Πολιτική

Ένταση στο δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς γιά τα κακώς καταβληθέντα προνοιακά επιδόματα

Ένταση προκλήθηκε στην συζήτηση επί του θέματος της απαίτησης επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων προνιακών επιδομάτων σε πολίτες του νομού, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς της Τετάρτης 31.10.18.

Το θέμα σχετίζεται με την προ δεκαετίας περίπου πανελλήνια υπόθεση της παράτυπης ή και παράνομης καταβολής τέτοιων επιδομάτων σε πολίτες, που δεν τα εδικαιούντο.

Μετά τον προκληθέντα θόρυβο η Πολιτεία είχε αναθέσει το 2011 στην τότε «καποδιστριακή» τοπική διοίκηση την αρμοδιότητα γιά είσπραξη των αχρεωστήτως καταβληθέντων επιδομάτων, μετά την εκ μέρους της λήψη απόφασης γιά επιστροφή τους, με βασικά εκτελεστικά όργανα τους μητροπολιτικούς δήμους κάθε νομού, εν προκειμένω δε τον δήμο Κιλκίς.

Στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης είχε ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των εν λόγω δήμων να διενεργήσουν ελέγχους, προκειμένου ακριβώς να διαπιστωθεί ποιά επιδόματα χορηγήθηκαν νομοτύπως και ποιά όχι.

Πράγματι, η αρμόδια υπηρεσία κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας του δήμου Κιλκίς ξεκίνησε αμέσως την διενέργεια ελέγχων, συναντώντας αρχικώς αρκετές δυσκολίες λόγω της τότε γραφειοκρατίας.

Όπως, όμως, ανέφεραν οι προϊστάμενες των τομέων της εν λόγω υπηρεσίας Στέλλα Ξάκη και Μαρία Τασίδου, η διαδικασία προχώρησε με ταχύτερους ρυθμούς από το 2015, όταν η υπηρεσία απέκτησε άμεση πρόσβαση στα «εργαλεία» που εξασφαλίζουν ακρίβεια στους ελέγχους.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι γιά έγγραφό της του 2012 με λεπτομέρεις αναφορές στο θέμα των ελέγχων, έλαβε απάντηση …το 2017 κάτι το ενδεικτικό τρόπου λειτουργίας της κεντρικής διοίκησης.

«Οι περισσότεροι στην Παιονία»
Ειδικότερα σε σχέση με τον νομό Κιλκίς, το θέμα αφορά σε αρκετούς πολίτες, στην πλειονότητά τους κατοίκους του σημερινού δήμου Παιονίας, καθώς, όπως τόνισε η κ. Ξάκη, οι έλεγχοι έδεικαν, ότι κακώς χορηγήθηκαν σ’ αυτούς διάφορα προνοιακά επιδόματα.

Συμφώνως δε προς την ισχύουσα νομοθεσία, επιβάλλεται στον μεν δήμο Κιλκίς να ζητήσει επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών προνοιακών επιδομάτων από τους συγκεκριμένους πολίτες και να τα εισπράξει, στο δε δημοτικό συμβούλιο να λάβει σχετική απόφαση, ώστε με την σειρά της να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση η Πολιτεία.

Ποικίλες αντιδράσεις
Όπως ήταν φυσιολογικό, το θέμα προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.
Τοποθετούμενος επ’ αυτού ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Καραμπίδης διερωτήθηκε πώς ανέκυψε το θέμα και πώς πρέπει να το διαχειρισθεί ο δήμος Κιλκίς: «Δηλαδή, πρέπει να διερευνήσουμε τι επιδόματα χορηγήθηκαν την τελευταία εικοσαετία και να ζητήσουμε επιστροφή των χρημάτων;

Και πώς πρέπει να διαχειριζόμαστε εμείς ως δήμος τέτοια θέματα. Φρονώ, ότι η υπόθεση πρέπει να παραπεμφθεί στα διοικητικά δικαστήρια, και η λύση να δοθεί από αυτά. Ο κάθε αιρετός προορίζεται να εκπροσωπεί την τοπική κοινή γνώμη, και όχι να εκτελεί εντολές της κεντρικής διοίκησης, ψηφίζοντας ό,τι αυτή του επιβάλλει, όπως ίσως θα ήθελαν κάποιοι».

Με την σειρά του ο δημοτικός σύμβουλος επίσης της μείζονος μειοψηφίας έθεσε το ερώτημα, αν υπάρχουν και στον νομό πολίτες που «έλαβαν προνοιακό επίδομα «βαρειάς» αναπηρίας, χωρίς να είναι ανάπηροι».

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» της ελάσσονος μειοψηφίας Γιάννης Φαχουρίδης, που εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κεντρικής διοίκησης: «Έχει ανακύψει ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα με υπαιτιότητα του κράτους, που ανέχθηκε επί μακρόν την καταβολή επιδομάτων σε μη δικαιούχους. Τώρα είναι πολύ δύσκολο να ζητεί η τοπική διοίκηση τα χρήματα αυτά πίσω. Σκεφθείτε, ότι στον νομό το συνολικό ποσό των καταβληθέντων προνοιακών επιδομάτων ανέρχεται σε 246.000 ευρώ».

