Πολιτική

Ενός κακού μύρια έπονται

Γράφει ο Χριστόφορος Τουτουντζίδης*

Η συμφωνία περί του ονοματολογικού με τα Σκόπια υπογράφηκε και πλέον θα δεσμεύει κάθε κυβέρνηση στο μέλλον. Το διπλωματικό κόστος μιας μονομερούς αποχώρησης θα είναι δυσβάστακτο και μεγαλύτερο από το κόστος αυτής της τωρινής συμφωνίας.

Και το μέγα δυστύχημα είναι ότι πρόκειται για μια κάκιστη συμφωνία καθώς από τα πέντε πιθανά ονόματα επιλέχθηκε εκείνο της Βόρειας Μακεδονίας, που δημιουργεί από μόνο του μελλοντική εκκρεμότητα.

Και επειδή όλα θα κριθούν στον ιστορικό χρόνο, άρα σε δεκαετίες από σήμερα, θυμίζω από την παγκόσμια ιστορία την κατάληξη αντίστοιχων ονοματοδοσιών και γεωγραφικών καταρχήν διαιρέσεων, που ουδεμία άντεξε χρονικά, Βόρειο – Νότιο Βιετνάμ, Κορέα, Υεμένη, Σουδάν , Ιρλανδία κλπ.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιτύχει το Νέα Μακεδονία, που θα αποκαθιστούσε περισσότερο την αλήθεια και θα έκλεινε το αρρύθμιστο θέμα του Νότου, που από μόνοι μας ανοίξαμε με την «επιτυχή» επιλογή των νεόκοπων Κίσιγκερ. Αντί αυτού όμως δεχθήκαμε το χειρότερο και ταυτόχρονα γλώσσα και έθνος μακεδονικό για τους βόρειους γείτονες.

Παράλληλα ενώ αυτοί κερδίζουν τόσα με την καταρχήν συμφωνία παίρνουν επίσης άμεσα είσοδο στο ΝΑΤΟ και ΕΕ χωρίς καν οριστικοποίηση της συμφωνίας και αλλαγή του Συντάγματος. Γιατί μην γελιόμαστε η πρόσκληση για ένταξη που θα λάβουν και η έναρξη των διαδικασιών δεν πρόκειται να ανακοπεί επ’ ουδενί. Ο κύβος ερρίφθη.

Η συμφωνία λοιπόν είναι κάκιστη, ανιστόρητη καθώς αγνοεί την Βαλκανική πραγματικότητα δύο αιώνων * (βρε ένα θέμα που το έχουν αυτά τα παιδιά με την πραγματικότητα και τις αυταπάτες!) και η διαπραγμάτευση αποτυχία καθώς την έκαναν άνθρωποι με σκοπό την εκμετάλλευση της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας και όχι το εθνικό συμφέρον σε 20-30 χρόνια.

Ταυτόχρονα πολιτικά ασπόνδυλα όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης και λοιποί αποτυχόντες πολιτικοί έδωσαν μια γεύση του τι σημαίνει νέο, όπως άλλωστε και οι γιαλαντζί εθνικό λαϊκιστές των Συριζανελ.

Λοιπόν ας μάθουμε όλοι από τα λάθη μας και ας πάψουμε να πέφτουμε διαρκώς από τα σύννεφα της φαιδρότητας μας που αποτυπώνεται πλήρως στη Βουλή. Καθ’ εικόνα και ομοίωση μας!
*Δικηγόρος

Περισσότερα
Δείτε ακόμα