Πολιτική

Επανεκκίνηση των αγώνων την Τρίτη 16 Ιουνίου για την σωτηρία της δημόσιας υγείας και πρόνοιας

Το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου Κιλκίς, συστρατεύεται στην απόφαση της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. για την πανελλαδική απεργία την Τρίτη 16.6.20 και καλεί τα μέλη του στις 12 το μεσημέρι έξω από το γραφείο του διοικητή του νοσοκομείου μας (κεντρική είσοδο – προαύλιο) για διαμαρτυρία.

Κατόπιν θα ακολουθήσει πορεία προς στα γραφεία των τοπικών βουλευτών, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει τα εξής:

“Έχουν αντιληφθεί οι πάντες πια τη σημασία μιας ισχυρής δημόσιας υγείας και πρόνοιας που θα είναι σε θέση να προσφέρουν ποιοτική, δωρεάν περίθαλψη στον πληθυσμό ακόμη και σε περιόδους πανδημίας.

Με την επιστροφή στην κανονικότητα άρχισαν να εμφανίζονται οι χρόνιες παθογένειες στη δημόσια υγεία.

Ισχυρή δημόσια υγεία δεν γίνεται με 40.000 κενές οργανικές θέσεις και 5% του ΑΕΠ δημόσια δαπάνη υγείας. Ούτε καλύπτονται τα κενά σε ΜΕΘ (θα πρέπει να λειτουργούν 3500 κλίνες) με τις αναγκαίες αλλά προσωρινές ΜΕΘ που λειτουργούν για την αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού (πολύ λιγότερες των αναγκών).

Προσελήφθησαν με στοιχεία του υπουργού υγείας 3700 υγειονομικοί υπάλληλοι στα νοσοκομεία.

Όμως οι εν λόγω επικουρικοί υπάλληλοι που προσελήφθησαν δεν φθάνουν να καλύψουν τα κενά που δημιουργήθηκαν. Από το 2018 έως σήμερα με την αποχώρηση 4.000 μόνιμοι υπάλληλοι και έγιναν μηδενικές προσλήψεις. Από τότε και καθ’ όλη τη διάρκεια των μνημονίων φωνάζουμε για την τραγική υποστελέχωση του συστήματος.

Στα Νοσοκομεία και τις άλλες Μονάδες Υγείας όπως και στην Πρόνοια, υπηρετούν 16.000 έκτακτοι υπάλληλοι (Επικουρικοί, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ, κλπ.). Υπηρετούν πολλά χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις εργασίας. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πολέμησαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας. Ως εκ τούτω δικαιούνται την μονιμοποίησή τους. Οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες επιβεβαιώνονται από τις κενές οργανικές θέσεις που είναι πολλαπλάσιες και η ίδια η πολιτεία το αποδέχεται με τις συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων.

Παρά τις δεσμεύσεις δεν υπάρχει νομοθετική πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της μονιμοποίησης από την κυβέρνηση. Οι υπηρεσίες στήριξης (καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση) με το τέλος της παράτασης 31 Σεπτεμβρίου που πήραν οι υπηρετούντες με ατομικές συμβάσεις εργασίας, επιστρέφουν οι εργολάβοι καθότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο διενέργειας νέων διαγωνισμών για πρόσληψη προσωπικού από τα νοσοκομεία (ΣΟΧ).

Αιτία πολέμου είναι για την ΠΟΕΔΗΝ η παλινόρθωση των εργολάβων. Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα της 2Κ και πολλοί συνάδελφοι παρότι εργάζονται από το 2013 και έχουν ειδική μοριοδότηση, είναι στους αποτυχόντες των προσωρινών πινάκων.

Ζητάμε την εκ νέου παράταση των συμβάσεών τους. Οι πολεμιστές δικαιούνται την οργανική μόνιμη θέση από την οποία πολέμησαν την πανδημία.

Για τέταρτο χρόνο εργάζεται 3000 μάχιμο προσωπικό μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Οι αποδοχές και τα εργασιακά δικαιώματα από τον ΟΑΕΔ είναι κουτσουρεμένα. Δικαιούνται να ξεφύγουν από την άνιση μεταχείριση που υφίσταται και την ομηρία με την μονιμοποίησή τους.

Η χρηματοδότηση του συστήματος είναι τριτοκοσμική. Το όριο των δαπανών για τα Νοσοκομεία εφέτος παραμένει καθηλωμένο στο 1.5 δις ευρώ. Λόγω της πανδημίας η χρηματοδότηση με στοιχεία του υπουργείου υγείας αυξήθηκε 150 εκατ. ευρώ. Οι δημόσιες δαπάνες υγείας παραμένουν καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ όταν γονάτισαν συστήματα στις διπλανές χώρες με 7,5% δημόσιες δαπάνες υγείας.

