Πολιτισμός

Επαναλειτουργεί ο αρχαιολογικός χώρος του Ευρωπού

Από τις 18 Μαϊου 2020 θα επαναλειτουργήσει ο Αρχαιολογικός Χώρος Ευρωπού, καθημερινά (εκτός Τρίτης), 8.00 – 15.30, με ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας για το κοινό και τους εργαζομένους.

Οι επισκέπτες του θα χαρούν έναν ευρύ, καλαίσθητο και φιλικό αρχαιολογικό χώρο με εξαίρετο ορίζοντα θέασης προς το όρος Πάϊκο (στα δυτικά), την λεκάνη του πλατύρροου Αξιού ποταμού και το όρος Μπέλλες (στα βόρεια-βορειοανατολικά).

Η περιήγηση στο χώρο ξεκινά από το νεοσύστατο Κέντρο Ενημέρωσης αρχαίας Ευρωπού, όπου η ‘ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Η ΠΟΛΙΣ’ σύμφωνα με επιγραφική μαρτυρία του 2ου αι. π.Χ., συστήνεται ως ‘ΕΥΡΩΠΟΣ. ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ – ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ’ με υπόκρουση παραδοσιακής μακεδονικής και συριακής μουσικής. Μία εκθεσιακή ενότητα ταξιδεύει τον επισκέπτη ευσύνοπτα στη διαχρονική κατοίκηση της περιοχής από τους προϊστορικούς μέχρι και τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους (5η χιλιετία π.Χ. έως και 6ος/7ος αι. μ.Χ.), στην Ευρωπό του Μύθου και των ιστορικών χρόνων.

Η δεύτερη εκθεσιακή ενότητα του Κέντρου είναι αφιερωμένη στην προσωπικότητα και την ιστορική διαδρομή του γόνου της Ευρωπού, Σελεύκου Α’, του σπουδαιότερου των Διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που έμελλε να γίνει βασιλέας – ηγέτης της Δυναστείας των Σελευκιδών. Η επίσκεψη στο Κέντρο Ενημέρωσης ολοκληρώνεται με την προβολή του animated ιστορικού ντοκιμαντέρ μικρού μήκους (11′ 50″) ‘Σέλευκος Α’ ο Νικάτωρ. Από την Ευρωπό στην ελληνιστική οικουμένη’.

Η περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο συνεχίζεται με επίσκεψη στο χώρο του ρωμαϊκού και παλαιοχριστιανικού νεκροταφείου της αρχαίας Ευρωπού με μνημειώδη και άλλα κτιστά ταφικά σύνολα.

Η Ευρωπός αξίζει την επίσκεψή σας! Χαρείτε την!

Αεροφωτογραφία του αρχαιολογικού χώρου Ευρωπού, στα νότια της ομώνυμης κοινότητας του Δήμου Παιονίας & περιβάλλων χώρος, δυτικά το όρος Πάικο και στο βάθος οι χιονισμένες κορυφες του όρους Βόρρα (16 Απρ 2020, λήψη από Ν-ΝΔ, φωτο: Θάνος Καρτσόγλου)

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Η έκτη καλύτερη

Την έκτη καλύτερη επίδοση σε εθνικό επίπεδο, με ποσοστό 5,27%, κατέγραψε στο Κιλκίς το πρωτοεμφανιζόμενο στα πολιτικά δρώμενα της χώρας […]