Ευθύνες στην Πολιτεία επέρριψε και ο δημοτικός συμβουλος Νίκος Τατίδης: «Πιστεύω, ότι εδώ στον τόπο μας, όλοι όσοι έλαβαν προνοιακά επιδόματα τα έλαβαν νομοτύπως, και δεν μπορεί να τους καταλογισθεί «πονηριά» ή «επιτηδιότητα». Για όλα ευθύνεται η Πολιτεία, και είναι αυτή, που πρέπει να προβεί σε ρύθμιση του θέματος».

«Να επιδείξουμε ευαισθησία»
Στην συνεδρίαση παρέστη ο δημοτικός σύμβουλος Παιονίας Γιάννης Αλίρης, ο οποίος και τοποθετήθηκε επί του θέματος, ως προερχόμενος από την περιοχή στην οποία κατοικεί ο μεγαλύτερος αριθμός πολιτών, που εισέπραξαν αχρεωστήτως διάφορα προνοιακά επιδόματα.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Αλίρης είπε τα εξής:

«…Το θέμα μας ταλανίζει πολύ καιρό. Όπως οι υπηρεσίες πρόνοιας του δήμου Κιλκίς επέδειξαν υψηλό αίσθημα ευθύνης αλλά και ευαισθησία. Πρέπει, ωστόσο, να τονίσω, ότι δεν υπήρξε δόλος από κανένα από εκείνους που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα. Όλοι κινούνται με βάση το τι ίσχυε ή προβλεπόταν κάθε εποχή.

Εμείς, είτε ως δήμος είτε ως κοινότητα απλώς βοηθούμε τους ανθρώπους αυτούς, να ακολουθήσουν την όποια διαδικασία. Κάποια στιγμή η Πολιτεία ζήτησε την διενέργεια ελέγχου. Διαπιστώθηκε, ότι κάποιοι κακώς ενεγράφησαν στον τότε ΟΓΑ, κάτι που προβλεπόταν τότε, προκειμένου να λάβουν προνοιακά επιδόματα. Ένεκα πλάνης δήλωσαν, ότι δεν ήταν ασφαλισμένοι».

Ο κ. Αλίρης ζήτησε να μην θεωρηθεί η εισήγησή του ως «παρέμβαση στο έργο των υπηρεσιών πρόνοιας του δήμου Κιλκίς», προσθέτοντας: «Απλώς προσπαθούμε να εξεύρουμε και να δώσουμε την πλέον ενδεδειγμένη λύσυ, δεδομένων των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί. Πρέπει να επιδείξουμε την μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία και ευελιξία, ως προς την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ακανθώδους αυτού κοινωνικού προβλήματος».

Τέλος, ο κ. Αλίρης κατέθεσε σειρά διατάξεων με γενικές κατευθυντήριες γραμμές γιά περιπτώσεις σαν την συγκεκριμένη και απηύθυνε έκκληση προς το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς «να μην προσηλωθεί στην τυπική διαδικασία και να σταθεί στο πλευρό αυτών των ανθρώπων».

«Εσείς αρνηθήκατε»
Στον κ. Αλίρη απάντησε ο γενικός γραμματέας του δήμου Κιλκίς Γιώργος Γαβριηλίδης, δήμαρχος του άλλοτε «καποδιστριακού» δήμου Κρουσίων (Κρουσσών): «Ο κ. Αλίρης έχει δίκαιο ως προς την κοινωνική παράμετρο του θέματος. Όμως, το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς καλείται να αποφασίσει, με βάση τι ορίζει η θεσπισμένη από την Πολιτεία νομοθεσία γι’ αυτήν την περίπτωση.

Κύριε Αλίρη, εσείς, ως δήμος Παιονίας, αρνηθήκατε την διαχείριση αυτών των επιδομάτων. Γιατί, πάντα ως δήμος Παιονίας, δεν επωμίζεσθε το βάρος, το οποίο επωμίζεται γιά το σύνολο του νομού Κιλκίς;».

Τέλος, όσον αφορά σε πρόταση του κ. Αλίρη να διαγραφούν δηλώσεις, που είχαν υποβάλει οι εισπράξαντες προνοιακά επιδόματα προς τον τότε ΟΓΑ, ώστε να αρθεί ένας από τους λόγους ακυρότητας της καταβολής, η κ. Ξάκη διευκρίνησε, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου, κάτι το οποίο επίσης δεν προβλέπεται.

Εν συνεχεία το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς κατ’ εφαρμογήν της ισχύουσας νομοθεσίας ενέκρινε κατά πλειοψηφίαν την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών προνοιακών επιδομάτων, «πετώντας» ουσιαστικώς το «μπαλλάκι» προς την πλευρά της Πολιτείας, προκειμένου να λάβει αυτή την όποια τελική απόφαση.

Περισσότερα

Τον Κιλκισιώτη νέο διοικητή του 424 ΓΣΝΕ ταξίαρχο Α. Μιχαηλίδη επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της ΔΕΕΠ Κιλκίς της ΝΔ

Τον Κιλκισιώτη νέο διοικητή του 424 γενικού στρατιωτικού νοσοκομείου εκπαιδεύσεως (424 ΓΣΝΕ), στην Θεσσαλονίκη, ταξίαρχο Απόστολο Μιχαηλίδη επισκέφθηκε εθιμοτυπικώς αντιπροσωπεία […]

Δείτε ακόμα

Πόντιος και… δεν το «κρύβει»

Ήλθε γιά περιοδεία στον νομό ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης. Η αρχή έγινε από την […]