Τα 80 εκατομμύρια ευρώ δωρεών που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο υγείας δεν φθάνουν να καλύψουν τα τραγικά κενά της χρηματοδότησης του συστήματος. Ο εξοπλισμός και οι υποδομές είναι διαλυμένες κατά παραδοχή της ίδιας κυβέρνησης και με τα οικονομικά δεδομένα δεν μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε βελτίωση.

Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογούμε πια για την αναγκαιότητα ένταξής μας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ειδικά τώρα μετά την πανδημία και τα χειροκροτήματα.

Χιλιάδες υγειονομικοί αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και μάλιστα περί τους 3000 έχουν σχετικές βεβαιώσεις από υγειονομικές επιτροπές. Το 10% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού είναι υγειονομικοί και 1 συνάδελφός μας πέθανε. Χιλιάδες υγειονομικοί βγήκαν σε καραντίνα επειδή εκτέθηκαν στον ιό.

Πέραν του κορωνοϊού οι υγειονομικοί είναι εκτεθειμένοι συνεχώς σε λοιμώδη νοσήματα (Ηπατίτιδα, φυματίωση, AIDS κλπ). Έχουν τρυπηθεί με βελόνες στη διάρκεια της νοσηλείας. Αδυνατούν να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες 67 ετών.

Ζητάμε την ένταξή μας χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στις εισφορές και στην αναγνώριση του ασφαλιστικού βίου. Η επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο εργασίας έχει ως αντικείμενο την συνέχιση χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, για το οποίο ζητάμε διπλασιασμό και επέκταση στις άλλες ειδικότητες. Οι μισθοί των υγειονομικών είναι μισθοί ανειδίκευτου εργάτη. Οι νεοδιόριστοι λαμβάνουν καθαρό μισθό 650 ευρώ το μην α. Τα νυχτερινά και οι αργίες αμείβονται με ½ ευρώ την ώρα.

Η Κυβέρνηση αντί να ενώσει το νοσηλευτικό προσωπικό, προσπάθησε να το διαιρέσει – διχάσει με τη σύσταση δύο κλάδων. Μετά τις αντιδράσεις υποχώρησε. Όμως δεν δεχόμαστε το τίποτα, την ακινησία για να εξυπηρετηθούν οι σκοπιμότητες.

Διεκδικούμε τη σύσταση ενιαίου κλάδου νοσηλευτικού προσωπικού με διακριτά καθήκοντα.

Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που στη δεύτερη φάση της πανδημίας που εισήλθε η χώρα είναι πολύ σημαντική και όμως καταρρέει.

Μόνο το 10% των πολιτών διαθέτει οικογενειακό γιατρό. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πληρώνεται από την τσέπη των πολιτών. Οι περίφημες ΤΟΜΥ εξαφανίστηκαν στην πανδημία.

Τα ραντεβού για εξετάσεις στα νοσοκομεία υπερβαίνουν τον ένα χρόνο. Οι πολίτες πληρώνουν συμμετοχή 15% στον ιδιωτικό τομέα και οι ανασφάλιστοι το σύνολο του κόστους των εξετάσεων.
Τα Κέντρα Υγείας αποψιλώθηκαν από προσωπικό με μετακινήσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων.

Οι προνοιακές μονάδες που ήταν η μαύρη τρύπα διασποράς του ιού σε άλλες χώρες, στη χώρα μας παρά τις ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό οι προνοιακοί υπάλληλοι κατάφεραν να κρατήσουν έξω από την πόρτα των Μονάδων τον κορωνοϊό. Και όμως το ευχαριστώ της πολιτείας ήταν να μη λάβουν το έκτακτο βοήθημα (δώρο Πάσχα) όπως επίσης δεν το έλαβε και το κέντρο ψυχικής Υυιεινής από τους φορείς δημόσιας υγείας.
Χορτάσανε χειροκρότημα.

Πάνω από τους αριθμούς βρίσκονται οι ζωές των ασθενών των εργαζομένων.

Θα είμαστε όλοι στην Πλατεία Μαβίλης 8.30 πμ την Τρίτη 16 Ιούνη στην πανελλαδική συγκέντρωση και την πορεία σωτηρίας”.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ο Άη Βασίλης στο Μαυρονέρι

Γράφει η Μόνικα Σωτηριάδου Κλίμα αισιοδοξίας στα όμορφα χωριά του νομού Κιλκίς μας καθώς ζωντανεύουν και εμπλουτίζονται με ιδέες που […]