Κοινωνία

Ενημερωτική εκστρατεία του συλλόγου καρκινοπαθών γιά την υγιεινή διατροφή


Από το Πολύκαστρο ξεκίνησε την «εκστρατεία ενημέρωσης» ο σύλλογος καρκινοπαθών νομού Κιλκίς «Ο Άγιος Ευγένιος» σχετικώς με την υγιεινή διατροφή.
Σε συνεργασία με την ενορία Αγίας Τριάδος Πολυκάστρου, την Κυριακή 8.3.15 πραγματοποιήθηκε στο κέντρο πολιτισμού, ομιλία από την διαιτολόγο – διατροφολόγο Ανθή Ναούμη με θέμα «Νηστεία – Ωφέλεια ψυχικής και σωματικής υγείας».
Η πρόεδρος του συλλόγου Γεωργία Κολεσιώτου αναφέρθηκε εν συντομία στους σκοπούς του συλλόγου, ο οποίος δραστηριοποιείται στους δήμους Κιλκίς και Παιονίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη. Λόγω της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας απευθυνόμενη στους παρευρεθέντες είπε χαρακτηριστικώς «Γυναίκες, που απειλήθηκε η υγεία μας, μην ξεχνάμε ότι ήμαστε εφοδιασμένες με γυναικεία υπομονή, με γυναικεία δύναμη και γυναικεία ψυχή». Προέτρεψε η ημέρα αυτή να γιορτάζεται συντροφιά με τους άνδρες «διότι μην ξεχνάμε, ότι υπάρχει η λέξη «αντρόγυνο», ο οποίος είναι ο δυναμικότερος συνδυασμός στον πλανήτη μας».
Η Ανθή Ναούμη στην μεστή εκ μέρους της παρουσίαση του θέματος τόνισε ότι λόγω της περιόδου της Σαρακοστής κατά την οποία αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες, η στέρηση κρέατος και γαλακτοκομικών μπορεί να αντικατασταθεί από άλλες εξ ίσου υγιεινές τροφές αρκεί να γίνονται σωστοί συνδυασμοί. Ο κίνδυνος αύξησης σωματικού βάρους μπορεί να αποφευχθεί διότι υπάρχει πλήθος τροφών τα οποία μπορούν να αναπληρώσουν τα “απαγορευμένα” τρόφιμα κατά τις ημέρες αυτές.
Ο αρχιμανδρίτης π.Δωρόθεος Πάπαρης, εφημέριος του ιερού ναού Αγίας Τριάδος Πολυκάστρου αναφέρθηκε στα οφέλη της ψυχικής υγείας που αποφέρει η νηστεία η οποία μπορεί πολλές φορές να είναι «ευχαριστιακή» νηστεία στην οποία πρωταρχικό ρόλο παίζει η πίστη του ανθρώπου ο οποίος νηστεύει και εγκρατεύεται.
Πολλά ήταν τα ερωτήματα που υπέβαλε το κοινό στην ομιλήτρια η οποία με υπομονή και χαμόγελο απάντησε τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία του ελαιόλαδου που αφθονεί στην Πατρίδα μας αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο και το οποίο τις ημέρες κατά τις οποίες δεν γίνεται κατάλυσή του μπορεί να αναπληρωθεί από τις ελιές.
Το συμπέρασμα ήταν, ότι σε υγιή άτομα η νηστεία ωφελεί και στην ψυχική και στην σωματική υγεία που είναι και οι δύο εξ ίσου πολύτιμες στον άνθρωπο.
Το γνωστό βραχιολάκι από ασπροκόκκινη στριμένη κλωστή, τους “Μάρτηδες” πρόσφεραν μέλη του συλλόγου καρκινοπαθών στους παρευρεθέντες όχι μόνο για να μην τους “κάψει ο ήλιος” όπως λέει η παράδοση αλλά με τον τρόπο αυτό έδωσαν το μήνυμα της προφύλαξης από τον ήλιο ιδιαιτέρως τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες.
Η επόμενη εκδήλωση του «Αγίου Ευγενίου» είναι προγραμματισμένη να γίνει σε συνεργασία με την ενορία Αγίου Δημητρίου Αξιούπολης για αύριο, στην αίθουσα του ιερού ναού Παναγίας «Άξιον Εστί» με θέμα «Υγιεινή και νηστίσιμη διατροφή».
Περισσότερα

Δεν ξεχνώ τα Τέμπη «Ποτέ Ξανά»

Το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, κόπηκε το νήμα της ζωής για τουλάχιστον 57 ανθρώπους στη φονική σύγκρουση των δύο τρένων στα […]

Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Μετά την εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στο δήμο Παιονίας