Πολιτική

Ενστάσεις και κριτική για τις κατ΄ευθείαν αναθέσεις στο δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς (Βίντεο)

Στο «σκοπευτικό» της κριτικής της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς βρέθηκαν κατά την συνεδρίασή του της Τετάρτης 10.6.20 οι εκ μέρους της διοικήσεως του δήμου κατ΄ευθείαν αναθέσεις έργων κόστους μέχρι 24.800 ευρώ.

Οι σχετικές αναφορές ξεκίνησαν από τον επικεφαλής του συνδυασμού «Κιλκίς- Δήμος ΑΞΙΩΝ» Παύλο Τονικίδη, που ζήτησε ενδελεχή ενημέρωση για καθεμία από αυτές, προκειμένου το δημοτικό συμβούλιο να τοποθετηθεί πάνω σε ό,τι αφορά στην σκοπιμότητα και χρησιμότητά τους. Στο θέμα αναφέρθηκε κατόπιν ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ενωτική Δύναμη Κιλκίς» Δημήτρης Τσαντάκης, ο οποίος τόνισε, ότι για αρκετά έργα ήταν δυνατή η διενέργεια «μικρών» διαγωνισμών με μικρότερα ποσά, ενώ υπενθύμισε παραδείγματα κατ΄ευθείαν αναθέσεων εξ ιδίων κονδυλίων του δήμου για έργα σε κοινότητες με διαφορετικές ανάγκες.

«Αιχμές» άφησε ο σύμβουλος του συνδυασμού «Κιλκίς-Δήμος ΑΞΙΩΝ» Θόδωρος Βαφειάδης, θέτοντας το ερώτημα γιά τους λόγους, για τους οποίους η περιοχή του πρώην δήμου Κρουσσών κηρύχθηκε κατά τις ημέρες του Πάσχα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης: «Μήπως για να γίνουν…κατ’ ευθείαν αναθέσεις για διάφορα έργα, αντί της διενέργειας διαγωνισμών;» διερωτήθηκε.

Ο σύμβουλος του ιδίου συνδυασμού Βασίλης Καραμπίδης υποστήριξε, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι κατ’ ευθείαν αναθέσεις είναι πρακτική χρήσιμη για λόγους παράκαμψης γραφειοκρατικών «εμποδίων», ταχύτητας και ευελιξίας. «Δεν ισχύει, όμως, για όλες», συμπλήρωσε. «Ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι κατ’ ανάγκην και ηθικό ή σωστό» ήταν η επισήμανση του συμβούλου του ιδίου συνδυασμού Κώστα Ζώτου, που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο της τοποθέτησης αλεξικεραύνων συστημάτων σε σχολεία σημειώνοντας: «Να εκτελεσθούν έργα και με άλλους τρόπους από τις κατ’ ευθείαν αναθέσεις ώστε να εγκατασταθούν αλεξικέραυνα σε όλα τα σχολεία».

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο δήμαρχος Δημήτρης Κυριακίδης χαρακτήρισε τις κατ’ευθείαν αναθέσεις σύννομες ως βασιζόμενες επί πράξεων νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ).
«Οι αόριστες αναφορές στο θέμα», τόνισε ο κ.Κυριακίδης, «διατυπώνονται για επικοινωνιακές εντυπώσεις και προσβάλλουν διοίκηση του δήμου, δημοτικό συμβούλιο και κοινό νου. Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοιαν θέμα παρέκκλισης της διοίκησης του δήμου από τα εκ του νόμου οριζόμενα».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην κατ’ ευθείαν ανάθεση του έργου της τοποθέτησης αλεξικεραύνων σε σχολεία δημοτικών κοινοτήτων, δήλωσε ότι το έργο προέβλεπε αυτήν σε δύο σχολεία κάθε κοινότητας «άρα δεν υπήρξε» όπως τόνισε «άνιση μεταχείριση», θέση στην οποία άσκησε κριτική ο κ. Τσαντάκης, κάνοντας λόγο για επιβεβαίωση της δικής του: «Όπως και αν το διατυπώσει ο κ. δήμαρχος, η ουσία είναι, ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση η επιλογή της κατ’ ευθείαν αναθέσεως δεν κάλυψε τις ανάγκες όλων των σχολείων, άρα μπορούσε να υπάρξει άλλη επιλογή, ώστε να τοποθετηθούν αλεξικέραυνα σε όλα τα σχολεία», τόνισε ο κ. Τσαντάκης.

