Πολιτική

Έντονες ανησυχίες από την έξαρση του Μεταναστευτικού (Βίντεο)

Ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει εκ νέου το μεταναστευτικό ζήτημα στην περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, οι οποίες φέρουν πάνω από 1000 μετανάστες και πρόσφυγες στο κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας τις προσεχείς ώρες, ύστερα από την πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΕΑ να μετακινηθούν στην ενδοχώρα 1500 εξ αυτών από το αντίστοιχο κέντρο της Μόριας στην Λέσβο.

Και τούτο διότι μαζί με τους ήδη υπάρχοντες σε Νέα Καβάλα και στην περιοχή των Μουριών ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, αυξάνοντας παράλληλα τις πιθανότητες να επαναληφθούν φαινόμενα τύπου Ειδομένης.

Ετσι κι αλλιώς η θέση του τόπου μας ήταν από την αρχή της εμφάνισης του μεταναστευτικού-προσφυγικού, στην σύγχρονη διάστασή του, ήταν διαχρονικά ως πύλη εξόδου προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη πόλος έλξης, όπως καταγράφεται το τελευταίο διάστημα και από τις αυξημένες συλλήψεις παράτυπων μεταναστών από τα δύο τμήματα συνοριοφυλακής του Κιλκίς στα περάσματα πλησίον της Ειδομένης και των Μουριών και υπάρχουν ανησυχίες για τις εξελίξεις σε γενικότερο επίπεδο δεδομένης και της στάσης της Τουρκίας, που απειλεί με προώθηση στην χώρα μας νέων κυμάτων προσφύγων και μεταναστών.

Τον προβληματισμό του για τα τεκταινόμενα μετέφερε στον εκπρόσωπο του αρμοδίου υπουργείου για τον τομέα της μετανάστευσης Θεόφιλο Αμανατίδη, μετέφερε και ο νέος δήμαρχος Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης στην συνάντηση που είχαν εδώ οι δυό τους στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδος, επισημαίνοντας τα προβλήματα που θα υπάρξουν από την παρουσία 1002 ακόμη μεταναστών στο κέντρο φιλοξενίας στους τομείς της αναλογικότητας σε σχέση με τον τοπικό πληθυσμό, υδροδότησης, καθαριότητας και κυρίως αστυνόμευσης.

Ο τελευταίος τομέας έτσι κι αλλιώς είναι δύσκολος και με την υπάρχουσα κατάσταση και υπάρχει προβληματισμός πόσο θα επηρεασθεί από την παρουσία των νέων αφίξεων, όχι μόνον σε σχέση με την τοπική κοινωνία, αλλά και στις μεταξύ τους σχέση σε ένα κέντρο φιλοξενίας το οποίο εκτός των άλλων στερείται διοικήσεως και πρακτικά λειτουργεί με ευθύνη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων(ΜΚΟ).

Τις αντιρρήσεις τους για τις εξελίξεις οι οποίες φέρουν τους πρώτους 650 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες να αφικνούνται στην Νέα Καβάλα το βράδυ της Δευτέρας εξέφρασαν στον “Μαχητή” και οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής δια στόματος του προέδρου του συλλόγου Παιονίας Θωμά Καρυπίδη και του κτηνοτρόφου και προέδρου της τοπικής κοινότητας Λιμνοτόπου Λάμπρου Σκαντζούρη, επισημαίνοντας τις ελλείψεις στο νερό, αλλά και το γεγονός ότι ο χώρος της νέας εγκατάστασης είναι χαρακτηρισμένος ως βοσκότοπος και πιθανόν να μην μπορεί να δηλωθεί αναλόγως.

Για τις εξελίξεις ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης στο περιθώριο των δημαιρεσιών της Κυριακής 1.9.19 δηλώνοντας παράλληλα την πρόθεση να στείλει προς τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές επιστολή επισημαίνοντας τα ζητήματα που θα προκύψουν, αφήνοντας ταυτοχρόνως το ενδεχόμενο και ανάλογα με τις εξελίξεις την οργάνωση σχετικής σύσκεψης με την συμμετοχή όλων των φορέων του δήμου.

Τα περί εικοσαήμερης περίπου παραμονής των μεταναστών και προσφύγων στο κέντρο δεν φαίνεται να διασκεδάζουν τις ανησυχίες των παραγόντων, όχι μόνον διότι στο πρόσφατο παρελθόν έχουν διαψευσθεί σε ότι αφορά την κατάργηση του κέντρου φιλοξενίας, αλλά και διότι υπάρχουν ισχυρές επιφυλάξεις στο κατά πόσον η παρούσα αποσυμφόρηση των νησιών από τους υπεράριθμους μετανάστες με την μετακίνηση τους στην ενδοχώρα, δεν χρειασθεί να επαναληφθεί και στο άμεσο μέλλον, με ότι αυτό συνεπάγεται.

«Προσωρινή εγκατάσταση»
Γιά το θέμα εκδόθηκε την Δευτέρα 2.9.19 από το υπουργείο προστασίας του πολίτη η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Στο πλαίσιο εφαρμογής των αποφάσεων της συνεδρίασης του ΚΥ.Σ.Ε.Α., που διεξήχθη το Σάββατο 31 Αυγούστου 2019, πραγματοποιείται σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου 2019, η μεταφορά περισσότερων από 1.400 προσφύγων και μεταναστών από το κέντρο υποδοχής της Μόριας σε δομές φιλοξενίας της Β. Ελλάδας.

Ήδη το πρώτο πλοίο, με περισσότερους από 600 επιβαίνοντες αναχώρησε από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό την Θεσσαλονίκη.

Θα ακολουθήσει δεύτερο πλοίο το απόγευμα με 800 περίπου επιβαίνοντες.

Χίλιοι περίπου από τους μετακινούμενους θα εγκατασταθούν στην δομή της Νέας Καβάλας, σε περισσότερες από 200 κατάλληλα διασκευασμένες σκηνές. Οι υπόλοιποι θα εγκατασταθούν σε διαφορές δομές της Β. Ελλάδας
Η μετακίνηση από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις δομές φιλοξενίας πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) και στη διάρκεια του ταξιδιού, κατάλληλο προσωπικό θα παρέχει υποστήριξη στους μεταφερόμενους.

Η εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στη δομή της Νέας Καβάλας είναι προσωρινή και πριν το τέλος του μήνα θα μεταφερθούν σε νέα δομή, της οποίας η κατασκευή ολοκληρώνεται.

Για το διάστημα της παραμονής τους στην Νέα Καβάλα, οι όποιες επιβαρύνσεις στην τοπική κοινωνία σε θέματα καθαριότητας, παροχής υπηρεσιών υγείας και νερού θα αντιμετωπιστούν άμεσα».

Περισσότερα

Β.Ρόκος: «Fly Over- Οι Θεσσαλονικείς έχουν πληρώσει πολλές φορές το τίμημα να παίρνουν άλλοι αποφάσεις για την πόλη»

Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Πρωτοβουλία Κατοίκων Μαλακαπής, Πυλαίας, Κρυονερίου, ο Σύνδεσμος Κωνσταντινοπολιτών, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης και η […]

Δείτε ακόμα