Κοινωνία

Ενεργός συμμετοχή «Νηρέα» στην πανελλήνια συνάντηση φορέων πρόληψης της εξάρτησης

Το πανελλήνιο δίκτυο φορέων πρόληψης της εξάρτησης συνιστά μία μορφή σύνδεσης φορέων που αναπτύσσουν προγράμματα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ξεκίνησε από την ανθρώπινη ανάγκη για συνάντηση, ανταλλαγή εμπειρίας και αλληλοϋποστήριξη ανθρώπων και φορέων που πίστεψαν στο όραμα μιας συνεργατικής ανάπτυξης της υπόθεσης της πρόληψης στη χώρα μας και έγινε ένα πρότυπο παράδειγμα λειτουργικής δικτύωσης. Ένας από τους στόχους του δικτύου είναι η διοργάνωση πανελλήνιων συναντήσεων των μελών, στις οποίες συμμετέχουν και άλλοι φορείς πρόληψης, με απώτερο σκοπό την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών. Το κέντρο πρόληψης «Νηρέας» είναι μέλος του δικτύου από το 2003.

Φέτος πραγματοποιήθηκε η δέκατη πανελλήνια συνάντηση φορέων πρόληψης της Εξάρτησης στα Ιωάννινα, από τις 15 έως τις 18.10.15, με τίτλο “Πρόληψη … Η ζωή μας αύριο”. Στην συνάντηση αυτή η ψυχολόγος και επιστημονικό στέλεχος του «Νηρέα» Ευφροσύνη Γεωργακοπούλου, παρουσίασε προφορική ανακοίνωση με τίτλο “Ολοκληρωμένη παρέμβαση για την πρόληψη της επιθετικής συμπεριφοράς στα δημοτικά σχολεία βασισμένη στη φιλοσοφία των ομοτίμων”. Επίσης, από τα στελέχη του «Νηρέα», Μαρία Χατζηγεωργιάδου και Ευφροσύνη Γεωργακοπούλου, υλοποιήθηκε βιωματικό εργαστήριο με τίτλο “Ερωφίλοι: Επιθυμώ, μαθαίνω, νοιάζομαι” με τη συμμετοχή 15 ατόμων.

Τη συνάντηση συνδιοργάνωσαν το πανελλήνιο δίκτυο φορέων πρόληψης της εξάρτησης με το κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Ιωαννίνων “Σχεδία”. Στην συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι πολλών φορέων, όπως ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕ.Θ.Ε.Α., το ΑΚΜΑ, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ, το ΚΕΝΘΕΑ, κλπ. Η συνάντηση ήταν πολύ δημιουργική, μας έδωσε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε εμπειρίες και να γνωρίσουμε καινούριους τρόπους παρέμβασης στην κοινότητα», σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση.

Βιωματικά εργαστήρια διοργανώνει ο «Νηρέας»
Το κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Κιλκίς «Νηρέας» πρόκειται να υλοποιήσει βιωματικό εργαστήρι για παιδιά ηλικιών 4 και 5 χρόνων (προνήπια και νήπια) με τίτλο «Νιώθω, νοιάζομαι, γελώ… στη ζωή μου προχωρώ». Στο εργαστήριο χρησιμοποιώντας την εικόνα, το παιχνίδι, την αφήγηση, τη ζωγραφική και τη μουσική τα παιδιά θα κάνουν νέες γνωριμίες, θα συνεργαστούν μεταξύ τους σε ομαδικές και ατομικές δραστηριότητες θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν και να επεξεργαστούν τέσσερα βασικά συναισθήματα τη χαρά, τη λύπη, το θυμό και το φόβο με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό. Συντονίστρια του εργαστηρίου είναι η ψυχολόγος και στέλεχος πρόληψης Μαρία Χατζηγεωργιάδου.

Οι ημερομηνίες των συναντήσεων είναι 2, 9, 16 και 23 Νοεμβρίου 2015, ημέρα Δευτέρα, ώρα 17.00-18.00. Στην πρώτη και τελευταία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ίδια ώρα παράλληλο εργαστήρι για τους γονείς των παιδιών από την ψυχίατρο-οικογενειακή θεραπεύτρια και επιστημονικά υπεύθυνη του κέντρου πρόληψης Εφη Τζούρα. Το εργαστήρι υλοποιείται στoν χώρο του κέντρου πρόληψης «Νηρέα» (Βυζαντίου 10 στο Κιλκίς).
Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, στο τηλέφωνο 23410 75311 (πρωινές ώρες) ή και στο e-mail [email protected] μέχρι την Πέμπτη 29.10.15, δηλώνοντας το ονοματεπώνυμο, την ηλικία του παιδιού κι ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

Και γιά ενηλίκους
Εν τω μεταξύ το κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Κιλκίς «Νηρέας» σκοπεύει να υλοποιήσει βιωματικό εργαστήρι ενηλίκων με θέμα «Οι σχέσεις μας σε ένα νέο χρόνο».
Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Σήμερα όλο και περισσότερο αντιλαμβανόμαστε ότι ο χρόνος δεν είναι πια γραμμικός. Το να επανεκπαιδευτούμε στο χρόνο δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στο τώρα είναι αναγκαίο. Η πραγματικότητα δημιουργείται από εμάς τους ίδιους στον χρόνο που θέλουμε και στο πλαίσιο που ορίζουμε.
Στο εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα την έννοια του χρόνου, καθώς και τη δύναμη της πρόθεσης και της σκέψης μέσα από βιωματικές ασκήσεις».
Το εργαστήριο απευθύνεται σε κάθε ενήλικα, ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας και ιδιότητας που θέλει να γνωρίσει περισσότερο τον εαυτό του, αλλά και να επικοινωνήσει και να μοιραστεί και με άλλα άτομα αυτή την εμπειρία.

Οι ημερομηνίες των συναντήσεων είναι 18 Νοεμβρίου, 25 Νοεμβρίου, 2, 9 & 16 Δεκεμβρίου 2015, ημέρα Τετάρτη, ώρα 18.30 με 20.30. Το εργαστήρι υλοποιείται στo χώρο του κέντρου πρόληψης «Νηρέας», (Βυζαντίου 10 Κιλκίς). Συντονίστρια του εργαστηρίου είναι η ψυχίατρος και επιστημονική υπεύθυνη του «Νηρέα» Εφη Τζούρα.
Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή -χωρίς οικονομική επιβάρυνση- στο τηλέφωνο 23410 75311 (πρωινές ώρες) και στο e-mail [email protected] έως την Δευτέρα 16.10.15, δηλώνοντας το ονοματεπώνυμό τους κι ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα