Γενικά

Εορτάσθηκε η 101η επέτειος της επικής Μάχης του Κιλκίς


Με την προσήκουσα λαμπρότητα και υπό ευχάριστες καιρικές συνθήκες (ελαφρό δροσερό αεράκι και ευεργετικά μικρά σύννεφα, που μετρίαζαν τον καύσωνα της μεγαλύτερης ημέρας του έτους) το Κιλκίς ετίμησε την 101η επέτειο της επικής Μάχης και απελεύθερωσής του.
Παρά τις επιπτώσεις της παρούσης συγκυρίας σε όλους τους τομείς τηςζωής, συν το χρονικό σημείο της εορτής (πέρυσι τα εκατόχρονα Παρασκευή, φέτος Σάββατο) που ευνοεί, έστω και σύντομες αποδράσεις, η προσέλευση κόσμου υπήρξε αθρόα σε όλες τις εκδηλώσεις, καθώς η κιλκισιώτικη κοινωνία αντιμετωπίζει κατά διαφορετικό τρόπο την επέτειο της 21ης Ιουνίου, στον εορτασμό της οποίας δεν εμφανίζονται τα «παρατράγουδα», που έχουν στιγματίσει εορτασμούς εθνικών επετείων κατά την τελευταία τριετία λόγω αντιδράσεων πολιτών στις συνέπειες της κρίσης.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου 21.6.14 με το καθιερωμένο παιάνισμα του εωθινού και την έπαρση της σημαίας στην λέσχη αξιωματικών φρουράς Κιλκίς.
Ακολούθησε η δοξολογία στον ιερό μητροπολιτικό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην οποία χοροστάτησε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κκ Εμμανουήλ, ενώ στον ίδιο χώρο εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας.
Στην συνέχεια οι εκπρόσωποι των εκκλησιαστικών, πολιτικών, στρατιωτικών και δικαστικών αρχών και διαφόρων φορέων και συλλόγων καθώς και αρκετοί πολίτες μετέβησαν στον χώρο του περικαλλούς Ηρώου της Μάχης του Κιλκίς, όπου αποδόθηκε η προσήκουσα τιμή στην μνήμη των πεσόντων και όλων εκείνων που έδωσαν το «παρών» σ’ αυτήν.
Η σχετική τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση και συνεχίσθηκε με προσκλητήριο νεκρών (η πιό συγκινητική στιγμή κάθε τέτοιας εκδήλωσης με τις ριπές τυφεκίων και πολυβόλου να «συνοδεύουν» κατά διαστήματα την εκφώνηση των ονομάτων), κατάθεση στεφάνων, τήρηση σιγής ενός λεπτού και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο παρακείμενο του Ηρώου μουσείο Μάχης Κιλκίς.
Απο τη είσοδο του ιερού χώρου μέχρι το Ηρώον και το μουσείο, ήταν παρατεταγμένοι στρατιώτες που έκαναν, επισκέπτες και εκπροσώπους αρχών να εκφράσουν τον θαυμασμό τους, καθώς ήταν ενδεδυμένοι και βαμμένοι με χρώματα και είδη – στολές παραλλαγής. Συγκεκριμένα με παραλλαγή αμμώδους ή ακάλυπτου εδάφους, παραλλαγή θαμνώδους – χαμηλής βλάστησης ανάλογως των «χρωμάτων» της φύσης, παραλλαγή νυκτερινής οράσεως και παρακουλούθησης, καθώς επίσης και παραλλαγή υψηλής βλάστησης- δασώδους βλάστησης.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων στον χώρο προ τη λέσχης αξιωματικών φρουράς.
Παρήλασαν καταχειροκροτούμενα τμήματα όλων των κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων του Κιλκίς, αντιπροσωπευτικά τμήματα μαθητιώσας νεολαίας όλων των σχολείων και τμήματα οδηγών και προσκόπων, με την συνοδεία της φιλαρμονικής του δήμου Κιλκίς ενώ η παρέλαση ολοκληρώθηκε με την διέλευση μεγάλου ενόπλου τμήματος της 71ης Α/Μ ταξιαρχίας «Πόντος», με την συνοδεία της στρατιωτικής μουσικής του Γ Σώματος Στρατού.
Στις εκδηλώσεις γιά την 101η επέτειο της επικής Μάχης του Κιλκίς την κυβέρνηση εξεπροσώπησε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Ορφανός.
«Είναι ημέρα γιορτής και μνήμης, καθώς μας θυμίζει πως κάποιοι θυσιάστηκαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι», δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Γ. Ορφανός, αμέσως μετά την παρέλαση και επισήμανε πως το επετειακό μήνυμα είναι επίκαιρο και διαχρονικό. «Ως Πολιτεία, πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας και με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι η περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης θα πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια η Ελλάδα να αποκτήσει και πάλι αυτά που είχε και ακόμα περισσότερα», υπογράμμισε ο κ. Ορφανός.

Περισσότερα

Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας

Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται, την Τετάρτη 28.2.24, οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, αντιτιθέμενοι […]

Δείτε ακόμα