Πολιτική

Ενωμένη η αυτοδιοίκηση ζητά δημοψήφισμα τώρα για το ζήτημα των Σκοπίων

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

«Ο λόγος στους Έλληνες» μέσω της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος ήταν το «γενικό πρόσταγμα» στην κοινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και των αντίστοιχων δημοτικών συμβουλίων των 38 δήμων, που ευρίσκονται στην επικράτειά της, και με την παρουσία αναλόγων εκπροσώπων από τις λοιπές περιφέρειες της Μακεδονίας (Δυτικής, Ανατολικής και Θράκης) και εκπροσώπων διαφόρων τοπικών φορέων (ιερέων μητροπόλεων, πανεπιστημίων, επιμελητηρίων κ.ά.), που έλαβε χώρα σε κεντρική αίθουσα ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης κατάμεστη από συμμετέχοντες την Τετάρτη 27-6-18 και είχε ως μοναδικό θέμα την πρόσφατη συμφωνία με τα Σκόπια.

Ανάμεσά τους και ένας σημαντικός αριθμός παραγόντων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων περιφερειακής μας ενότητας με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάχη Ανδρέα Βεργίδη, τους δημάρχους Κιλκίς Δημήτρη Σισμανίδη και Παιονίας Χρήστο Γκουντενούδη, τους προέδρους των δημοτικών συμβουλίων Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη και Παιονίας Ιωάννη Παπαδόπουλο που με την παρουσία τους επικύρωσαν την απόφαση ότι η συμφωνία των Πρεσπών «είναι αντίθετη όχι μόνο στα συμφέροντα της χώρας αλλά στην ιστορία και την αλήθεια», όπως χαρακτηριστικώς ανέφερε στην ομιλία του ο εκ των ομιλητών της κοινής σύσκεψης δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης.

Μία επιλογή, που επί της ουσίας επιβεβαιώνει τον θεμέλιο λίθο λειτουργίας της Δημοκρατίας την λαϊκή κυριαρχία, που δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την όποια ευκαιριακή κυβερνητική πλειοψηφία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, όπως χαρακτηριστικώς τονίσθηκε από αρκετούς λοιπούς ομιλητές στις τοποθετήσεις τους, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της περιφερειακής ένωσης δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, που μαζί με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα συνδιοργάνωσαν την κοινή σύσκεψη.

Την αντίθεσή τους με την συμφωνία των Πρεσπών (της Μεγάλης Πρέσπας) εξέφρασαν από του βήματος των ομιλητών, πέρα των προαναφερθέντων όλοι όσοι έλαβαν τον λόγο στην σύσκεψη μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της ένωσης περιφερειών Ελλάδος (ΕΠΕ) και περιφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Αγοραστός, ο πρόεδρος της κεντρικής ένωσης δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, οι περιφερειάρχες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Μέτιος και Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, με τον κ.Τζιτζικώστα να τονίζει χαρακτηριστικώς μεταξύ άλλων: «Δεν δεχόμαστε τετελεσμένα.

