Πολιτική

Έντονη δυσαρέσκεια του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς κατά του ΦΟΔΣΑ

Την έντονη δυσαρέκσειά τους κατά του φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κ.Μακεδονίας στον οποίο καταλογίζουν “εμπαιγμό και κοροϊδία” όλων των θεσμικών φορέων της αυτοδιοίκησης εξέφρασαν όλες οι πλευρές κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς της Τετάρτης 17.7.19.

Τις αντιδράσεις προκάλεσε το θέμα ημερήσιας διάταξης περί γνωμοδοτήσεως του ΔΣ σχετικώς με το τεχνικό πρόγραμμα έτους 2020 του ΦΟΔΣΑ το οποίο δεν προβλέπει επαρκή χρηματοδότηση του δήμου Κιλκίς για αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που υφίστανται σ’αυτόν όσον αφορά στα απορρίμματα.

Όπως αναφέρθηκε από όλους τους ομιλητές στον ΧΥΤΑ Κιλκίς έχει εξαντληθεί και το δέυτερο “κύτταρο” δηλαδή χωρίς απόθεσης απορριμμάτων με επακόλουθο να μειωθεί η χρονική απόσταση από μεγάλη περαιτέρω όξυνση του προβλήματος αν δεν υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση για την εκτέλεση καταλλήλων έργων.

Παρουσιάζοντας το τεχνικό πρόγραμμα του ΦΟΔΣΑ η αρμόδια αντιδήμαρχος Κατερίνα Γιαννακούλα-Ζιούτα τόνισε ότι το πρόβλημα μπορεί κατ’αρχάς να αμβλυνθεί εφ’όσον δημιουργηθεί σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο Κιλκίς έργο το οποίο χαρακτήρισε ως επιτακτικώς αναγκαίο με τον απερχόμενο δήμαρχο Δημήτρη Σισμανίδη να δηλώνει οτι επίκειται δημοπράτηση του έργου.

Η κ.Γιαννακούλα-Ζιούτα πρόσθεσε οτι επειδή τα απορρίμματα τα διαχειρίζεται πλέον ιδιωτικός φορέας ο δήμος μπορεί μόνο να διατυπώσει γνώμη επί του όλου τεχνικού προγράμματος του ΦΟΔΣΑ. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της “Λαικής Συσπείρωσης” Γιάννης Φαχουρίδης επεσήμανε το ότι η μελέτη για σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων δεν ορίζει που και υπό ποιες προϋποθέσεις θα δημιουργηθεί αυτός. “Όσο για την διαχείρηση των απορριμμάτων όταν ο ΦΟΔΣΑ διαθέτει στον δήμο Κιλκίς μόλις…δέκα χιλιάδες ευρώ απλώς μας κοροϊδεύει”, πρόσθεσε.

Τέλος ο επικεφαλής του συνδυασμού “Δήμος ΑΞΙΩΝ” Παύλος Τονικίδης έκανε λόγο για εμπαιγμό και “σνομπάρισμα” του Κιλκίς από τον ΦΟΔΣΑ προβλέποντας τεράστιο πρόβλημα για τον δήμο και με τον ίδιο τον ΧΥΤΑ. Το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία και εγκρίθηκε κατά πελιοψηφίαν όσον αφορά στην απλή διατύπωση γνώμης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Συνάντηση Σ.Παραστατίδη με τον δήμαρχο Κιλκίς Δ.Κυριακίδη