Πολιτική

Δεν υπολογίζονται τα αγροτεμάχια στον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ

«Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ των πολιτών», αναφέρει αιφνιδιαστικά το υπουργείο οικονομικών σε ανακοίνωσή του, λόγω «σωρείας λαθών στις δηλώσεις των πολιτών οι οποίοι και καλούνται το επόμενο διάστημα να διορθώσουν τις δηλώσεις τους».

Επί πλέον σημειώνεται ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε πέντε δόσεις και όχι σε τέσσερες των οποίων η καταβολή θα ξεκινήσει τέλη Σεπτεμβρίου. Παράλληλα το υπουργείο υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρχει συνολική αύξηση του ποσού του ΕΝΦΙΑ, αλλά «ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες».

Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο να δημιουργηθεί ένα απίστευτο αλαλούμ με τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, το υπουργείο οικονομικών αποφάσισε αιφνιδιαστικά και μόλις λίγες ημέρες πριν εκδοθούν τα εκκαθαριστικά να μην επιβάλλει τελικά συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και στα αγροτεμάχια και τις εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις (βοσκότοπους κτλ.).

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να κατατεθεί άμεσα διάταξη στη Βουλή με την οποία θα «ξηλώνεται» διάταξη που πέρασε με το πολυνομοσχέδιο της πρώτης αξιολόγησης και προβλέπει την επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και στα αγροτεμάχια.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει τα εξής:

«Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ των πολιτών, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή δημοσιεύματα στα οποία γίνεται λόγος για βαρύ λογαριασμό του εν λόγω φόρου.

«Προς αποκατάσταση της αλήθειας», όπως λέει, διευκρινίζει:

– Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ των πολιτών. Αυτό γίνεται επειδή παρατηρήθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των πολιτών οι οποίοι και καλούνται το επόμενο διάστημα να διορθώσουν τις δηλώσεις τους.

– Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε πέντε δόσεις και όχι σε τέσσερις, με την πρώτη δόση στο τέλος Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, τα δημοσιεύματα που γράφουν για Αύγουστο δεν ισχύουν.

-Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι.
«Όσα δημοσιεύματα μιλούν για αύξηση του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Υπάρχει, βέβαια, ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

-Οι απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ θα ισχύουν ακριβώς όπως και πέρυσι. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή όσοι έχουν εισοδήματα από υψηλούς τόκους.

-Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το ύψος των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή άνεργοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, ανεξάρτητα του ύψους των τόκων που έχουν».

Γιά το θέμα ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων δήλωσε ότι οι χρήσεις γης είναι αυτές που καθορίζουν τις αντικειμενικές αξίες, προσθέτοντας: «Αν μια έκταση είναι ακαλλιέργητη δεν σημαίνει ότι αλλάζει η χρήση γης».

Ανέφερε επίσης οτι η περίοδος κρίσης που διέρχεται η χώρα δημιουργεί πρόβλημα ανταπόκρισης των πολιτών στις υποχρεώσεις τους, ενώ προανήγγειλε την έναρξη προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης.

Περισσότερα

Χρήστος Σπίγκος: Οι καιροί ου μενετοί

Η συναρπαστική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, και αργότερα με τη διασταλτική προσθήκη «ΠΣ», θα προσελκύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον αρκετών πολιτικών επιστημόνων, […]

Δείτε ακόμα

Αναμενόμενο

Στα μέλη της κεντρικής επιτροπής του «ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία», που υπέβαλαν προσφάτως την παραίτησή τους από αυτήν, συμπεριλαμβάνεται και η […]