Δεν δεχόμαστε σε καμμιά περίπτωση και για κανένα λόγο να παραδώσουμε στα Σκόπια «μακεδονική» ταυτότητα, εθνικότητα, γλώσσα και όνομα». Παραλλήλως επεσήμανε τις κυβερνητικές ευθύνες στο επίμαχο ζήτημα, αναφέροντας: «Δεν θα αφήσουμε οι Πρέσπες να γίνουν το Βατερλώ της χώρας, Βατερλώ θα γίνουν για εκείνους που υπέγραψαν την «συμφωνία». Και τώρα είναι η ώρα της ευθύνης».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ομιλίες των προέδρων των ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και δημάρχων Αλεξανδρούπολης Ιωάννη Λώλου,του οποίου η τοποθέτηση έκανε ιδιαίτερη αίσθηση, και του συναδέλφου του της Δυτικής Μακεδονίας Ιωάννη Βοσκόπουλου, αλλά και των διαφόρων δημάρχων Καστοριάς Ανέστη Αγγελή, του μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κκ.Βαρνάβα, που μίλησε ως εκπρόσωπος των ιεραρχών, του προέδρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Βασίλη Παππά που εκτός των άλλων, προανήγγειλε ένα σύνολο δράσεων με στόχο την πίεση για την μη κύρωση της συμφωνίας στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Χαρακτηριστικότερες ήταν οι αναφορές του δημάρχου Συντικής Φώτη Δομουχτσίδη ο οποίος επισημαίνοντας τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για την ονομασία όλων των πλατειών στους οικισμούς του δήμου με το όνομα «Μακεδονία» και την χρήση του όρου «Σκόπια» για την γειτονική χώρα σε ενδοδημοτικό επίπεδο εγγράφων, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει «ότι οι «κόκκινες γραμμές» δεν τραβιούνται με μια πέννα, αλλά με το αίμα των προγόνων μας στους αγώνες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας» και που μαζί με την άκρως ανθρωπιστική συναισθηματική αλλά και πολιτική τοποθέτηση της αντιπεριφερειάρ- χου Θεσσαλονίκης και Ολυμπιονίκη Βούλας Πατουλίδου προσέδωσαν το πιο χαρακτηριστικό κλίμα στην κοινή σύσκεψη.

Στην κοινή σύσκεψη πλην των όσων προαναφέρθηκαν, από την περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς παρευρέθησαν ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κκ. Δημήτριος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Παύλος Θωμαΐδης και Μιχαλία Καραμισάκη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κιλκίς Γιάννης Δημητριάδης, Νίκος Ιντζέλης, Θεόδωρος Βαφειάδης, Γιάννης Τσογγίδης, Πρόδρομος Πεντζερετζής και Παιονίας Αιμίλιος Δεβενζόπουλος, Δημήτριος Μπαβέλης, Αθανάσιος Τζούρτζος, Γιάννης Αλίρης, Γιώργος Φράγκος, Κωνσταντίνος Μεμετζής, Κωνσταντίνος Σιωνίδης, Σόνια Συμεωνίδου, Γαρυφαλλιά Καρβουνιάρη, Γιάννης Συμεωνίδης και Τριαντάφυλλος Ναλμπάντης και ο πρόεδρος της δημοτικής ενότητας Πολυκάστρου Παναγιώτης Γκατίδης.

«Δημοψήφισμα»
Ειδικότερα η διευρυμένη συνεδρίαση ενέκρινε το ακόλουθο ψήφισμα:

«Η «συμφωνία των Πρεσπών» (17.6.2018) συνιστά πολύ σοβαρή διπλωματική και εθνική ήττα και είναι επιζήμια για τα συμφέροντα και το μέλλον της χώρας και των Ελλήνων πολιτών.

Καμιά ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν είχε αναγνωρίσει «μακεδονική» εθνότητα ή «μακεδονική» γλώσσα, που συνιστούν τη ρίζα του αλυτρωτισμού των γειτόνων μας.

Η «συμφωνία» αυτή δεν είναι βιώσιμη και δεν μπορεί να σταθεί ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον. Η κυβέρνηση κατάφερε το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα, παρά την καλύτερη από κάθε άλλη φορά συγκυρία και παρά τις καλύτερες από κάθε άλλη φορά συνθήκες.

Ως Έλληνες πιστεύουμε και στηρίζουμε το δικαίωμα του κράτους των Σκοπίων να εισέλθει στους διεθνείς οργανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε το σφετερισμό της Ιστορίας, της ταυτότητας, της γλώσσας και του ονόματος της Μακεδονίας.

Ως αυτοδιοικητικοί της Μακεδονίας:

1.Δηλώνουμε την αντίθεσή μας με τη «συμφωνία των Πρεσπών».

2.Καλούμε πρωτίστως την ελληνική κυβέρνηση αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα να μην επικυρώσουν ποτέ αυτή την εθνικά επιζήμια «συμφωνία» και να αποτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων.

