Γενικά

Επέτειοι του 2018 και για τον Νομό μας

Γράφει ο Χρήστος Ίντος

Γράφει ο Χρήστος Ίντος

Το νέο έτος 2018 έχει χαρακτηρισθεί πολύ σημαντικό για την επίλυση εθνικών και οικονομικών προβλημάτων της Πατρίδας μας και πέραν αυτών, κατά την άποψη εκτιμητών και αναλυτών, και για την επίλυση και άλλων θεμάτων. Αν είναι έτσι, θα το δείξει ο χρόνος.

Το βέβαιο και σίγουρο είναι πως το 2018 είναι έτος επετείων για τον κόσμο ολόκληρο, την Ευρώπη, την Ελλάδα αλλά και τη δική μας γωνιά που ονομάζεται Ν. Κιλκίς. Συμπληρώνονται εκατό (100) χρόνια από τη λήξη του φοβερού και καταστρεπτικού πολέμου που ονομάστηκε Πρώτος Παγκόσμιος ή διαφορετικά Μεγάλος Πόλεμος.

Στα τέσσερα χρόνια της διάρκειάς του (1914-1918) έχασαν τη ζωή τους περισσότερα από δεκαεννέα εκατομμύρια άνθρωποι (στρατιώτες και άμαχοι), προκλήθηκαν ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, δοκιμάστηκαν πρωτόγνωρα για την εποχή πολεμικά μέσα με σκοπό να αφανίσουν ανθρώπους και να ισοπεδώσουν περιουσίες, έργα τέχνης και πολιτισμού. Άλλαξε ο χάρτης του κόσμου, κυρίως της Ευρώπης.

Αυτά θα θυμηθεί η ανθρωπότητα το τρέχον έτος με σειρά εκδηλώσεων σε τοπικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Ήδη από το 2014 και εντεύθεν σε πρωτεύουσες και μεγαλουπόλεις ανά τον κόσμο πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται εκδηλώσεις (εκθέσεις, διαλέξεις, παρουσιάσεις, καταγραφές, απόδοσης τιμών σε τόπους θυσιών, ανάδειξη μνημείων). Όλα αυτά για να φέρουν πιο κοντά τα έθνη, τους ανθρώπους, τις ηγεσίες των κρατών για να μην επαναληφθεί ο όλεθρος, η κατάρα του πολέμου.

Η Ελλάδα πέρασε εκείνη τη μεγάλη δοκιμασία. Ο Μεγάλος Πόλεμος έγινε η αιτία να οδηγηθεί μετά τον θρίαμβο του 1912-1913 σε εθνικό διχασμό, στον αλληλοσπαραγμό αλλά και σε γεγονότα που σημάδεψαν την νεότερη ιστορία της και πληρώθηκαν πολύ ακριβά από τους πολίτες της. Τόπος των πολεμικών συγκρούσεων στη χώρα μας ήταν κατεξοχήν η Μακεδονική γη, γιαυτό και το μέτωπο που διαμορφώθηκε τότε ονομάστηκε Μακεδονικό. Η Ελλάδα στο πλευρό της Αντάντ (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, ΗΠΑ κλπ) και απέναντι οι Κεντρικές Δυνάμεις (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Βουλγαρία κλπ).

Τμήμα του Μετώπου εκείνου αποτέλεσε ο σημερινός Ν. Κιλκίς, όπου οι σύμμαχοι έφεραν στρατεύματα από κάθε γωνιά της γης, πολυχρωμία ανθρώπων και στολών, για να αντιμετωπίσουν τους αντιπάλους. Κοντά τους και ο Ελληνικός Στρατός, στην αρχή ως Στρατός της Εθνικής Άμυνας και μετά ως Ενιαίος. Τρία ολόκληρα χρόνια (1915-1918) κράτησε η δοκιμασία στρατιωτών και κατοίκων αυτού του τόπου. Τα μετέπειτα είναι μια άλλη δύσκολη ιστορία.
Στα τρία εκείνα χρόνια εδώ έγιναν πολλά. Έργα πολεμικά, μάχες με εκατόμβες θυμάτων, άλλαξε ο τρόπος ζωής των ανθρώπων αλλά και έργα «ειρηνικά», όπως τα ονομάζουν ειδικοί και μη. Δρόμοι, γέφυρες, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια, έρευνες, νοσοκομεία, πανηγύρια, γιορτές με σκοπό να πετύχει κάθε πλευρά τον σκοπό της: Να νικήσει τον αντίπαλο. Στις μάχες που δόθηκαν και συμμετείχαν οι Έλληνες ξεχώρισαν του Ραβινέ (1917), του Σκρα (1917), της Δοϊράνης (1918). Ακολούθησε η διάσπαση του Μετώπου (Σεπτέμβριος 1918) και η λήξη του πολέμου σε παγκόσμιο επίπεδο (Νοέμβριος 1918).

Ο απολογισμός τραγικός. Σε κάθε γωνιά του Νομού μας ιστορίες από την εποχή εκείνη, μνημεία, κοιμητήρια (Ελλήνων και ξένων), θυμίζουν συμφορές και δόξες, δοκιμασίες, θυσίες, στιγμές ανάπαυλας και πολεμικής έξαρσης. Φωτογραφίες πολλές από αρχεία δείχνουν πρόσωπα άγνωστα και επώνυμων, χωριά και τόπους που προκαλούν την προσοχή και το ενδιαφέρον όσων τις επεξεργάζονται.

Για όλα αυτά με τη συμπλήρωση εκατό χρόνων σίγουρα κάτι σε επίπεδο Νομού αλλά και Δήμων μας θα προγραμματίζεται. Είναι ευκαιρία τιμώντας και διδασκόμενοι από δύσκολα γεγονότα και αιματόβρεχτες σελίδες της ιστορίας να προβάλλουμε τον τόπο μας σε πανελλαδικό και παγκόσμιο επίπεδο, όχι μόνο για το τρέχον επετειακό έτος αλλά και για μετά. Πολλά μπορούν και πρέπει να γίνουν.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα