Γενικά

Έντονος προβληματισμός στο δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς γιά την πορεία της πανδημίας

«Η κατάσταση με την πανδημία δεν εξελίσσεται ομαλώς.

Δυστυχώς, επανερχόμαστε στα περυσινά επίπεδα, με τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς, με νοσηλείες μολυσμένων από τον νέο κορωνοϊό, κυρίως ανεμβολιάστων, και με μία σοβαρή κάμψη του εμβολιαστικού προγράμματος».

Σ΄αυτήν την δραματική επισήμανση προέβη ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης κατά την διάρκεια της διά τηλεδιασκέψεως συνεδριάσεως του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς της Τετάρτης 13.10.21.

«Είμαστε πολύ χαμηλότερα», τόνισε ο κ.Κυριακίδης, «από τον μέσο όρο σε επίπεδο περιφέρειας Κ.Μακεδονίας στο ποσοστό εμβολιασμών, κατατασσόμενοι ως περιφερειακή ενότητα πέμπτη επί συνόλου επτά της περιφέρειας. Στην δική μας μόλις το 45,5% των πολιτών είναι πλήρως εμβολιασμένοι».

Ο κ.Κυριακίδης απέδωσε σ’ αυτήν την αιτία την πρόσφατη επίσκεψη του γενικού γραμματέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους στην ΠΕ Κιλκίς, ενώ αναφέρθηκε στην συνάντησή του με αυτόν και εκπροσώπους, αρχών και φορέων καθώς και θεσμικών παραγόντων.

«Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη», είπε ο δήμαρχος Κιλκίς, «κατά την οποία εκφράσαμε ανησυχίες και προβληματισμούς γιά το κλίμα αποθάρρυνσης, σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς, και διατυπώσαμε προτάσεις γιά την αναστροφή του.

Επίσης, περιγράψαμε  στον κ.Θεμιστοκλέους όλες  τις ενέργειες του δήμου γιά την προστασία του γενικού πληθυσμού (κατ΄οίκον εμβολιασμούς, διευκόλυνση μετακινήσεων, ταχείς ελέγχους, εξορμήσεις για εμβολιασμούς) και του ζητήσαμε να μας κρατεί ενήμερους γιά την υγειονομική κάρτα του δήμου Κιλκίς, ώστε να έχουμε σαφή στοιχεία, γιά τα όποια αποτελέσματα ανά δημοτική ενότητα και ανά περιοχή, προκειμένου να γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, με δεδομένο το ότι στον δήμο Παιονίας παρατηρείται χαμηλότερος αριθμός εμβολιασμένων».

«Σε ό,τι αφορά στους αγροτικούς ιατρούς», πρόσθεσε ο κ.Κυριακίδης, «ζητήσαμε να επιστρέψουν στις θέσεις τους, καθώς με τις τακτικές επισκέψεις τους επιτελούν σπουδαίο  έργο στις περιοχές των ακριτικών οικισμών. Ακολούθως, ο κ.Θεμιστοκλέους μας παρακίνησε να παροτρύνουμε τους πολίτες, κατά τις μεταξύ μας συζητήσεις, να εμβολιασθούν, ώστε να πεισθεί και το υπόλοιπο 20% να το πράξει. Τέλος, δήλωσαν, ότι υποστηρίζει οικονομικές δράσεις υπέρ των εμβολιασμών με κινητές υγειονομικές μονάδες και ό,τι άλλο χρειασθεί».

Ο κ.Κυριακίδης ολοκλήρωσε την ενημερωτική αναφορά του με τις από την Τρίτη 12.10.21 «καταδρομικές» εξορμήσεις για εμβολιασμούς σε οικισμούς: «Νομίζω, ότι τα πήγαμε θαυμάσια, καθώς εμβολιάσθηκαν συνολικώς ενενήντα συμπολίτες σε Ν.Αγιονέρι, Μικρόκαμπο, Ν.Σάντα, Χέρσο και ΣΣ Μουριών, ενώ ανεβλήθη γιά άλλη ημέρα ανάλογη εξόρμηση στην Μ.Βρύση λόγω καθυστερήσεως νωρίτερα στην Ν.Σάντα, επειδή υπήρξε αθρόα προσέλευση».

«Έπρεπε να γίνει νωρίτερα»

Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Κιλκίς-Δήμος ΑΞΙΩΝ» Παύλος Τονικίδης: «Βάσει των στοιχείων, που μας παρουσίασαν, πίστευα, ότι βρισκόμαστε σε κάποιο καλό επίπεδο. Φαίνεται, ότι, εν τέλει, οι φορείς του τόπου μας δεν λειτούργησαν σωστά, καθώς ως τόπος δεν καταφέραμε να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία μας, τους πολίτες μας, γιά την χρησιμότητα των εμβολίων. Εδώ η ευθύνη δεν βαρύνει τον κόσμο, ώστε οι αξιωματούχοι της Πολιτείας να μας «δείχνουν το δάκτυλο». Ήλθε, βεβαίως, τώρα ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και δήλωσε , ότι θα μας στηρίξει. Αυτό, δηλαδή, το οποίο έπρεπε να είχε γίνει την ώρα που έπρεπε. Σήμερα είναι πολύ αργά, διότι ήδη και όσοι εμβολιάσθηκαν έφτασαν στο χρονικό όριο των έξι μηνών, που σημαίνει ότι… περνάμε σε άλλη φάση».

«Περισσότερη προσοχή»

Κατόπιν, τον λόγο έλαβε ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «Ενωτική Δύναμη Κιλκίς» Χριστόφορις (Άκης) Πιπερίδης, μιλώντας εκ μέρους του συνδυασμού λόγω απουσίας του επικεφαλής Δημήτρη Τσαντάκη.

Ξεκινώντας από την επίσκεψη Θεμιστοκλέους, ο κ.Πιπερίδης είπε:

«Ας μην γελιόμαστε, περισσότεροι από τους ήδη διενεργηθέντες εμβολιασμούς δεν πρόκειται να διενεργηθούν. Πρέπει να βρεθεί «χρυσή» τομή, χωρίς να διχασθεί ο κόσμος. Φαίνεται, ότι το μέτρο της υποχρεωτικότητας δεν είχε τα αποτελέσματα, που περίμεναν κάποιοι. Αν οι εμβολιασμοί  σταματήσουν εδώ, πρέπει να λειτουργήσουμε προληπτικώς με τις δομές υγείας, τους ελέγχους και ό, τι άλλο ενδείκνυται, για να δούμε πώς θα προφυλάξουμε τον γενικό πληθυσμό.

Ας δείξει το κράτος λίγο περισσότερη προσοχή σ΄ αυτό το θέμα».

«Να προετοιμασθούμε για τα χειρότερα»

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμετέχω-Ο δήμος στα χέρια του πολίτη» Δημήτρης Αγαθόπουλος, χαρακτήρισε ως «μη σωστή» την επικοινωνιακή αντιμετώπιση του θέματος των ανεμβολιάστων: «Ο τιμωρητικός τρόπος», είπε, «με τον οποίο επιβλήθηκε η υποχρεωτικότητα, λειτούργησε «ανάποδα». Είναι δύσκολο να απαντηθεί, πώς θα αναστραφεί αυτή η κατάσταση. Οι προσπάθειες πρέπει να καταβληθούν ποικιλοτρόπως, και σε όλα τα επίπεδα.

Ωστόστο, ο Χειμώνας είναι κοντά, η πανδημία δεν ξέρουμε πώς και σε τι βαθμό θα εξελιχθεί, αν δηλαδή σημειωθεί ύφεση ή επιδείνωση. Όμως, νομίζω, ότι πρέπει να προετοιμασθούμε γιά τα χειρότερα. Πρέπει να υπάρξει πιό ορθολογική και επιστημονική προσέγγιση των δεδομένων, ώστε κάποιος κόσμος να πεισθεί να εμβολιασθεί».

«Θλιβερή εικόνα»

Ο «κύκλος» των επικεφαλής των συνδυασμών «έκλεισε» με τον Αναστάσιο (Σούλη) Καζαντζίδη του συνδυασμού «Κιλκίς-Μαζί μπορούμε»:

«Θλιβερή η «εικόνα» του Κιλκίς όσον αφορά στους εμβολιασμούς. Τα ποσοστά εμβολιασμένων είναι απελπιστικά.

Πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια όλων στο να πεισθούν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες να εμβολιασθούν».

«Παταγώδης αποτυχία»

Τελευταίος ομιλητής επί του θέματος της πανδημίας ήταν ο δημοτικός σύμβουλος Θόδωρος Βαφειάδης:

«Ο κ.Θεμιστοκλέους και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες επισκέπτονται το Κιλκίς και ασχολούνται με το θέμα των εμβολιασμών, επειδή και σ΄ αυτό έχουμε παταγώδη αποτυχία. Είμαστε τελευταίοι, και νομίζω, ότι ασχολούνται με εμάς επειδή κάτι δεν κάναμε καλά. Όταν είχε «ανοίξει» η «πλατφόρμα» εμβολιασμών, είχαμε προτείνει στον δήμαρχο να πράξει τότε αυτά, τα οποία πράττει σήμερα με καθυστέρηση. Τότε, δηλαδή, που ο κόσμος ήταν ανεπηρέαστος και δεν υπήρχαν οι «ψευδείς ειδήσεις», που τον προβλημάτισαν.

Η δημοτική αρχή υπέπεσε σε ένα… «μεγάλο φάουλ».

 

Περισσότερα
Δείτε ακόμα