«Η ενημέρωση του δημάρχου στο έμοιαζε με… απολογισμό τριμήνου

Με αναφορές του δημάρχου Δημήτρη Κυριακίδη στα όσα τεκταίνονταν στον δήμο κατά την διάρκεια του «απαγορευτικού» για την ανάσχεση της διασποράς του νέου κορωνοϊού ξεκίνησε η πρώτη μετά από αυτό… σχεδόν κανονική συνεδρίαση του δημοτικού συβουλίου Κιλκίς που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10.6.20 στο δημοτικό κατάστημα με τήρηση μέτρων ασφαλείας.

Ωστόσο οι αναφορές του κ. Κυριακίδη ήταν διατυπωμένες κατά τρόπο που παρέπεμπε σε… εκλογοαπολογιστική συνέλευση σωματείου με παράθεση αχρείαστων λεπτομερειών για κάθε αναπτυχθείσα δραστηριότητα κατά το προαναφερθέν διάστημα! Ήταν ένας τρόπος παρουσίασης που έδωσε «λαβή» για «αιχμηρά» σχόλια από συμβούλους της μειοψηφίας.

Έτσι ο επικεφαλής του συνδυασμού «Κιλκίς-Δήμος ΑΞΙΩΝ» Παύλος Τονικίδης είπε οτι αυτό το οποίο «μετρά» δεν είναι αυτές καθαυτές οι δραστηριότητες αλλά το μετρήσιμο αποτέλεσμά τους και η ανταποδοτικότητά τους για το τόπο κάτι που δεν έχει φανεί ακόμη.

«Αν οι δραστηριότητες δεν έχουν αντίκρουσμα» τόνισε ο κ. Τονικίδης «τότε απλώς εξυπηρετούν επικοινωνιακούς σκοπούς».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιάννης Φαχουρίδης χαρακτήρισε την παράθεση της δραστηριότητας της διοίκησης του δήμου κατά την διάρκεια του «απαγορευτικού» ως… «απολογισμό τριμήνου» και μάλιστα «ενός τριμήνου απαξίωσης του δημοτικού συμβουλίου όπου το «όχι» γινόταν «ναι» ελλείψει… άλλης προτάσεως εκεί που άλλοι λειτούργησαν με τηλεδιασκέψεις.

Και πρόσθεσε: «Εμείς ως δήμος Κιλκίς υστερούμε δραματικώς σε οργάνωση. Θα πρέπει να μεριμνήσουμε για αυτήν εν όψει και του ότι η θέση και ζώνη επαγγελματιών και εργαζομένων του τόπου έγινε δυσκολότερη.

Η ελάφρυνση τους με μείωση των τελών και άλλες διευκολύνσεις θα είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση» τόνισε ο κ. Φαχουρίδης.

Τέλος ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «Κιλκίς- Δήμος ΑΞΙΩΝ» Θόδωρος Βαφειάδης ανέφερε μεταξύ άλλων οτι τα λεχθέντα από τον κ. Κυριακίδη «δημιούργησαν την αίσθηση», «ότι βρισκόμαστε σε… άλλο δήμο!».

Περισσότερα

Στ.Παραστατίδης: Τρεις προτάσεις για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης στη χώρα και την αναδιανομή του πλούτου

Παρουσίασε στοιχεία για το φορολογικό πλαίσιο στη χώρα, αλλά και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ Στο κάδρο της πολιτικής επικαιρότητας φαίνεται […]

Δείτε ακόμα