Κοινωνία

Την επέτειο της μάχης της Ν.Σάντας τίμησε η ΚΟΒ Γαλλικού του Κ.Κ.Ε.

Στις 25 του Οκτώβρη 1944, το 10ο τάγμα του 13ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, αφού έδωσε δύο μεγάλες μάχες τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή Τερπύλλου – Κορωνούδας και στην Ευκαρπία, και κατευθυνόμενο προς τη Θεσσαλονίκη, ειδοποιήθηκε για την παρουσία γερμανικής φάλαγγας. Εκεί ο 3ο λόχος του τάγματος έδωσε μάχη με τους σχηματισμούς των Γερμανών, που βρίσκονταν σε πορεία εγκατάλειψης της χώρας, και των Ελλήνων συνεργατών τους που τους συνόδευαν. Σ’ αυτήν την μάχη σκοτώθηκε και ο καπετάν Γαρέφης.

KKE

Την μνήμη των νεκρών ΕΛΑΣιτών αυτής της μάχης τίμησαν σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Παράρτημα Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ και η ΚΟΒ Γαλλικού του ΚΚΕ, την Κυριακή 1.11.15, στο μνημείο που βρίσκεται στην περιοχή όπου δόθηκε η μάχη, στη Νέα Σάντα.

Την ομιλία της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο γραμματέας της ΚΟΒ Γαλλικού, Περικλής Χριστοδουλίδης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στα γεγονότα της μάχης σημείωσε: «Εχουμε χρέος απέναντι σ’ αυτά τα παιδιά να συνεχίσουμε τον αγώνα τους, για να μπορούμε να πούμε ότι πραγματικά τους τιμάμε και δεν το κάνουμε από υποχρέωση. Να αγωνιστούμε να φύγει η χώρα μας απ’ τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, να γυρίσουν τα παιδιά μας απ’ το Αφγανιστάν, την Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο και όπου αλλού βρίσκονται έξω από τα σύνορα. Να φύγουμε απ’ την ιμπεριαλιστική ΕΕ και τους άλλους οργανισμούς του ΝΑΤΟ, του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ κτλ. Αυτό θα γίνει από τον λαό με την συμμαχία των εργαζόμενων με όλες τις λαϊκές δυνάμεις, των μικρών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των μαθητών και φοιτητών, των γυναικών, για λαϊκή εξουσία και οικονομία. Να γίνει κοινωνική ιδιοκτησία όλος αυτός ο πλούτος που παράγεται και που σήμερα την καρπώνεται μια χούφτα παράσιτων. Μόνο έτσι πραγματικά θα τιμήσουμε αυτούς τους ήρωες, αλλά και θα φανούμε αντάξιοι τους απέναντι στα παιδιά μας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Φασισμό και στη Χρυσή Αυγή, για την οποία είπε: «Είναι όργανο της αστικής τάξης, είναι όργανο των εφοπλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου και ο μπαμπούλας του λαϊκού κινήματος. Από αυτούς χρηματοδοτείται και για αυτό «καίγεται» να τσακίσει τους λιμενεργάτες, φτιάχνοντας δουλεμπορικά γραφεία. Μήπως χτύπησαν ποτέ κανέναν εργοδότη που δεν πληρώνει τους εργαζόμενους; Μήπως πιάσανε κανένα εφοπλιστή που έχει απλήρωτο το πλήρωμα; Ή υπερασπίστηκαν συμφέροντα εργαζομένων που δουλεύουν και δεν πληρώνονται! Ίσα – ίσα κυνηγάνε εργάτες, μετανάστες, φτωχούς ανθρώπους και κάνουν πλάτες στα αφεντικά τους».

Τέλος, κάλεσε τους παρευρεθέντες να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις «ώστε η απεργία στις 12 του Νοέμβρη να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία, ώστε ο λαός, οι εργαζόμενοι να βγουν ενισχυμένοι από αυτή τη μάχη και πιο οργανωμένοι, πιο δυνατοί και πιο αποφασισμένοι να συνεχίσουν για τις επόμενες ταξικές μάχες».

 

 

 

Περισσότερα
Δείτε ακόμα