3.Καλούμε, εκτός από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, όλα τα πολιτικά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να μην αποχωρήσουν, αλλά να συμμετέχουν και να ψηφίσουν ενάντια στη «συμφωνία των Πρεσπών» όταν εισαχθεί προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.

4.Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, για την ενημέρωση της κοινής γνώμης, των ηγετών ξένων κρατών και των επικεφαλής όλων των διεθνών οργανισμών για το ζήτημα των Σκοπίων.

5.Ζητούμε από την κυβέρνηση να διενεργήσει δημοψήφισμα για τη «συμφωνία των Πρεσπών», ώστε να δοθεί στους πολίτες της χώρας το νόμιμο δικαίωμά τους να επικυρώσουν ή να απορρίψουν αυτή τη «συμφωνία», που αφορά μείζον εθνικό θέμα, την Ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

Το παρόν ψήφισμα θα επιδοθεί στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα και αποτελεί τη θέση της αυτοδιοίκησης της Μακεδονίας στο ζήτημα των Σκοπίων.»

«Κάθετα αντίθετοι»
Αναφερόμενος στην «συμφωνία των Πρεσπών» ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης είπε, μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Σήμερα, λοιπόν, μαζευτήκαμε εδώ για να διατρανώσουμε την αντίθεση μας στην συμφωνία που υπέγραψε ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας με τον Σκοπιανό ομόλογο του κ. Ζάεφ, και η οποία συμφωνία είναι αντίθετη όχι μόνο στα συμφέροντα της χώρας αλλά στην Ιστορία και την αλήθεια.

Εμείς ως Μακεδόνες και ως Έλληνες είμαστε αποφασισμένοι να διατρανώσουμε την βούληση μας για να αντιταχθούμε σε κάθε προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας μας.

Το όνομα της Μακεδονίας ανήκει στους Έλληνες κατοίκους της Μακεδονίας και δεν δύναται να καταστεί αντικείμενο σφετερισμού από ένα οψιγενές και υπό συγκρότησιν ακόμη έθνος.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για την παραχώρηση όχι μόνο του ονόματος της Μακεδονίας μας αλλά έφθασαν ακόμη και στο σημείο να δώσουν και την εθνικότητα και την γλώσσα!

Πράγματα αδιανόητα!

Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που περνάνε αντιλαϊκά και φοροεισπρακτικά μέτρα τα οποία στην κυριολεξία εξαφανίζουν τα εισοδήματα του κόσμου.
…Μόνον ενωμένοι θα μπορέσουμε να προτάξουμε το συμφέρον του τόπου μας απέναντι σε όσους το επιβουλεύονται τόσο εντός όσο κι εκτός της χώρας μας.

Πλέον με την τόσο ενδοτική στάση της κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων όσο και του Προσφυγικού μας κάνουν να πιστεύουμε, ότι τίποτα δεν είναι “αθώο”.

Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση έχουν παραχωρήσει στους γείτονες μας περισσότερα ακόμη και από αυτά που εκείνοι ζητούσαν.

Η κυβέρνηση έκανε αμέσως δεκτά όλα τους τα αιτήματα.

Εκχωρήσανε το μοναδικό μας διαπραγματευτικό “όπλο” που είναι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και μάλιστα χωρίς να απαιτήσουν να κάνει και η άλλη πλευρά κάποιες υποχωρήσεις.

Και για να είμαστε ξεκάθαροι.

Κι εμείς ως αυτοδιοίκηση και ως παραμεθόριοι δήμοι είμαστε υπέρ των καλών σχέσεων γειτονίας, και μάλιστα το αποδεικνύουμε στην πράξη.

Στηρίζουμε την ένταξη των γειτόνων μας στους υπερεθνικούς οργανισμούς και υποστηρίζουμε την οικονομική τους ανάπτυξη ώστε να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος των εθνικών μας δικαίων και των κεκτημένων μας…»

Περισσότερα
Δείτε ακόμα