Πολιτισμός

Ενεργό πολιτιστικό «κύτταρο» του νομού ο πολιτιστικός σύλλογος Πολυπέτρου

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1.2.15 η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του πολιτιστικού συλλόγου Πολυπέτρου. Το απερχόμενο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο παρουσίασε στα μέλη του συλλόγου τον απολογισμό του παρελθόντος έτους καταθέτοντας αναλυτικά το έργο, τις δράσεις και τον οικονομικό απολογισμό του συλλόγου. Στην συνέχεια έγινε ανάγνωση της έκθεσης του οικονομικού απολογισμού από την εξελεγκτική επιτροπή και η έγκριση του από τα παρευρισκόμενα μέλη. Επί του απολογισμού τα μέλη αντάλλαξαν απόψεις, τοποθετήθηκαν και κατέθεσαν προτάσεις βελτίωσης του έργου του συλλόγου. Οι εργασίες της συνέλευσης ολοκληρώθηκαν με την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου για τη διετία 2015 – 2016.

Ειδικότερα, ο απολογισμός δραστηριότητας του συλλόγου κατά το 2014 έχει ως εξής:
-Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου στις 26.1.14
-Ετήσια τακτική γενική συνέλευση με «απολογισμό δραστηριοτήτων και οικονομικό του έτους 2013, στις 26.1.14
-Χορωδία
Η χορωδία του συλλόγου συμπλήρωσε τα 12 χρόνια από την ίδρυση της (2002 – 2014).

Υπό την διεύθυνση του μουσικοδιδάσκαλου Αντώνη Παπαδόπουλου (διευθύνει την χορωδία από το 2007), η χορωδία συμμετέσχε το 2014 σε επτά πολιτιστικές και χορωδιακές εκδηλώσεις εντός και εκτός του χωριού. Αυτές ήταν:
-Πολύπετρο, Ι.Ν Αγίου Δημητρίου, εγκώμια της Μ. Παρασκευής, 18.4.14
-Ρύζια, κοπή βασιλόπιτας πολιτιστικού συλλόγου, 12.1.14
-Γουμένισσα, εορτή των Τριών Ιεραρχών από τον σύλλογο Ποντίων, 2.2.14
-Αλεξανδρούπολη, χορωδιακή συνάντηση, 1.6.14
-Γρίβα, τρίτη χορωδιακή συνάντηση, 13.7.13
-Θάσο, τρίτη χορωδιακή συνάντηση, 22.8.14
-Γιαννιτσά, «Παραμυθούπολη» 15.12.14
-Χορωδιακή συνάντηση

Στις 21 Ιουνίου 2014 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Πολύπετρο η δέκατη χορωδιακή συνάντηση, που πλέον αποτελεί θεσμό. Η συνάντηση ήταν αφιερωμένη στα παραδοσιακά τραγούδια της Μακεδονίας. Οι φιλοξενούμενες χορωδίες που συμμετείχαν ήταν η μικτή χορωδία του πολιτιστικού συλλόγου Αγίου Αθανασίου Κοζάνης, η γυναικεία χορωδία Σιάτιστας του δήμου Βοΐου Κοζάνης, η μικτή χορωδία του πνευματικού και πολιτιστικού κέντρου Νιγρίτας του δήμου Βισαλτίας Σερρών και η οικοδεσπότρια γυναικεία χορωδία του πολιτιστικού συλλόγου Πολυπέτρου.

– Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων Αγίου Παντελεήμονα και Αγίου
Δημητρίου

Ο σύλλογος μας δεν συμμετέσχε στο πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα του χωριού μας λόγω αναστολής λειτουργίας των χορευτικών του συγκροτημάτων. Το πανηγύρι του Αγίου Δημητρίου δεν πραγματοποιήθηκε φέτος λόγω πένθους για τον ιερέα του χωριού μας.

– Έπαινοι στους επιτυχόντες μαθητές στις πανελλήνιες εξετάσεις 2014
Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων προς τιμή του Αγίου του χωριού στις 24-10-14, ο σύλλογος τίμησε με επαίνους επτά μαθητές που εισήχθησαν στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας με καταγωγή από το Πολύπετρο. Επίσης τίμησε τον Σωτήρη Γραμματικό του Αθανασίου και της Βάγιας Παπαδημητρίου, μηχανικό επιστήμης υλικών, με καταγωγή από το Πολύπετρο με αριστείο τιμής για τη διεθνή καταξίωση του στην επιστήμη που υπηρετεί.
– Ημερίδα με θέμα «Κίζδερβεντ – Φουλατζίκ – Κίος: 92, χρόνια μετά ……πάλι μαζί».

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων της εορτής του Αγίου Δημητρίου Πολυπέτρου την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014, ο σύλλογος μας πραγματοποίησε ημερίδα με θέμα «Κίζδερβεντ – Φουλατζίκ – Κίος 92, χρόνια μετά …πάλι μαζί».
Το θέμα αναφερόταν στην ιστορία των Μικρασιατών προσφύγων οι οποίοι κατάγονται από το Κίζδερβεντ, το Φουλατζίκ και την Κίο της Βιθυνίας Μικράς Ασίας.
– Διοργάνωση του εθίμου της φωτιάς των Χριστουγέννων (Κόλ(ι)ντε)
Ο σύλλογος σε συνεργασία με την κοινότητα Πολυπέτρου στις 23-12-14 διοργάνωσε το έθιμο της φωτιάς των Χριστουγέννων «Κόλ(ι)ντε».
– Τράπεζα αίματος
Η κατάσταση της τράπεζας αίματος παραμένει στάσιμη καθώς δεν προσέρχονται νέοι αιμοδότες. Η διοίκηση του συλλόγου αισιοδοξεί και καταβάλλει συνεχή προσπάθεια να κρατηθεί η Τράπεζας αίματος του συλλόγου και με αφορμή το δημοσίευμα αυτό καλεί τους κατοίκους του Πολυπέτρου να γίνουν αιμοδότες ώστε να συνεχιστεί η μεγάλη αυτή προσφορά στην οικογένεια μας και τον συνάνθρωπο.

Σε ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρονται και τα εξής:
«….Σε συνέχεια της παραπάνω παράθεσης των δραστηριοτήτων του συλλόγου γίνεται σαφές ότι στις δύσκολες εποχές που διανύουμε ως κράτος και ως πολίτες, ο πολιτιστικός σύλλογος Πολυπέτρου συνεχίζει την αποστολή του η οποία δεν είναι άλλη από την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την πολιτιστική και πνευματική προαγωγή των κατοίκων, την ψυχαγωγία και φυσικά την επίλυση καίριων τοπικών ζητημάτων. Όλες αυτές οι δραστηριότητες αναμφίβολα αναδεικνύουν το σύλλογο σε ένα ενεργό κύτταρο ανάπτυξης και πολιτισμού τόσο της κοινότητας Πολυπέτρου όσο και της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας».

Η νέα διοίκηση του πολιτιστικού συλλόγου Πολυπέτρου
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο του πολιτιστικού συλλόγου Πολυπέτρου, με την ακόλουθη σύνθεση:
Πρόεδρος, Πολυκράτης Παντσίδης
Αντιπρόεδρος, Παρασκευή Ναλμπάντη
Γενική γραμματέας, Πασχαλίνα Μάρκου
Ταμίας, Σοφία Καδίγκου
Μέλος, Σοφία Πιπιλακίδα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα