γιά την ρίψη αλατιού αυτοκινούμενα και προστιθέμενα σε αγροτικά μηχανήματα, δύο αποχιονιστικά μηχανήματα, μία μπουλντόζα και τέσσερα μηχανήματα τύπου Τζαίη Σι Μπι, ενώ αλάτι έχει διανεμηθεί και σε ορεινούς οικισμούς, που κατά τεκμήριο αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους φαινόμενα, όπως γιά παράδειγμα η Καστανερή και τα Μεγάλα Λιβάδια, καθώς η οδός που τα συνδέει σε περιπτώσεις σφοδρών χιονοπτώσεων αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα και η διέλευση χωρίς την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι αδύνατη.
Παράλληλα οι δήμοι έχουν θέσει σε ετοιμότητα χώρους φιλοξενίας ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα θέρμανσης ή στέγασης, όπως το ξύλινο σπιτάκι πλησίον του ΕΠΑΛ στην πόλη του Κιλκίς ως προσωρινός χώρος καταυλισμού ενώ αντίστοιχους ρόλους θα είναι σε ετοιμότητα να διεκπεραιώσουν οι χώρου των κέντρων ανοικτής προστασίας ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) και των δύο δήμων, όμως ανέφερε ο κ. Πιπερίδης.
Γιά τον δήμο Παιονίας σε επιφυλακή έχουν τεθεί επί πλέον, όπως ανέφερε ο κ. Γαρόπουλος και τα δημοτικά κλειστά γυμναστήρια σε όλες τις δημοτικές ενότητες προκειμένου εφ’ όσον χρειασθεί να φιλοξενήσουν και αριθμό προσφύγων και μεταναστών, που ως γνωστόν, συνεχίζουν κυρίως οι πρώτοι εξ αυτών να διακινούνται μέσω της περιοχής προς τα Σκόπια και την Βόρειο και Κεντρική Ευρώπη.
Σε κάθε περίπτωση τόσο η ετοιμότητα όσο και επιχειρησιακή επάρκεια σε περιπτώσεις εντόνων καιρικών συνθηκών κρίνεται κάθε φορά εκ του αποτελεσματος, και ελπίζουμε τα όποια φαινόμενα να αντιμετωπισθούν επαρκώς τηρουμένων των καταστάσεων και των δυνατοτήτων που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο, σε μία έτσι κι αλλιώς ευρύτερα βεβαρημένη, από την οικονομική κρίση.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα