Πολιτική

Ανησυχίες γιά το μεταναστευτικό μετά τις προθέσεις των Σκοπιανών να περιορήσουν την ροή τους

Την εμπλοκή των στρατιωτικών δυνάμεων στην φύλαξη των συνόρων κυρίως με την Ελλάδα εξήγγειλε κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Γευγελή ο Πρόεδρος της χώρας των Σκοπίων Γκεόργκι Ιβάνωφ.

Μία απόφαση, η οποία εφ’ όσον τεθεί σε πρακτική εφαρμογή, αναμένεται να οξύνει περαιτέρω τα έτσι κι αλλιώς οξυμένα προβλήματα, που σχετίζονται με το μεταναστευτικό ζήτημα και τις αυξημένες συσσωρεύσεις προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή των Ευζώνων και της Ειδομένης, που εδώ και καιρό αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Μία τέτοια κίνηση θα περιορίσει την έως τώρα ροή προσφύγων και μεταναστών προς την γείτονα χώρα, που από την ημέρα της ψήφισης του νόμου γιά το άσυλο (στις 18 Ιουνίου 2015), σύμφωνα με τον οποίο όποιος μετανάστης εισέρχεται στα Σκόπια λαμβάνει αυτομάτως τριήμερη άδεια παραμονής, κατά την διάρκεια της οποίας μπορεί να κινείται ελεύθερα, και το τέλος να εγκαταλείπει την χώρα, ανέρχεται στους 14.000 μετανάστες.

Κάτι το οποίο αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις έτσι κι αλλιώς δύσκολες συνθήκες, που σχετίζονται με την διαβίωση των μεταναστών που η έως τώρα αντιμετώπισή τους εξαντλείται στην εθελοντική προσπάθεια φορέων και κατοίκων της περιοχής και λιγότερο των κρατικών φορέων που ως συνήθως περισσότερο συσκέπτονται και λιγότερο ενεργούν.

Βεβαίως η κίνηση αυτή του προέδρου των Σκοπίων δεν ξενίζει, καθώς έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων πρωτοβουλιών και από άλλες χώρες βορειότερα των Σκοπίων, όπως της Σερβίας και Ουγγαρίας γιά αυστηριοποίηση των μέτρων κατά της ανεξέλεγκτης εισόδου στις χώρες των και συνδέεται επί της ουσίας με την λογική της αντιμετώπισης του οξυμμένου μεταναστευτικού προβλήματος από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αυτή έχει εξαγγελθεί από πλευράς του Έλληνα αρμοδίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Και μπορεί η χώρα μας επί της ουσίας να έπαιξε τον ρόλο του διαμετακομιστή των χιλιάδων μεταναστών σφυρίζοντας ουσιαστικώς αδιάφορα επί του μείζονος θέματος ποντάροντας ουσιαστικώς στην «εξαγωγή» του, όμως τώρα με βάση και τα νέα δεδομένα πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπη με τις δικές της επιλογές, αν δεν μπορέσει με την σειρά της, πράγμα δύσκολο λόγω της υφής των θαλάσσιων συνόρων της, να ελέγξει την ροή μεταναστών στην Ελλάδα.

Και τούτο, διότι εάν η εφαρμογή της εξαγγελίας του προέδρου των Σκοπίων «μπλοκάρει» ουσιαστικώς την έξοδο των μεταναστών από την χώρα μας η συνέχιση ροής εισόδου των στους σημερινούς ρυθμούς θα δημιουργήσει εκρηκτικές καταστάσεις με συνέπειες που είναι δύσκολο να μετρηθούν στην παρούσα στιγμή.

Περισσότερα

Αποχώρησε από το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς η παράταξη του Θ.Βαφειάδη – Δεν εξελέγη «Συμπαραστάτης του δημότη»

Ανεπιτυχής αποδείχτηκε η εκλογή «Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης» στο δημοτικό συμβούλιο του Κιλκίς ως τελευταίο θέμα που πραγματοποιήθηκε […]

Δείτε ακόμα